Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ανοιχτό ενδεχόμενο να πάρουμε τα Μirage 2000-9 από τα ΗΑΕ και να πάθουν κι άλλο εγκεφαλικό οι τούρκοι...

Ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος απάντησε, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, σε ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Κυριάκος Βελόπουλος...






Ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος απάντησε, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, σε ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Κυριάκος Βελόπουλος, με θέμα την διασφάλιση κάλυψης της Πολεμικής Αεροπορίας με Mirage 2000-9 των Η.Α.Ε, λέγοντας αρχικά ότι η Δομή Δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) 2020 – 2034 είναι σαφώς καθορισμένη και εγκεκριμένη από το ΚΥΣΕΑ, όπου και προσδιορίζονται οι επιχειρησιακές απαιτήσεις σε ό,τι αφορά στην πρόσκτηση σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε πως στο ανωτέρω πλαίσιο, εξετάζονται όλες οι πιθανές επιλογές για την εξεύρεση της προσφορότερης λύσης, με σκοπό την έτι περαιτέρω αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Πολεμικής Αεροπορίας. Τέλος σας γνωρίζουμε ότι, περισσότερα στοιχεία επί του θέματος δεν είναι αποδεσμεύσιμα μέσω της παρούσας διαδικασίας, καθόσον εμπίπτουν στην κατηγορία του «ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ», διότι άπτονται του εθνικού αμυντικού σχεδιασμού και της Δομής Δυνάμεων των ΕΔ της Χώρας.

Το υπόβαθρο των συζητήσεων
 
Σημειώνεται ότι τους τελευταίους μήνες κυκλοφορούν διάφορα σενάρια και «φήμες» που θέλουν την ελληνική Πολεμική Αεροπορία να στρέφεται στην προμήθεια σημαντικού αριθμού αναβαθμισμένων μαχητικών αεροσκαφών τύπου Mirage 2000-9 από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία διεκδικούν ωστόσο τόσο η Αίγυπτος όσο και το Μαρόκο.

Αρκετοί διεθνείς αναλυτές τονίζουν ότι η Ελλάδα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν συσφίξει τους στρατηγικούς και συμμαχικούς δεσμούς τους τα τελευταία χρόνια, με αποκορύφωμα την υπογραφή στρατιωτικής συμφωνίας το 2020, η οποία μπορεί να αποτελέσει την βάση πάνω στην οποία μπορεί να «χτιστεί» ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα, με τη σύμφωνη γνώμη και των Γάλλων.




Μάλιστα, ένας στόλος αναβαθμισμένων μαχητικών αεροσκαφών τύπου Mirage 2000-9, δίπλα στα ελληνικά Mirage 2000-5 θα μπορούσε να λειτουργήσει ως την πλέον κατάλληλη, αξιόπιστη, άμεση και διαλειτουργική λύση για την σταδιακή πλαισίωση και ενσωμάτων των γαλλικών μαχητικών 4++ γενιάς τύπου Rafale στο οπλοστάσιο της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Ωστόσο, φαίνεται πως ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κρατά «κλειστά τα χαρτιά του» για την οποιαδήποτε συζήτηση περί προμήθειας τους.

ΠΗΓΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.