Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Αρνικα: Το πανέμορφο αγριολούλουδο με τις μοναδικές θεραπευτικές ιδιότητες!

Καταπολεμά μυικούς πόνους, ρευματισμούς, αρθρίτιδες, μώλωπες και πολλά άλλα Πολλοί θα έχετε χρησιμοποιήσει κρέμες, αλοιφές ή ακόμη και λά...





Καταπολεμά μυικούς πόνους, ρευματισμούς, αρθρίτιδες, μώλωπες και πολλά άλλα

Πολλοί θα έχετε χρησιμοποιήσει κρέμες, αλοιφές ή ακόμη και λάδι, που περιέχουν ως κύριο συστατικό τους την άρνικα για να ανακουφιστείτε από τους πονεμένους σας μύες, από πιασίματα, θλάσης, χτυπήματα κτλ. Η χρήση της στην ιατρική είναι διαδεδομένη και ευρεία, καθώς πρόκειται για ένα βότανο με έντονη αναλγητική και αντιφλεγμονώδη δράση. Συγκεκριμένα, έχει αντιαρθριτικές, αντιρευματικές, αντισηπτικές, απολυμαντικές, αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.







Βοηθά τους μύες να χαλαρώσουν και να ξεκουραστούν, χρησιμοποιείται ως θερμαντικό, πριν και μετά από κάθε άθληση, δρα κατά των μωλώπων, των νευραλγιών, των διαστρεμμάτων, των οιδημάτων λόγω θλάσης, της νευρωτικής αλωπεκίας και ακαμψίας.

Προσοχή όμως, διότι χρησιμοποιείται τοπικά και όχι σε ανοιχτή πληγή καθώς μπορεί να αποβεί τοξική όπως και η κατάποσή της! Φυσικά, άτομα με αλλεργία πρέπει να την αποφεύγουν.

Τι είναι η άρνικα;
Η άρνικα είναι ένα πολυετές φυτό με άνθη που έχουν κίτρινα πέταλα και πορτοκαλί κέντρο και ανθοφορεί σε Ευρώπη, Σιβηρία αλλά και Βόρεια Αμερική. Τα είδη του φυτού είναι πολλά, αλλά το πιο γνωστό είναι η Arnica Montana το οποίο φυτρώνει σε υψόμετρο 1000 μέτρων, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι σε όσο πιο μεγάλο υψόμετρο βρίσκεται, τόσο πιο αρωματικό είναι.

Τα άνθη αυτής της Arnica Montana είναι εκείνα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του αρωματικού και κιτρινωπού αιθέριου ελαίου. Πήρε το όνομά της από την αρχαία ελληνική λέξη «αρνακίς», που σημαίνει δέρμα αρνιού, λόγω της υφής των σεπάλων που καλύπτονται από μαλακά τριχίδια που περιβάλλουν τον ανθό.
Ο Διοσκουρίδης την ανέφερε ως το «άλκιμο βότανο» πληροφορία την οποία συναντάμε στα γραφτά κείμενα του Ιταλού γιατρού και βοτανολόγου Pierandrea Mattioli.






Η άρνικα συνολικά είναι σπάνιο είδος αλλά κατά τόπους μπορεί να την βρούμε να γεμίζει λιβάδια, με τα καταπράσινα, οδοντωτά και ελαφρώς χνουδωτά φύλλα της και τα πανέμορφα πορτοκαλοκίτρινα λουλούδια της που κιτρινίζουν τα λιβάδια και τους χερσότοπους τον Ιούνιο και τον Αύγουστο που είναι και η εποχή της ανθοφορίας της.

Λόγω της σπανιότητάς της ,σε πολλά μέρη, είναι προστατευόμενο φυτικό είδος και καλλιεργείται ειδικά για φαρμακευτικές χρήσεις.
Στη Γερμανία η συλλογή της ελέγχεται αυστηρά και απαιτείται ειδική άδεια ενώ απαγορεύεται η συλλογή της για εμπορικούς σκοπούς.
Στην Ελβετία θεωρείται είδος που κινδυνεύει και η συλλογή της με σκοπό το κέρδος απαιτεί ειδική άδεια.





Που οφείλονται οι ιδιότητές της
Οι αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές ιδιότητες της άρνικας πηγάζουν από τα παράγωγα θυμόλης που έχει στη σύστασή της. Η θυμόλη, είναι αποτελεσματική όσον αφορά την αγγειοδιαστολή, η οποία κατ’ επέκταση διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος και των υγρών σε περιοχές που το έχουν ανάγκη, δρώντας έτσι σαν ισχυρό αντιφλεγμονώδες σε φυσικές θεραπευτικές διαδικασίες του σώματος.

