Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Η Μόσχα ψεύδεται για την απόσυρση δυνάμεων από τα σύνορα με την Ουκρανία λένε οι ΗΠΑ - Ποιες «ύποπτες» κινήσεις βλέπουν

Η Ρωσία ανέπτυξε άλλους τουλάχιστον «7.000 στρατιωτικούς» στα σύνορα, λέει αξιωματούχος του Λευκού Οίκου - Για «φυτεμένα» δημοσιεύματα που...









Η Ρωσία ανέπτυξε άλλους τουλάχιστον «7.000 στρατιωτικούς» στα σύνορα, λέει αξιωματούχος του Λευκού Οίκου - Για «φυτεμένα» δημοσιεύματα που μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα για εισβολή κάνει λόγο το αμερικανικό ΥΠΕΞ - Σε θρίλερ διαρκείας εξελίσσεται η κρίση

Εδώ η ρωσική επίθεση, εκεί η ρωσική επίθεση, πού είναι η ρωσική επίθεση; Ο πλανήτης κρατάει την ανάσα του, γνωρίζοντας ότι κάθε ημέρα που περνάει μπορεί να οδηγήσει σε έναν καταστροφικό πόλεμο ή στην αποφυγή αυτού. Η απόφαση του ρώσου πρόεδρου να απομακρύνει μέρος των στρατευμάτων του αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας. Θυμίζουμε ότι στις 15 Φεβρουαρίου η Μόσχα ανακοίνωσε ότι κάποια από τα στρατεύματα που είχε συγκεντρώσει στην μεθόριο με την Ουκρανία επιστρέφουν στις βάσεις τους. Στην πραγματικότητα, παραμένουν στο ουκρανικό μέτωπο, κυρίως οι μονάδες που μεταφέρθηκαν από την Κεντρική Στρατιωτική Περιφέρεια του Ρωσικού Στρατού.

Όπως και να έχει, η δήλωση αυτή ευνοεί το διάλογο, απομακρύνοντας το πιστόλι από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η ρωσο-ουκρανική κρίση, όμως, τείνει να μετατραπεί σε γεωπολιτικό θρίλερ με συνεχή σκαμπανευάσματα και ανατροπές. Μετά την πρώτη ανάσα ανακούφισης, οι Ηνωμένες Πολιτείες αμφισβητούν την κίνηση της Μόσχας. Επιμένουν ότι μία επίθεση είναι τόσο πιθανή, όσο και ζήτημα χρόνου. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις προειδοποίησε ότι Ρώσοι αξιωματούχοι «φυτεύουν» αφηγήματα στον Τύπο τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα για μια εισβολή στην Ουκρανία. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι «ουδεμία ένδειξη έχει υπάρξει αναφορικά με αποκλιμάκωση επί του πεδίου». Αναφέρεται σε στρατιωτική ενίσχυση και επισημαίνει ότι η αναδιάταξη δυνάμεων δεν ισοδυναμεί με απόσυρση.

Για στρατιωτική ενίσχυση έκανε λόγο εχθές και ένας ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας. Σύμφωνα με εκείνον, η Ρωσία «αύξησε» την παρουσία δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία κατά τουλάχιστον «7.000 στρατιωτικούς», ορισμένοι από τους οποίους έφθασαν εκεί χθες Τετάρτη.

Ο αξιωματούχος χαρακτήρισε «ψευδή» την ανακοίνωση της Μόσχας πως προχώρησε στην απόσυρση κάποιων δυνάμεων: «Χθες οι Ρώσοι ανακοίνωσαν πως απέσυραν στρατεύματα από τα σύνορα με την Ουκρανία (...). Γνωρίζουμε τώρα ότι αυτό είναι ψευδές. Στην πραγματικότητα έχουμε πλέον επιβεβαιώσει ότι τις τελευταίες ημέρες η Ρωσία αύξησε την παρουσία της κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων κατά ως και 7.000 στρατιωτικούς, ορισμένοι από τους οποίους έφθασαν σήμερα» (σ.σ.: χθες Τετάρτη), επέμεινε ο ίδιος, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί σε δημοσιογράφους.

Ο αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ακόμη ότι η Μόσχα θα μπορούσε «ανά πάσα στιγμή» να διεξαγάγει κάποια επιχείρηση που θα της χρησίμευε ως πρόσχημα για να προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία και πρόσθεσε: «η Ρωσία λέει πως θέλει να βρεθεί διπλωματική λύση, αλλά οι πράξεις της υποδεικνύουν το αντίθετο». «Ελπίζουμε ότι θα αλλάξει κατεύθυνση προτού εξαπολύσει έναν καταστροφικό πόλεμο». Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η επιχείρηση για να βρεθεί πρόσχημα μπορεί να πάρει «διαφορετικές μορφές», όπως μια «πρόκληση» στην περιφέρεια Ντονμπάς ή μια υποτιθέμενη «εισβολή» στο ρωσικό έδαφος. Σημειώνοντας πως αναμένει «κι άλλες ψευδείς ειδήσεις από τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης τις προσεχείς ημέρες», ο αξιωματούχος υπογράμμισε «ελπίζουμε ο κόσμος να είναι έτοιμος».

Το Κρεμλίνο από την πλευρά του μιλά την ίδια ώρα για «κίνδυνο κλιμάκωσης» με αιχμή τις αποσχισθείσες επαρχίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, ενώ το Κίεβο ζητά έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η ρωσική Δούμα, δηλαδή, έστειλε ψήφισμα προς επικύρωση στον Βλαντιμίρ Πούτιν, ζητώντας να αναγνωριστούν ως «κυρίαρχες λαϊκές δημοκρατίες» οι αποσχισθείσες επαρχίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ. Η κίνηση αυτή σημαίνει αυτόματα την ακύρωση της διαδικασίας του Μινσκ, το σύνολο συμφωνιών που συνήφθησαν μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας το 2015 με γαλλογερμανική μεσολάβηση. Η Ουάσινγκτον προειδοποίησε τον Πoύτιν να μην προχωρήσει σε παράνομη αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ντονμπάς.

Στο Βερολίνο δυσκολεύονται να αποκωδικοποιήσουν τη συνάντηση Πούτιν-Σολτς, ενώ παραμένουν δύσπιστοι ως προς το αν έχει αποφευχθεί μία σύρραξη. Στις Βρυξέλλες και στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν για την Ουκρανία, αλλά και να ενημερωθούν περαιτέρω από Μακρόν και Σολτς που συνομίλησαν κατ’ ιδίαν με τον Ρώσο πρόεδρο.

Όπως και να έχει, δεν είναι και ιδιαίτερα παρηγορητικό το γεγονός ότι ολιγάρχες και εκατομμυριούχοι της Ουκρανία εγκατέλειψαν την πατρίδα τους, υπό το φόβο ενός πολέμου. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η χώρα του «δεν φοβάται» και «θα αμυνθεί» απέναντι στη Ρωσία.

Ως αξιοσημείωτη εκτιμάται και η συνάντηση του Πούτιν με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο στη Μόσχα, στις 18 Φεβρουαρίου. Από την πλευρά του, ο Ταγίπ Ερντογάν ελπιζεί να παραμείνει μέσα στα πράγματα, εν μέσω αυτής της πολεμοχαρούς κατάστασης. Ο τουρκικός Τύπος αποκάλυψε τις προσπάθειες του Τούρκου προέδρου να διοργανώσει μια τριμερή συνάντηση με τον Ουκρανό και τον Ρώσο ομόλογό του.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.