Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Δεν ιδρώνει τ' αυτί τους... Νέα καταδίκη για την Τουρκία από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καταδίκασε και πάλι σήμερα την Τουρκία επειδή παραβίασε τα ανθρώπινα δικαιώματα φυλακίζοντ...









Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καταδίκασε και πάλι σήμερα την Τουρκία επειδή παραβίασε τα ανθρώπινα δικαιώματα φυλακίζοντας αυθαιρέτως τον πρόεδρο του τουρκικού κλάδου της Διεθνούς Αμνηστίας.

Οι επτά δικαστές αυτού του δικαστικού θεσμού του Συμβουλίου της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και μια τουρκάλα δικαστής, θεώρησαν ομόφωνα πως η Άγκυρα δεν είχε «εύλογους λόγους» για να θέσει, το 2017, σε προσωρινή κράτηση τον Τανέρ Κιλίτς. Με την κίνησή της αυτή, η Τουρκία παραβίασε την ελευθερία έκφρασης του Κιλίτς.

Αυτός ο τελευταίος κατηγορούνταν για συμμετοχή στην οργάνωση Feto, της οποίας ηγείται ο ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος είναι από το 1999 εγκατεστημένος στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Feto κατηγορείται από την τουρκική κυβέρνηση ότι είναι τρομοκρατική οργάνωση και ότι ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016.

Το ΕΔΔΑ «καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχαν εύλογοι λόγοι για να θεωρηθεί ύποπτος ο κ. Κιλίτς ότι διέπραξε κάποια παράβαση, τόσο όσο όταν τέθηκε υπό προσωρινή κράτηση όσο και όταν η κράτηση αυτή παρατάθηκε», εξηγεί το δικαστήριο σε ανακοίνωσή του.

Η προσωρινή κράτηση του υπευθύνου της μη κυβερνητικής οργάνωσης διήρκεσε περισσότερο από 14 μήνες και παρατάθηκε επανειλημμένα μέχρι που ένα δικαστήριο διέταξε την αποφυλάκισή του τον Αύγουστο του 2018.

Ο Τανέρ Κιλίτς καταδικάσθηκε στη συνέχεια το καλοκαίρι του 2020 σε κάθειρξη έξι ετών και τριών μηνών για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση», υπενθυμίζει το δικαστήριο.

Η Τουρκία θα πρέπει να καταβάλει στον ενάγοντα 8.500 ευρώ για υλική βλάβη και 16.000 ευρώ για ηθική βλάβη.

Σε βάρος της Τουρκίας, η οποία καταδικάζεται τακτικά από το ΕΔΔΑ, έχει επίσης ξεκινήσει από το Συμβούλιο της Ευρώπης μια σπάνια διαδικασία κυρώσεων επειδή δεν ανταποκρίθηκε στα αιτήματα για άμεση απελευθέρωση του μαικήνα Οσμάν Καβάλα, ο οποίος καταδικάσθηκε πρόσφατα σε ισόβια κάθειρξη.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.