Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Εξετάζεται μείωση του ΦΠΑ στα προϊόντα άρτου από 13% σε 6%... «Η Ευρώπη δεν κινδυνεύει με επισιτιστική κρίση»

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθεί ο ΦΠΑ από το 13% στο 6% των προϊόντων άρτου, άφησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γε...









Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθεί ο ΦΠΑ από το 13% στο 6% των προϊόντων άρτου, άφησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 105.8.

Ο κ. Γεωργαντάς είπε πως «είναι κάτι που θα το εξετάσει συνολικά η κυβέρνηση» διευκρινίζοντας πως «η κυβέρνηση δεν έχει δεσμευθεί σε συγκεκριμένες κινήσεις το επόμενο διάστημα, αλλά βρίσκεται πάντα πάνω από το πρόβλημα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός πρόσθεσε πως «παρακολουθούμε και δεν θα διστάσουμε να κάνουμε οποιαδήποτε παρέμβαση χρειαστεί. Ήδη μειώθηκε στο 6% ο ΦΠΑ στις ζωοτροφές, στα λιπάσματα».

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργαντά, ένα μεγάλο ζήτημα που δημιουργείται και το οποίο θα επηρεάσει περισσότερο τις αναπτυσσόμενες χώρες, είναι η ιδιαίτερα αυξημένη η τιμή των προϊόντων, καθώς η τιμή ανά κιλό του σιταριού ήταν 20 με 22 λεπτά και τώρα πηγαίνει προς τα 50 λεπτά.

«Διπλασιάστηκε», είπε, «αλλά αυτή τη στιγμή έχουμε μια σταθεροποίηση και μια μικρή τάση αποκλιμάκωσης, περίπου στο 10%, επειδή μπαίνει και η φετινή παραγωγή στην αγορά. Το ψωμί έχει αυξηθεί γύρω στα 20% κατά μέσο όρο από την εποχή πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία και οι αρτοποιοί απορρόφησαν όσα μπόρεσαν από την αύξηση στις πρώτες ύλες».

Ερωτηθείς εάν θα επιλεγεί η πολιτική με το «ψωμί διατίμησης», αντέτεινε ότι αυτό είναι ζήτημα του υπουργείου Ανάπτυξης. «Η κυβέρνηση είναι κοντά στο να ανακοινώσει τις λεπτομέρειες από το μεγάλο πρόβλημα σε σχέση με το ηλεκτρικό ρεύμα που επηρεάζει συνολικά το κόστος όλων των προϊόντων. Να δρομολογηθεί αυτό, να το δούμε στην πράξη, είναι μια δυναμική διαδικασία αντιμετώπισης των προβλημάτων. Παρακολουθούμε τα ζητήματα κρατάμε και δυνάμεις», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργαντάς.

Ο ίδιος επισήμανε ότι με τα σημερινά δεδομένα η Ευρώπη δεν κινδυνεύει με επισιτιστική κρίση – αλλά για τις επόμενες περιόδους όλα θα εξαρτηθούν από το εάν θα συνεχιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, από τις αποφάσεις που θα πάρει η Ρωσία σε σχέση με τη δική της παραγωγή και βέβαια με τις εξελίξεις στο μέτωπο της κλιματικής κρίσης.

«Έχουμε απόλυτη επάρκεια στην Ελλάδα και επειδή έχουμε μια πλατφόρμα όπου δηλώνονται τα αποθέματα από συγκεκριμένα προϊόντα – άλευρα, ζωοτροφές, πρώτες ύλες κτλ- γνωρίζουμε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη επάρκεια μηνών», δήλωσε ο υπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.