Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Το δεύτερο ψηλότερο κτίριο του κόσμου βρίσκεται στη Μαλαισία και είναι δημιούργημα Ελληνοαυστραλού αρχιτέκτονα

Στην καρδιά της Κουάλα Λουμπούρ, στη Μαλαισία, βρίσκεται ο πύργος Merdeka 118, με 118 ορόφους και σύντομα θα γίνει το δεύτερο ψηλότερο κτίρ...







Στην καρδιά της Κουάλα Λουμπούρ, στη Μαλαισία, βρίσκεται ο πύργος Merdeka 118, με 118 ορόφους και σύντομα θα γίνει το δεύτερο ψηλότερο κτίριο στον κόσμο. Την κατασκευή του έχει αναλάβει Αυστραλιανή αρχιτεκτονική εταιρεία, ένας εκ των συνιδρυτών της οποίας είναι ο Ελληνοαυστραλός αρχιτέκτονας Νώντας Κατσαλίδης.

Συγκεκριμένα το κτίριο σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες της εταιρείας Fender Katsalidis με έδρα την Αυστραλία (Μελβούρνη) και ανεγέρθηκε στο σημείο όπου ανακηρύχθηκε η ανεξαρτησία της Μαλαισίας το 1957.

Οι εξωτερικοί χώροι αποτελούνται από τριγωνικές γυάλινες όψεις που μοιάζουν με ένα άκοπο στολίδι, εμπνέονται από τα μοτίβα στις μαλαισιανές τέχνες ενώ συμβολίζουν την πλούσια πολιτιστική ποικιλομορφία στη χώρα.

Σε μια τελετή που σηματοδοτεί την ολοκλήρωση του κωδωνοστασίου την Τρίτη, ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Ismail Sabri Yaakob περιέγραψε το έργο ως έναν «εμβληματικό πύργο για το μέλλον». «Αυτό δεν είναι μόνο ένα μεγάλο επίτευγμα στον τομέα της μηχανικής», είπε στους δημοσιογράφους. «Αλλά ενισχύει επίσης περαιτέρω τη θέση της Μαλαισίας ως σύγχρονης και ανεπτυγμένης χώρας».

Το κτίριο Merdeka 118 έχει ύψος 678,9 μέτρα και θα περιλαμβάνει χώρους γραφείων 157.935 τετραγωνικών μέτρων, καθώς και ξενοδοχεία και κατοικίες, όπως το Park Hyatt Kuala Lumpur και την υψηλότερη πλατφόρμα παρατήρησης στη Νοτιοανατολική Ασία. Το κτίριο είναι άμεσα συνδεδεμένο με όλα τα σιδηροδρομικά δίκτυα της πόλης και βρίσκεται πάνω από ένα υδάτινο πάρκο 16 στρεμμάτων και ανοιχτούς δημόσιους χώρους.

Αν και ανακοινώθηκε το 2010, το έργο ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια, παρά τις ανησυχίες που εκφράστηκαν από ορισμένους τοπικούς ακτιβιστές της πολιτιστικής κληρονομιάς σχετικά με τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει στην ιστορική γειτονιά.

Αν και το κτίριο αναμενόταν να ανοίξει φέτος, οι εργασίες σταμάτησαν προσωρινά τον Μάρτιο του 2020 όταν η κυβέρνηση της Μαλαισίας εισήγαγε αυστηρά μέτρα περιορισμού για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του Covid-19.

Το Merdeka 118 αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2022. Βρίσκεται πλέον ψηλότερα από τον Πύργο της Σαγκάης μήκους 2.073 ποδιών και το ξεπερνά μόνο ο Burj Khalifa στο Ντουμπάι.

 



ΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ

Ο Νώντας Κατσαλίδης έχει στο ενεργητικό του τα πιο σημαντικά κτίρια της Αυστραλίας και όχι μόνο. Και έχει κερδίσει πολλά βραβεία. Ένα απ΄αυτά είναι ο εντυπωσιακός ουρανοξύστης Eureka που συνιστά πόλο έλξης τουριστών στη Μελβούρνη.

Ουκ ολίγες φορές έχει αποσπάσει βραβείο για έργα της η εταιρεία του Fender Katsalidis Arhitects, την οποία από το 1996 λειτουργεί από κοινού με τον Καρλ Φέντερ στο Σάουθ Μπανκ.

Αρχικά από το 1997, ανελλιπώς κατόπιν από το 2006 έως και σήμερα σαρώνουν το ένα μετά το άλλο χάρη στις αρχιτεκτονικές επιδόσεις τους, στις δουλειές που αναλαμβάνουν σε ολόκληρη την Αυστραλία αλλά και στη Νοτιοανατολική Ασία.

