Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Die Welt: Oι ΗΠΑ απομακρύνονται σταδιακά από την Τουρκία με κερδισμένη την Ελλάδα

«Στην στρατηγικά σημαντική περιοχή της Μεσογείου οι ΗΠΑ απομακρύνονται σταδιακά από την Τουρκία με κερδισμένη την Ελλάδα, γράφει η κυριακάτ...







«Στην στρατηγικά σημαντική περιοχή της Μεσογείου οι ΗΠΑ απομακρύνονται σταδιακά από την Τουρκία με κερδισμένη την Ελλάδα, γράφει η κυριακάτικη Die Welt με τίτλο «Την ώρα που η Άγκυρα είναι απομονωμένη, η Αθήνα συνάπτει συμμαχίες».

Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί: «H προσέγγιση Ερντογάν-Πούτιν σε βάρος των αμερικανικών συμφερόντων έπληξε μακροπρόθεσμα τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Στην εξωτερική πολιτική η Άγκυρα βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό απομονωμένη, την ώρα που η Αθήνα καταφέρνει τα συνάψει συμμαχίες.

Ορισμένοι παρατηρητές θεωρούν την Ελλάδα τον καλύτερο εταίρο και ζητούν από την Ουάσιγκτον να γυρίσει οριστικά την πλάτη στην Τουρκία. Έκθεση του Εβραϊκού Ινστιτούτου για την Αμερικανική Εθνική Ασφάλεια (JINSA) αναφέρει χωρίς περιστροφές την Σούδα ως εναλλακτική επιλογή στην αμερικανική βάση στο Ινσερλίκ σε περίπτωση που μια ακόμα κρίση στην εξωτερική πολιτική θέσει εν αμφιβόλω την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Τουρκία.

Ο Έντι Ζεμενίδης εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) εκτιμά ότι θεωρητικά είναι εφικτή η αντικατάσταση της Τουρκία ως εταίρου στην πολιτική ασφαλείας. Προσθέτει ωστόσο ότι ως “κράτος δικαίου και αξιόπιστος εταίρος” η Άγκυρα θα ήταν πολυτιμότερη για τις ΗΠΑ. Η στενή εταιρική σχέση με την Ελλάδα ερμηνεύεται κατά την εκτίμηση του Έντι Ζεμενίδη ως μήνυμα προς την Τουρκία ότι “το τρένο αναχωρεί σε λίγο χωρίς εσάς”. Ανοιχτό παραμένει ωστόσο αν το μήνυμα εισακουστεί στην Άγκυρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.