Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ποιο είναι το μυστικό πίσω από την επιτυχή αντιμετώπιση των Ρώσων από τον ουκρανικό στρατό

Στρατιωτικοί αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ κατάφεραν να αλλάξουν τις σοβιετικές τύπου αντιλήψεις που επικρατούσαν στις τάξεις του ουκρανικού στρατο...









Στρατιωτικοί αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ κατάφεραν να αλλάξουν τις σοβιετικές τύπου αντιλήψεις που επικρατούσαν στις τάξεις του ουκρανικού στρατού

Η Ταξιαρχία Ταχείας Αντίδρασης της Ουκρανίας που έχει στην ηγεσία της τον υπολοχαγό Kulish εκπαιδεύτηκε από τους Καναδούς το καλοκαίρι του 2021. Η εκπαίδευση που πραγματοποιήθηκε στη δυτική Ουκρανία περιλάμβανε μάχες σε πόλεμο μέσα στην πόλη, τακτικές στο πεδίο της μάχης καθώς και μεθόδους ιατρικής.

Πρόκειται για μία από τις πολλές εκπαιδεύσεις που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια με τη συμμετοχή στρατευμάτων από τον Καναδά, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Ρουμανία καθώς και την Εθνοφρουρά της Καλιφόρνια. Μάλιστα πρόκειται για μία εκπαίδευση που δεν έτυχε ευρείας δημοσιοποίησης.

Αυτός είναι και ένας λόγος όπου η Ουκρανία έχει καταφέρει να αποκρούσει τους Ρώσους όπως λένε Ουκρανοί σύμβουλοι και αξιωματούχοι της Δύσης. Για περισσότερα από οκτώ χρόνια μέσα από μαθήματα και ασκήσεις με τη συμμετοχή 10.000 στρατιωτών ετησίως οι χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ βοήθησαν την Ουκρανία να αλλάξει τρόπο σκέψης ξεπερνώντας τις σοβιετικές τύπου αντιλήψεις.

Ο υπολογοχαγός Kulish επεσήμανε ότι οι συμπολεμιστές του «χρησιμοποιούν σίγουρα διαδικασίες που έμαθαν κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης με το ΝΑΤΟ». Ακόμη ο υπολοχαγός πρόσθεσε πως η εκπαίδευση είναι διπλά αποτελεσματική επειδή οι Ουκρανοί γνωρίζουν τη σοβιετική στρατιωτική σκέψη.

«Οι Ρώσοι χρησιμοποιούν τις τυπικές τακτικές τους, οι οποίες δεν έχουν αλλάξει πολύ από την εποχή του Στάλιν», λέει χαρακτηριστικά. Παρά το γεγονός ότι η βοήθεια της Δύσης ποτέ δεν ήταν μυστική δεν προβλήθηκε προκειμένου να μην παρενοχληθεί η Ρωσία.

Η εκπαιδευτική εγκατάσταση στο Γιαβορίβ

Το 2014 μετά το σημαντικό πλήγμα που δέχθηκε ο ουκρανικός στρατός από τους Ρώσους ο τότε πρόεδρος Πέδρο Ποροσένκο διέταξε τον στρατιωτικό μετασχηματισμό και έδωσε έναυσμα για βοήθεια από το ΝΑΤΟ. Έτσι λοιπόν αξιωματούχοι της Δύσης εστίασαν την προσοχή τους σε μία στρατιωτική εκπαιδευτική εγκατάσταση στο Γιαβορίβ που βρίσκεται δέκα μίλια από τα ανατολική σύνορα της Ουκρανίας με την Πολωνία.

Μάλιστα το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό κέντρο έγινε στόχος πυραυλικής επίθεσης κατά τη διάρκεια της οποίας έχασαν τη ζωή τους 35 άνθρωποι. Ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ ενθυμούμενος όσα συνέβησαν το 2014 δήλωσε πως η πρώτη προτεραιότητα ήταν να βοηθηθούν οι Ουκρανοί για να πολεμήσουν τους Ρωσόφωνους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Το ΝΑΤΟ ξεκίνησε μαθήματα για την ιατρική στο πεδίο της μάχης, τον σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης μέχρι και την αντιμετώπιση του ρωσικού υβριδικού πολέμου, με χρήση drones. Δυτικοί αξιωματικοί εκπαίδευσαν τα στρατεύματα της ουκρανικής εθνοφρουράς σε σύγχρονες τακτικές μάχης με αποτέλεσμα οι ουκρανικοί αξιωματικοί να ζητήσουν παρόμοια εκπαίδευση.


Παράλληλα στο Κίεβο αξιωματούχοι της κυβέρνησης είχαν συνεργασία με νατοοικούς συμβούλους προκειμένου να προετοιμάσουν βαθύτερες αλλαγές στο στράτευμα. Αμερικανοί, Βρετανοί αλλά και σύμβουλοι από άλελς χώρες του ΝΑΤΟ είχαν εξηγήσει πως για να γίνει ο στρατός πιο αποτελεσματικός θα έπρεπε να αλλάξει η διαχείρισή του. Και αυτό διότι εντόπισαν προβλήματα σε όλα τα επίπεδα

Από την πλευρά του ο συνταγματάρχης του καναδικού στρατού Κρίστοφερ Ρίβς, ο οποίος ηγήθηκε του κλάδου εκπαίδευσης της χώρας του στην Ουκρανία επεσήμανε πως όταν αξιωματικοί και γραφειοκράτες που είχαν εκπαιδευτεί στη Σοβιετική Ένωση αντιστάθηκαν στις αλλαγές, οι σύμβουλοι προσπάθησαν να τους αντιμετωπίσουν. «Το δεύτερο καλύτερο πράγμα για να είσαι στη μάχη είναι να το διδάσκεις», υποστήριξε ο συνταγματάρχης Ριβς.

Σύμφωνα με τον υπολογαχό Kulish η εκπαίδευση του τάγματός του ήταν ικανή για να τους βοηθήσει στον πόλεμο εναντίον των ρωσόφωνων αυτονομιστών στο Ντονμπάς. Ο απόστρατος στρατηγός του αμερικανικού στρατού Timothy McGuire, ο οποίος βοήθησε στη δημιουργία του κέντρου στο Γιαροβί, ​​το 2018 προσκάλεσε Ουκρανούς αξιωματικούς να παρακολουθήσουν μεγάλες ασκήσεις του ΝΑΤΟ στη Γερμανία. Εκεί οι Ουκρανοί αξιωματούχοι παρακολούθησαν μια μονάδα να προετοιμάζει μια αμυντική θέση.

«Δεν θα το έκανα έτσι», σχολίασε ένας Ουκρανός στρατηγός στον στρατηγό ΜακΓκουάιρ, σημειώνοντας ότι τα στρατεύματα δεν ήταν σωστά καμουφλαρισμένα, καλά διασκορπισμένα ή επαρκώς σκαμμένα.

«Ήταν υπέροχο να βλέπω την ευαισθητοποίησή τους», είπε ο ΜακΓουάιρ. Η συζήτηση μετατοπίστηκε στο τι θα έκαναν οι Ουκρανοί με διαφορετικό τρόπο και αργότερα τροφοδοτήθηκε σε μια μετέπειτα ανασκόπηση της άσκησης. «Ήταν σίγουρα ένας αμφίδρομος δρόμος», τόνισε από την πλευρά του ο συνταγματάρχης Κόλινς. «Χωρίς αμφιβολία, μαθαίναμε από αυτούς την ίδια στιγμή που εκείνοι μάθαιναν από εμάς», πρόσθεσε.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.