Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΒΟΜΒΑ από το Πεντάγωνο... «Η Τουρκία είναι απειλή για το ΝΑΤΟ» λέει ιντσιτούτο που αποτελεί την «φωνή» του Αμερικανικού Στρατού!

Για "νέο-οθωμανικές διεκδικήσεις στην Α. Μεσόγειο" κάνει λόγο η "φωνή" του Πενταγώνου που είναι σε αντίθεση με τους γρα...







Για "νέο-οθωμανικές διεκδικήσεις στην Α. Μεσόγειο" κάνει λόγο η "φωνή" του Πενταγώνου που είναι σε αντίθεση με τους γραφειοκράτες του αμερικανικού ΥΠΕΞ

Το γνωστό ινστιτούτο RAND Corporation, το οποίο αποκαλείται και η “φωνή”του Πενταγώνου, δημοσίευσε μια νέα έκθεση σχετικά με τις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά χωρών που εισάγουν όπλα από τη Ρωσία.

Σε αυτή αναφέρεται ότι: «Η Τουρκία αποτελεί απειλή για το ΝΑΤΟ, ενώ η αγορά πυραύλων S-400 από τη Ρωσία ερμηνεύεται ως «πρωτοφανής παραβίαση εντός της συμμαχίας.

Η οργή των Τούρκων αξιωματούχων προς τις ΗΠΑ, έχει δημιουργήσει ένα σοβαρότατο χάσμα στις σχέσεις της Τουρκίας με τα μέλη του ΝΑΤΟ, και για αυτό εφιστούμε την προσοχή”, αναφέρουν Αμερικανοί ειδικοί.

Περισσότερες από 30 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, της Ρωσίας, της Κίνας, της Κούβας, της Βενεζουέλας, της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας (KDHC), της Συρίας και του Ιράν, μαζί με 100 οργανισμούς, αποτελούν στόχο των κυρώσεων των ΗΠΑ.

Η τελευταία έκθεση της RAND αφορά τις αποτελεσματικές πιθανές συνέπειες των κυρώσεων των ΗΠΑ με τις χώρες που έχουν συμφωνίες όπλων με τη Ρωσία ειδικότερα.

Το όνομα της έκθεσης είναι «Η επίδραση των κυρώσεων των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στις ρωσικές πωλήσεις όπλων».

Σε αυτή την έκθεση, οι ειδικοί αναλυτές αναφέρουν ότι "για να αποτρέψουν τις εξαγωγές όπλων της Ρωσίας και τις αγορές τρίτων χωρών· εξετάζουν τον αντίκτυπο των κυρώσεων που έχουν σχεδιαστεί για να αυξήσουν το κόστος παρέμβασης σε μελλοντικές πωλήσεις όπλων της Ρωσίας σε άλλα κράτη.

Ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν διαμορφώνει σε νέα πλαίσια την προσέγγισή της με την Ρωσία, η χρήση κυρώσεων είναι ένα εργαλείο πολιτικής που θα πρέπει να επηρεάσει τη φύση των διμερών σχέσεων”, αναφέρει η έκθεση της Rand.

Το όνομα της Τουρκίας αναφέρεται 100 φορές στην έκθεση 53 σελίδων και τα παραδείγματα της Τουρκίας και της Ινδίας, που αγόρασαν συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας από τη Ρωσία, αναφέρονται ως κύριο θέμα.

Η αγορά των πυραύλων S-400 από την Τουρκία περιγράφεται ως «πρωτοφανής παραβίαση» και «απειλή για το ΝΑΤΟ».

«Τουρκία και Ινδία είναι δύο παραδείγματα χωρών που απεικονίζουν τα διλήμματα πολιτικής που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ με την επιβολή κυρώσεων σε τρίτους.

Η αγορά S-400 από την Τουρκία από την Μόσχα, αποτελεί απειλή για τις δυνατότητες του ΝΑΤΟ και μια άνευ προηγουμένου παραβίαση εντός της συμμαχίας.

Η απάντηση της κυβέρνησης Ερντογάν στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, οι διαφορές σχετικά με τη συριακή σύγκρουση και η κριτική για τις πολιτικές της Τουρκίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και ο θυμός που επικρατεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν δημιουργήσει ένα χάσμα στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και των μελών του ΝΑΤΟ.

Η Ρωσία έχει υιοθετήσει μια ποικιλία προσεγγίσεων για να ενισχύσει τις εξαγωγές όπλων.

Η Μόσχα έχει εστιάσει εδώ και μεγάλο διάστημα σε χώρες, που είτε είχαν πρόσφατη πολιτική σύγκρουση με την δύση, είτε ήθελαν να υπερασπιστούν την ανεξαρτησία τους εισάγοντας όπλα από αυτήν ως εναλλακτική λύση ως προς τις ΗΠΑ.

Για παράδειγμα, η απογοήτευση του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν από ορισμένες εξελίξεις στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας και οι αυξανόμενοι οικονομικοί δεσμοί με τη Ρωσία (π.χ. αγορές φυσικού αερίου, τουρισμός, κατασκευές) τον οδήγησαν να δημιουργήσει καλύτερες σχέσεις με τη Μόσχα, προχωρώντας στην αγορά S-400.

Η αγορά ενός ρωσικού συστήματος αεράμυνας είναι ένα ασυνήθιστο βήμα για έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ.

Επίσης, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υιοθετεί μια εξωτερική πολιτική που έρχεται σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ σε πολλά θέματα.

Η προσέγγιση της Τουρκίας στο Ιράν, τη Συρία και το Ιράκ, η συνεργασία με τη Ρωσία, η πολιτική στην Μαύρη Θάλασσα και οι νέο-οθωμανικές διεκδικήσεις στη Μεσόγειο είναι κινήσεις εξωτερικής πολιτικής που περιπλέκουν τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας”, καταλήγει μεταξύ πολλών άλλων η έκθεση κόλαφος κατά της Τουρκίας.

Εδώ διαπιστώνουμε την πλήρη αντίθεση του Αμερικανικού Πενταγώνου ( το οποίο ουσιαστικά προωθεί αυτές τις αντιλήψεις μέσω RAND), με το αμερικανικό ΥΠΕΞ, το οποίο ακόμα και σήμερα στηρίζει την Τουρκία με ένα ασαφές σχέδιο, αναμένοντας απλά να αποχωρήσει ο Ερντογάν από την εξουσία, πράγμα το οποίο δεν πρόκειται να γίνει στο άμεσο μέλλον.

Η ουσία όμως παραμένει και αφορά την τύχη της Τουρκίας, την στιγμή που το κουρδικό κανάλι Rudaw, ανέφερε το Σάββατο ότι «ο πρόσφατα διορισμένος αναπληρωτής ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Συρία συναντήθηκε με το αντιπολιτευόμενο Κουρδικό Εθνικό Συμβούλιο (ENKS) στη βορειοανατολική Συρία (Rojava), επαναλαμβάνοντας την υποστήριξη της χώρας του στις συνομιλίες για την ενότητα όλων των Κούρδων.

Όπως όλα δείχνουν το Κουρδικό κράτος θα ξεκινήσει από την Βόρεια Συρία, θα ενσωματώσει στην συνέχεια το κουρδικό τμήμα στο Ιράκ, μετά το αντίστοιχο κομμάτι στο Ιράν, και τέλος θα φτάσει στην ΒΑ Τουρκία, βάσει σχεδίου που υπάρχει από το 2001, και είχε εκπονήσει Αμερικανός απόστρατος αξιωματικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.