Δείτε επίσης: Αγριολούλουδα μοναδικής ομορφιάς στα αλπικά λιβάδια του Ολύμπου (ΦΩΤΟ)
Η άρνικα, επιπλέον, διεγείρει την κυκλοφορία των λευκών αιμοσφαιρίων που παίζουν βασικό ρόλο στη θεραπεία και ανακούφιση από τη συσσώρευση των υγρών σε τραυματισμένες αρθρώσεις, πρησμένους μύες και μελανιασμένους ιστούς.
Τα ποικίλα συστατικά της είναι: Αμίνες: βηταΐνη, χολίνη, τριμεθυλαμίνη, Υδατάνθρακες: Mucilage, πολυσακχαρίτες συμπεριλαμβανομένης της ινουλίνης, Κουμαρίνες: Scopoletin, umbelliferone, Τα φλαβονοειδή: Betuletol, eupafolin, flavonol, γλυκουρονίδια, kaempferol, luteolin, quercetin, spinacetin tricin, Τριτερπενοειδή: σεσκιτερπένια, arnifolin, helenalin, Πτητικά έλαια: Thymol, Αλλα συστατικά: Arnicin,καφεϊκό οξύ, καροτενοειδή, φυτοστερόλες, ρητίνη, τανίνη.


Χρήσεις και οφέλη του ελαίου
Τα άνθη και οι ρίζες του φυτού της άρνικας, χρησιμοποιούνται εδώ και εκατοντάδες χρόνια για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, ενώ ακόμα μια θεραπευτική προσέγγιση των φύλλων της άρνικας ήταν (τότε) να… καπνίζονται. Πρέπει ωστόσο να προσέξουμε τη δύναμη του λαδιού της άρνικας και να μην το λάβουμε, ειδικά στην αγνή μορφή του αψήφιστα και χωρίς μέτρο.

Το αιθέριο έλαιο της άρνικας δεν χρησιμοποιείται για αρωματοθεραπεία, καθώς είναι πολύ ισχυρό και μπορεί να αποδειχθεί τοξικό, αν δε χρησιμοποιηθεί σωστά.
Η διαλυμένη του όμως μορφή, που είναι και ο τρόπος που το αγοράζετε κατά βάση, είναι πολύ αποτελεσματική στην αντιμετώπιση οιδημάτων, μολύνσεων και στην άμεση ανακούφιση από τον πόνο.

Πολλοί είναι οι επαγγελματίες αθλητές που καταφεύγουν στο λάδι άρνικας για την αντιμετώπιση τραυματισμών κατά τη διάρκεια των προπονήσεων ή των αγώνων, ενώ πιο συγκεκριμένα οι αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του καλύπτουν τα παρακάτω: Μυϊκούς πόνους, σπασμούς, τραβήγματα μυών ή ρευματικούς πόνους και στραμπουλήγματα, μελανιές και οιδήματα που οφείλονται σε κατάγματα.


Είναι ασφαλές το λάδι της άρνικας;
Το λάδι της άρνικας είναι μόνο για εξωτερική χρήση και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να καταποθεί ή να το εισπνεύσετε. Οι μορφές που κυκλοφορεί είναι πολλές, ενώ οι ταμπλέτες που περιέχουν άρνικα, έχουν τόσο μικρές ποσότητες που δεν είναι επικίνδυνες.

Το λάδι άρνικας, καλό είναι να χρησιμοποιείται μόνο σε διαλυμένη μορφή, ενώ αν έχετε το αιθέριο έλαιο στην αγνή του και αδιάλυτη μορφή, μπορείτε να το αραιώσετε σε αμυγδαλέλαιο. Τέλος, μην το αλείφετε σε ανοιχτές πληγές, καθώς μπορεί να προκληθεί ερεθισμός και κάντε πάντα ένα τεστ με λίγο βαμβάκι, για να ελέγξετε την αντίδραση του δέρματός σας σε αυτό.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ατομα με υπερευαισθησία, οι έγκυες γυναίκες και οι μητέρες που θηλάζουν, καλό είναι να απέχουν από τη χρήση του τόσο ισχυρού λαδιού της άρνικας, ακόμα και στη διαλυμένη μορφή του.




Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.