Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΔΙΩΞΤΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ από το ΝΑΤΟ λέει ο Ρούμπιν... «Τερματίστε την παρουσία των ΗΠΑ στο Ιντσιρλίκ... Ελλάδα, Κύπρος μπορούν να προσφέρουν εναλλακτικές»

  Στο πλαίσιο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και της ολοένα και πιο ακανόνιστης συμπεριφοράς του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, η Σ...







 
Στο πλαίσιο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και της ολοένα και πιο ακανόνιστης συμπεριφοράς του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, η Σουηδία και η Φινλανδία επιδιώκουν την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το σωσίβιο του Πούτιν για την αποφυγή κυρώσεων, έχει απειλήσει να μπλοκάρει την αίτησή τους.

Το ΝΑΤΟ πρέπει να απορρίψει την Τουρκία, σημειώνει ο έγκριτος Αμερικανός ειδικός, Μάικλ Ρούμπιν, σε ανάλυσή του στο 1945. Είτε λόγω της δικτατορίας της Τουρκίας, της χορηγίας τρομοκρατικών ομάδων όπως η Χαμάς και των συριακών θυγατρικών της Αλ Κάιντα, της προδοσίας των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, της διπλής της συναλλαγής με τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν ή πολλών άλλων λόγων, η Τουρκία απλά δεν ανήκει [στη Δύση/ΝΑΤΟ].

Η αποβολή της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ, ωστόσο, είναι πιο εύκολο να ειπωθεί παρά να γίνει για δύο λόγους: Πρώτον, δεν υπάρχει επίσημος μηχανισμός για την αποβολή μελών από τη συμμαχία. Στο παρελθόν, η Γαλλία και η Ελλάδα εγκατέλειψαν προσωρινά την ολοκληρωμένη στρατιωτική εκστρατεία, αλλά το έπραξαν οικειοθελώς, και, ασχέτως, παρέμειναν στη συμμαχία. Δεύτερον, επειδή η συναίνεση διέπει τη λήψη αποφάσεων του ΝΑΤΟ, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να εμποδίσει οποιαδήποτε κίνηση για να απωθήσει την Τουρκία. Στην πραγματικότητα, η Τουρκία έχει γίνει ένας Δούρειος Ίππος μέσα στο ΝΑΤΟ.

Ενώ τα περισσότερα μέλη του ΝΑΤΟ βλέπουν τον οργανισμό ως μέσο αμοιβαίας άμυνας, ο Ερντογάν βλέπει την ένταξη της Τουρκίας ως ευκαιρία για εκμετάλλευση. Σηματοδοτεί ότι η ψήφος της Τουρκίας πωλείται στον πλειοδότη. Αν πρόκειται να δεχτεί τη Σουηδία και τη Φινλανδία στο ΝΑΤΟ, τότε περιμένει ανταμοιβή. Αυτό μπορεί να είναι η έγκριση του Κογκρέσου για την πώληση νέων F-16 και πακέτων βελτίωσης από την κυβέρνηση Μπάιντεν στην Τουρκία ή μπορεί να είναι μια σκανδιναβική καταστολή του ακτιβισμού και της χρηματοδότησης της κουρδικής διασποράς στις χώρες τους. Ταυτόχρονα, ο Ερντογάν πιθανότατα στέλνει μεσάζοντες στον Πούτιν για να δει τι είναι διατεθειμένοι να του προσφέρουν οι Ρώσοι για να κρατήσουν έξω τη Σουηδία και τη Φινλανδία.

Το να διαπραγματεύεται κάποιος με την Τουρκία, ωστόσο, νομιμοποιεί την τακτική του Ερντογάν. Όπως το Ιράν ανταποκρίνεται στις παραχωρήσεις του Λευκού Οίκου στο πυρηνικό μέτωπο αυξάνοντας τις απαιτήσεις του, έτσι και ο δικτάτορας στην Άγκυρα. Τουλάχιστον, ο κατευνασμός του Ερντογάν θα δημιουργήσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο μεταξύ άλλων κρατών του ΝΑΤΟ, των οποίων οι ηγέτες τώρα ή στο μέλλον ενδέχεται να επιδιώξουν να πουλήσουν τις ψήφους τους.

Τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν επίγνωση του προβλήματος εδώ και αρκετό καιρό. Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες επέκριναν την έκκληση του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν τον Νοέμβριο του 2018 για έναν ευρωπαϊκό στρατό ως κίνδυνο για το ΝΑΤΟ και ως παιχνίδι για τον αντιαμερικανισμό που ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστήριζε σε πολλές ελίτ της Δυτικής Ευρώπης, αξιωματούχοι άμυνας από χώρες πιο ανατολικά μου είπαν ιδιωτικά προβλήματα με την Άγκυρα και όχι την Ουάσιγκτον παρακίνησαν το ενδιαφέρον τους για το έργο. Ένας ευρωπαϊκός στρατός θα ήταν αναποτελεσματικός, ωστόσο, χωρίς τη συνιστώσα του στον Βόρειο Ατλαντικό - τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά - ούτε τις ναυτικές, πυρηνικές και δορυφορικές δυνατότητες που διαθέτουν ειδικά οι Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο σήμερα μετά το Brexit που διέκοψε την ένταξη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ίσως μια καλύτερη προσέγγιση θα ήταν ο εξαναγκασμός παρά ο κατευνασμός της Τουρκίας. Σταματήστε τις πτήσεις της Turkish Airlines προς μέλη του ΝΑΤΟ μέχρι να συναινέσει η Τουρκία. Καθώς ο Ερντογάν πλησιάζει τις εκλογές του 2023, η οικονομία παραμένει η αχίλλειος πτέρνα του. Ακόμη και μικροί δασμοί που επιβλήθηκαν για να πιέσουν την Τουρκία να απελευθερώσει τον πάστορα Άντριου Μπράνσον, έναν Αμερικανό κυνικά όμηρο με εντολή του Ερντογάν προκάλεσαν περαιτέρω κατάρρευση του ασταθούς νομίσματος της Τουρκίας. Ένα δολάριο ΗΠΑ ισούται με 15 τουρκικές λίρες. Οι Τούρκοι θα πρέπει να περιμένουν εκτός εάν ο Ερντογάν αλλάξει γνώμη. Τέλος, τερματίστε την παρουσία των ΗΠΑ στο Ιντσιρλίκ. Η Ελλάδα, η Ρουμανία και ίσως ακόμη και η Κύπρος μπορούν να προσφέρουν εναλλακτικές.

Το ΝΑΤΟ, επίσης, μπορεί να απομονώσει την Τουρκία εντός του οργανισμού. Τα απόρρητα έγγραφα των ΗΠΑ συχνά αναφέρουν τις χώρες των οποίων οι αξιωματούχοι μπορούν να διαβάσουν τα έγγραφα: Είναι καιρός να στηθεί ένα τείχος προστασίας όλων των πληροφοριών και υπομνημάτων των ΗΠΑ και άλλων μελών του ΝΑΤΟ από την Τουρκία.

Τόσο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ όσο και των ευρωπαϊκών υπουργείων Εξωτερικών η σπασμωδική αντίδραση είναι πάντα η διαπραγμάτευση. Ωστόσο, η διπλωματία είναι κάτι περισσότερο από απλή συζήτηση. Μερικές φορές περιλαμβάνει τη χρήση άλλων εργαλείων για να κάνετε σε άλλους ηγέτες μια προσφορά που δεν μπορούν να αρνηθούν


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.