Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Σύγχρονος μαχητής και φόρτος μάχης: Έτοιμος για πόλεμο ή για ορθοπεδικό;

Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα… …η αποστολή του κάθε στρατιώτη καθόριζε και τον φόρτο που έπρεπε να κουβαλά σε οπλισμό και εξοπλισμό. Έτσι...






Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα…

…η αποστολή του κάθε στρατιώτη καθόριζε και τον φόρτο που έπρεπε να κουβαλά σε οπλισμό και εξοπλισμό. Έτσι λοιπόν παρατηρώντας π.χ. τους τοξότες και τους πελταστές, βλέπουμε πως το βάρος που φέρουν είναι μικρό καθώς δρουν σε απόσταση από τον αντίπαλο, άρα δεν έχουν την ίδια ανάγκη για βαριά προστασία όπως ο οπλίτης που μάχεται σε απευθείας επαφή. 

Οι “ψιλοί”’ λοιπόν έφεραν ως τοξότες, τόξο και βέλη, ως πελταστές ακόντια και σφεντόνες ενώ δεν είχαν θώρακα ή βαριά περικεφαλαία, παρά ελαφριά ασπίδα και στην καλύτερη των περιπτώσεων χοντρά δερμάτινα ενδύματα και κράνη. Στον αντίποδα ο οπλίτης έφερε βαρύ μεταλλικό θώρακα, περικνημίδες και περικάρπια, βαρέος τύπου ασπίδα, μεταλλική περικεφαλαία συν τον οπλισμό του σε ξίφος, μακρύ ακόντιο κ.τ.λ.

Στο πέρασμα των χρόνων αυτός ο γενικός κανόνας τηρήθηκε με την ανάγκη για προστασία και επιπλέον ρόλους στο πεδίο της μάχης να αυξάνουν περισσότερο το φόρτο που έπρεπε να φέρει ο μαχητής. Χαρακτηριστικά το βάρος της θωράκισης ενός κατάφρακτου λέγεται ότι έφτανε τα 40 κιλά χωρίς τον οπλισμό και την εσωτερική ενδυμασία! 

Ομοίως φτάνοντας στο σήμερα και περνώντας μέσα από όλες τις μεγάλες πολεμικές αναμετρήσεις του 20ου και 21ου αιώνα, παρατηρούμε την αέναη διαμάχη μεταξύ ρόλου αποστολής, εξοπλισμού, επιβιωσιμότητας, κινητικότητας και βεβαίως του κόστους όλων αυτών.

Ως επιπλέον στοιχείο για το πως διαμορφώνεται το βάρος φόρτου στην εποχή μας, θα παραθέσουμε τα δεδομένα που προκύπτουν από τις πολεμικές αναμετρήσεις που έχει λάβει μέρος ο Αμερικανικός Στρατός. Σύμφωνα λοιπόν με μελέτη από τoν ανεξάρτητο μη κυβερνητικό οργανισμό CNAS (Center for a New American Security), ο φόρτος μάχης που κουβαλούσε ο στρατιώτης το 2003 ήταν από 24 έως 37 κιλά. 

Το 2007 ο φόρτος ενός πεζοναύτη κυμαινόταν από 44 έως 61 κιλά, ενώ το 2017 είχε φθάσει (πάλι για πεζοναύτη) το εύρος 41 έως 72 κιλά και για στρατιώτη από 43 έως 63. Με αφορμή αυτά τα ανησυχητικά δεδομένα, ο Αμερικανικός στρατός έχει θέσει ως προτεραιότητα το λεγόμενο “50lb army target”’, δηλαδή 50 λίβρες βάρος ανά στρατιώτη (23 κιλά). ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.