Tελευταια Νεα

Τετάρτη, Απριλίου 06, 2022

Γάλλος πρεσβευτής στη Βουλή: Το ΝΑΤΟ να αναλάβει τις ευθύνες του, όπου η ελληνική κυριαρχία απειλείται! Η κρίση στην Ουκρανία θα πρέπει να λειτουργήσει ως «εγερτήριο σάλπισμα» για την ΕΕ, τόνισε ο πρεσβευτής της Γαλλίας στην Αθήνα, Πατρίκ Μεζονάβ.

Απευθυνόμενος στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και προσκληθείς να ενημερώσει για τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα της γαλλικής Προεδρίας τού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Μεζονάβ μίλησε για την ανάγκη στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ αλλά και της «κάλυψης του χαμένου χρόνου στον τομέα της Άμυνας

Αναφερόμενος στην ουκρανική κρίση, ο Γάλλος διπλωμάτης είπε ότι «πρέπει να λειτουργήσει ως συναγερμός, ένα wake-up call, ένα ξύπνημα, όπως λένε οι Αγγλοσάξονες, για κάποια κράτη-μέλη και για την Ευρωπαϊκή Ένωση εν τω συνόλω». Ήρθε η ώρα για τους Ευρωπαίους «να αποχωριστούν την αφέλεια», είπε ο Γάλλος πρέσβης.

Συνεχίζοντας, ο κ. Μεζονάβ επισήμανε πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας θεσμός που αφορά τον καιρό της ειρήνης. Ήταν το αποτέλεσμα πολέμων στην ήπειρό μας, ώστε να μην επαναληφθούν. Οι αξίες μας, όμως, η προστασία των συνόρων, ο σεβασμός στα δικαιώματα του ανθρώπου, πιστέψαμε ίσως ότι αυτά ήταν ζητήματα αυτονόητα, για να αποχωριστούμε το φάντασμα του πολέμου σε ευρωπαϊκό έδαφος. Ίσως ήταν ένα ιστορικό σφάλμα, ιδιαίτερα σε συγκεκριμένα κράτη-μέλη, για τα οποία ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί ένα σοκ της πραγματικότητας».

Πρόσθεσε ότι αυτό συνέβη «τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι ήταν έτοιμοι να συμφωνήσουν για τη Στρατηγική Πυξίδα, η οποία υιοθετήθηκε ομόφωνα. […] Στη βάση των αναλύσεων αυτών των απειλών, που περιλαμβάνονται στη Στρατηγική Πυξίδα, θα μπορέσουμε να καθορίσουμε και τα μέσα που χρειαζόμαστε, και όχι μόνο στον τομέα της άμυνας, διότι υπάρχει και μια οικονομική πτυχή που έχει μεγάλη σημασία, για να αντεπεξέλθουμε σε αυτές τις απειλές. Και φυσικά, η ουκρανική αυτή κρίση μάς ευαισθητοποιεί ως προς την ανάγκη να καλύψουμε τον χαμένο χρόνο στον τομέα της άμυνας», είπε χαρακτηριστικά.

Γάλλος πρεσβευτής: Το ΝΑΤΟ θα πρέπει να αναλάβει τις δικές του ευθύνες, όπου η δική σας κυριαρχία απειλείται

Ο κ. Μεζονάβ ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ είναι το πλαίσιο της συλλογικής μας ασφάλειας, «και ταυτόχρονα θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και πραγματιστές και να θεωρήσουμε ποια είναι τα ίδια τα θεμέλια αυτής της συλλογικής ασφάλειας. Να δούμε πώς εξελίσσεται ο ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών σε αυτή την περιοχή και να αντλήσουμε ορισμένα διδάγματα μαζί. Και νομίζω ότι δεν πρέπει να παίξουμε ανταγωνιστικά, μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, αλλά θα πρέπει να δούμε τη συμπληρωματικότητά μας. Και θα υπάρξουν καταστάσεις όπου το ΝΑΤΟ, για λόγους που γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, δεν θα μπορεί να λειτουργήσει λόγω ενός θέματος που τίθεται ανάμεσα σε ορισμένους συμμάχους.

Βλέπετε πολύ καλά σε τι αναφέρομαι. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δίπλα στο ΝΑΤΟ, αλλά συμπληρωματικά το ΝΑΤΟ θα πρέπει να αναλάβει τις δικές του ευθύνες. Ευθύνες παντού, όπου η δική σας κυριαρχία απειλείται, όπου η δική μας ευρωπαϊκή κυριαρχία απειλείται», είπε ο πρεσβευτής της Γαλλικής Δημοκρατίας, απευθυνόμενος στα μέλη της επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων.

Αυτοκριτική για τον πόλεμο στην Ουκρανία: Δεν μπορέσαμε να αποτρέψουμε την έναρξη της σύγκρουσης

Για την ουκρανική κρίση, στο φως και της «ανακάλυψης των εγκλημάτων στην Μπούκα», είπε επίσης ότι εκτός από μια ανθρωπιστική καταστροφή, «είναι ενδεχομένως μια διπλωματική αποτυχία. Δεν μπορέσαμε να αποτρέψουμε την έναρξη της σύγκρουσης αυτής. Είναι ίσως μια κρίση που θα μας καλεί να αναθεωρήσουμε ως Ευρωπαίοι, ίσως γιατί δεν είχαμε συνειδητοποιήσει πλήρως τις συνέπειες της πτώσης του τείχους και της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Μεζονάβ υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες για τη νέα αυτή δύσκολη γεωπολιτική κατάσταση. Ίσως δεν εντοπίσαμε εγκαίρως την άνοδο αυτού του αυταρχικού καθεστώτος στη Ρωσία και να ανταποκριθούμε στις συνέπειες αυτού. Ίσως κλείσαμε τα μάτια σε αυτήν την άνοδο ισχύος τής Ρωσίας, αν και [...] η επέμβασή της στη Γεωργία στο 2008 θα έπρεπε και τότε να έχει ξυπνήσει συνειδήσεις, αλλά και στη Συρία, στη Λιβύη, σε πολλές αφρικανικές χώρες, είτε άμεσα είτε έμμεσα, επεμβάσεις που μάλλον θα έπρεπε να είχαν οδηγήσει σε μια πιο ταχεία ευαισθητοποίηση εκ μέρους των Ευρωπαίων».

Τελικά, όμως, τόνισε ο κ. Μεζονάβ, η ευρωπαϊκή αντίδραση ήταν «ομόφωνη καταδίκη, και δεν ήταν κάτι το αυτονόητο».

Εξάλλου, ως προς το ζήτημα των εξαρτήσεών μας στον τομέα της ενέργειας, της βιομηχανίας των τροφίμων, επισήμανε ότι στη σύνοδο των Βερσαλλιών (10 και 11 Μαρτίου) «έγιναν επείγουσες προτάσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατ' αρχάς για τη μείωση κατά 2/3 της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι το τέλος του έτους, κάτι που θα μας επιτρέψει να αυξήσουμε την πίεσή μας στις ρωσικές αρχές», επισήμανε ο Πατρίκ Μεζονάβ.« Προηγουμενη
Επομενη »