Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Θα ισοπεδωθεί το ΣΥΜΠΑΝ... Τούρκος σεισμολόγος προειδοποιεί για μεγάλους σεισμούς σε Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη και δίνει και ημερομηνίες!

Μεγάλη ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί στην Τουρκία για μεγάλους σεισμούς σε Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη, τους οποίους προβλέπει χρον...







Μεγάλη ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί στην Τουρκία για μεγάλους σεισμούς σε Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη, τους οποίους προβλέπει χρονικά μάλιστα, Τούρκος Σεισμολόγος

Οσεισμολόγος Καθ. Δρ. Ahmet Övgün Ercan έδωσε ημερομηνίες με βάση την έρευνά του για πιθανούς σεισμούς στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη, προκαλώντας αίσθηση και μεγάλη ανησυχία στην Τουρκία

Ο γνωστός και διακεκριμένος Τούρκος καθηγητής έκανε εντυπωσιακές αξιολογήσεις σχετικά με τους πιθανούς σεισμούς γύρω από την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη-Κουσάντασι και τα αποτελέσματά τους

Σύμφωνα με τις ειδήσεις του Latif Sansür από το Sözcü, ο Ercan εξήγησε ότι η μελέτη και η προβλέψεις του προέρχονται από αξιολόγηση των σεισμών στην Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη και τα περίχωρά της σύμφωνα με την χρονική περιοδικότητα εμφάνισης τους αλλά και τη σειρά εμφάνισης τους

Κωνσταντινούπολη το 2045 και Σμύρνη το 2081

Μιλώντας για τον σεισμό που θα επηρεάσει τη Σμύρνη, τη Σάμο, το Torbalı, τη Λέσβο, την περιοχή Bergam και το Κουσάντασι, ο Ersan προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις:

«Σύμφωνα με τους μακροπρόθεσμους υπολογισμούς που έχω αναπτύξει, η εκτίμησή μου για σεισμό στη Σμύρνη και τα περίχωρά της, υπολογίζεται το 2081. Επειδή μπορεί να υπάρξουν σφάλματα 10 ετών και 5 ετών στους υπολογισμούς, αναμένω έναν σεισμό σε αυτήν την περιοχή που θα επηρεάσει τη Σμύρνη και τα περίχωρά της. Κουσάντασι μεταξύ 2070 και 2090. Ο μεγαλύτερος σεισμός σε αυτήν την περιοχή είναι 7 βαθμοί της κλίμακας ρίχτερ και δεν υπήρξε μεγαλύτερος σεισμός στο παρελθόν. Χρησιμοποιώντας την ίδια μέθοδο ότι το 2045 ανάλογος σεισμός θα πλήξει την Κωνσταντινούπολη ».

Σε προγενέστερο άρθρο μας είχαμε αναφερθεί αναλυτικά για τις τουρκικές ανησυχίες για επιστροφή του εγκέλαδου στη χώρα και για φοβίες για μεγάλο σεισμό στη θάλασσα του Μαρμαρά στην Κωνσταντινούπολη.

'Άλλες προβλέψεις κάνουν λόγο για επικείμενο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη

Συγκεκριμένα στις 30/11/2021 άλλος Τούρκος σεισμολόγος ,ο Καθηγητής Δρ. Okan Tüysüz ανέφερε ότι ήρθε η ώρα για τον αναμενόμενο μεγάλο σεισμό στον Μαρμαρά!

Ο σεισμός τότε, μεγέθους 5,1 Ρίχτερ συγκλόνισε τη Σμύρνη της Τουρκίας, χωρίς θύματα.

Ο σεισμός σημειώθηκε στη δυτική επαρχία της Σμύρνης στις 7 το πρωί (4 π.μ. GMT) τοπική ώρα, σύμφωνα με το AFAD. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν 56,18 χιλιόμετρα (34,90 μίλια) από την περιοχή Urla της Σμύρνης, με βάθος 3,97 χιλιόμετρα. Το AFAD ανέφερε επίσης ότι καταγράφηκε μετασεισμός 4,3 Ρίχτερ. Ο μετασεισμός φέρεται να σημειώθηκε σε βάθος 7,16 χιλιομέτρων.

«Μετά τον σεισμό που σημειώθηκε στην Urla, δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή ζημιές μέχρι στιγμής. Οι εργασίες σάρωσης πεδίου στην περιοχή συνεχίζονται επί του παρόντος», ανέφερε η AFAD στο Twitter.

Οι ανησυχίες για το το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας, κάτω από τη Θάλασσα του Μαρμαρά είναι συνηθισμένες αλλά τώρα ο Τούρκος καθηγητής πάει ένα βήμα παραπέρα

Το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας, που αποτελεί το σύνορο ανάμεσα στην πλάκα της Ευρασίας και εκείνη της Ανατολίας, συσσωρεύει κατά καιρούς ενέργεια, η οποία εκτονώνεται με σεισμούς. Όταν η ζώνη του ρήγματος είναι «κλειδωμένη», συμβαίνουν ισχυροί σεισμοί. Την τελευταία φορά που αυτό είχε συμβεί, ήταν το 1999, σε απόσταση περίπου 90 χιλιόμετρα ανατολικά της Κωνσταντινούπολης, πλήττοντας κυρίως την πόλη Ιζμίτ (Νικομήδεια).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ενεργού Χάρτη Ρηγμάτων της Τουρκίας, υπάρχουν 110 περιοχές σε 45 επαρχίες των οποίων οι δομές βρίσκονται απευθείας στα ενεργά ρήγματα της χώρας μας. Επιπλέον, πολλές συνοικίες βρίσκονται πολύ κοντά σε ενεργά ρήγματα

Στην Τουρκία το μέγεθος των περιοχών που κινδυνεύουν από σεισμό είναι 250.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 30% σε σύγκριση με την επιφάνεια ολόκληρης της χώρας.

Συνοπτικά θα λέγαμε ότι ολόκληρη η Τουρκία απειλείται από σεισμούς. Ωστόσο, το 30% της χώρας κινδυνεύει από σεισμούς με υψηλή καταστροφική ικανότητα.

'Στο Μαρμαρά, ένας μεγάλος σεισμός συμβαίνει κατά μέσο όρο μία φορά κάθε 250 χρόνια. Μαθαίνουμε για τους σεισμούς του 1509 και του 1766 ως τους τελευταίους μεγάλους σεισμούς από ιστορικές πηγές.

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένας μεγάλος σεισμός περίπου μία φορά κάθε 250 χρόνια. Λαμβάνοντας υπόψη ότι έχουν περάσει 255 χρόνια από το 1766, το διάστημα των υποτροπών έχει πλέον λήξει", επισημαίνει ο Τούρκος σεισμολόγος.

Τι εκτιμούν οι Τούρκοι για τις επιπτώσεις μεγάλου σεισμού στην Κωνσταντινούπολη

Σύμφωνα με τουρκικές εκτιμήσεις ένας σεισμός μεγέθους 7 ρίχτερ στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης-Μαρμαρά, θα μπορούσε να καταστρέψει περίπου 194.000 κτίρια.

Οι επιστήμονες ανησυχούν για το πόση ζημιά θα μπορούσε να προκληθεί από έναν μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη, μια πόλη 15 εκατομμυρίων γεμάτη από μη ελεγχόμενες κατασκευές και παλιά κτίρια.

Ανέφεραν στο Reuters ότι προειδοποίησαν την κυβέρνηση πως πρέπει επειγόντως να δράσει για τα σχέδια ετοιμότητας για ενδεχόμενο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη για να μειώσει τον κίνδυνο μαζικών απωλειών του πληθυσμού.\

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.