Στην περίπτωση του Nonda δεν μετρά μόνο η άρτια κατάρτισή του, δηλαδή οι σπουδές του στην Αρχιτεκτονική Σχολή της Μελβούρνης, απ’ όπου αποφοίτησε το 1976, ή το μεταπτυχιακό του στο Royal Melbourne Institute of Technology στην ίδια πόλη, όπου κατοικεί από 5 χρονών, όταν με τους γονείς του άφησαν πίσω τους την Αθήνα. Είναι και η σταδιακή έκτοτε τριβή του με το συγκεκριμένο σχεδιαστικό αντικείμενο, αρχής γενομένης από τα πρώτα μικρά projects τα οποία ανέλαβε νεαρός. Με το πέρασμα των χρόνων ήρθε πλέον και η εξειδίκευσή του στον σχεδιασμό πολυώροφων κτιρίων.

Σήμερα, ο επονομαζόμενος και ως «αρχιτέκτονας των πύργων» ξεχωρίζει και για τον τρόπο που προτείνει να κατασκευαστούν αυτά τα θεόρατα «κουτιά», τα συνήθως μυτερά στην κορυφή τους όπως τα σχεδιάζει από ατσάλι για να είναι ανθεκτικά κι από γυαλί εξωτερικά για μεγαλύτερη θέα και φωτεινότητα. Προηγουμένως, έχει φροντίσει να αποτυπώσει κάθε φορά την ιδέα του σε 3d απεικόνιση στον υπολογιστή του. Στο τέλος, έπειτα από λεπτομερή κατασκευαστική έρευνα, έχει αποδείξει πως μπορεί να δίνει και μερικά από τα πιο ωραία, κατά γενική ομολογία, κτίρια στην Αυστραλία

ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥ

Στις δημιουργίες του ομογενή αρχιτέκτονα έχουμε αναφερθεί πολλές φορές. Σε ένα από τα πολλά κείμενα η Βίβιαν Μόρις είχε γράψει και τα εξής:

«Ο πεντάχρονος Νώντας Κατσαλίδης, μπορεί να μην ήταν σε θέση το 1957 να δώσει την απάντηση που δεν περίμενε, άλλωστε, η μητέρα του, σίγουρα όμως θα πρέπει να έδωσε την υπόσχεση στον εαυτό του, ότι ‘μια μέρα θ’ αλλάξω αυτήν την εικόνα. Μια μέρα θα είσαι περήφανη γι’ αυτήν την πόλη και για μένα’.

«Τα φτωχικά σπιτάκια με τις σκουριασμένες επίπεδες σκεπές του Port Melbourne είχαν σοκάρει τη μητέρα μου. Δεν υπήρχε τίποτε που να έμοιαζε με πόλη», θα πει σήμερα ο βραβευμένος αρχιτέκτονας και δημιουργός των πιο εντυπωσιακών κτιρίων της πόλης μας, Νώντας Κατσαλίδης, αναφερόμενος στις πρώτες εντυπώσεις της μητέρας του από τη Μελβούρνη. Χρόνια αργότερα, το ίδιο τοπίο στο Port Melbourne θα έχει σίγουρα την όψη πόλης με το δικό του δημιούργημα, το εντυπωσιακό συγκρότημα.

Φιλόδοξος, με τα πόδια όμως να πατούν στέρεα στη γη, ξεκίνησε μόλις τελείωσε τη Σχολή Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Μελβούρνης, να δουλεύει ως μαραγκός.

«Έκανα δουλειές ξυλουργικής μ’ ένα σάκο με καρφιά στο χέρι. Έτσι ξεκίνησα» θα πει σήμερα, εκφράζοντας την άποψη ότι «οι αρχιτέκτονες που έχουν άμεση επαφή με τα υλικά και πώς αυτά χρησιμοποιούνται, δημιουργούν μια σχέση μαζί τους, ενώ εκείνοι που προσηλώνονται μόνο στο σχέδιο και τις μεγάλες ιδέες, φιλτράροντας μέσα από το κομπιούτερ την πραγματικότητα, λειτουργούν κάπως αποκομμένοι από τον περίγυρο».

ΜΕΓΑΛΕΣ ΙΔΕΕΣ

Ωστόσο, η δική του επαφή με τα γήινα δεν φαίνεται να έχει βάλει φράγματα στην έμπνευσή του και τις μεγάλες ιδέες.

Αντίθετα, τον έχει φέρει στο σημείο σήμερα να συνεργάζεται τόσο στενά μαζί τους που όχι μόνο ν’ ανεβαίνει με πεποίθηση σε πρωτόγνωρα για τα σημερινά δεδομένα ύψη, αλλά να επιχειρεί επαναστατικές τομές και μεθόδους που προδιαγράφουν την αλλαγή του προσώπου των πόλεων, όπως τις ξέραμε μέχρι τώρα.https://neoskosmos.com


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.