Ο τζιχαντιστής που συνελήφθη σήμερα ήταν περαστικός κατά πως φαίνεται, αλλά η εγχώρια τρομοκρατία είναι εδώ Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες γίνετα...
Ο τζιχαντιστής που συνελήφθη σήμερα ήταν περαστικός κατά πως φαίνεται, αλλά η εγχώρια τρομοκρατία είναι εδώ
Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες γίνεται ο ίδιος συνειρμός...
Θα έχουμε επανεμφάνιση της τρομοκρατίας μέσα στις γιορτές;
Και το ερώτημα είναι ένα και καίριο: Σε μια συγκυρία, που ο κορονοϊός αποδεικνύεται “τρομοκράτης” ολκής, που τα ελληνοτουρκικά προκαλούν έντονη ανησυχία, θα δηλώσει πάλι παρούσα η Λερναία Ύδρα της εγχώριας τρομοκρατίας;
Και έχει σημασία το “εγχώριας”, καθότι η Ελλάδα σε αντίθεση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ουδέποτε αντιμετώπισε πρόβλημα δράσης φονταμενταλιστικών πυρήνων του Ισλάμ, λόγω και της παραδοσιακής καλής σχέσης της με τα αραβικά κράτη. “Περατζάδες” τζιχαντιστών, όπως η σημερινή σύλληψη, μπορεί να είχαμε κατά καιρούς, αλλά σκοπός του ήταν να μετακινηθούν σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη όχι να δράσουν στην χώρα μας.
Τελευταία σοβαρή περίπτωση εγχώριας τρομοκρατίας ήταν η επίθεση με μολότοφ στο Αστυνομικό Τμήμα Ακρόπολης
Αν υπάρξει, λοιπόν, χτύπημα της εγχώριας τρομοκρατίας, θα είναι αυτός αποπροσανατολισμός;
Σε μια συγκυρία, επίσης, που η κυβέρνηση έχει ερεθίσει τα ένστικτα των παιδιών των Εξαρχείων, που συνεχίζονται οι εκκενώσεις καταλήψεων, που μαζεύονται υπογραφές για να μην μπει η αστυνομία στα Πανεπιστήμια, που η καταστολή με αφορμή την πανδημία έχει κορυφωθεί, θα υπάρξει εντυπωσιακό τρομοκρατικό χτύπημα; Αποτελούν όλα αυτά κοινωνικό έρεισμα;
Κι όταν λέμε εντυπωσιακό ενδεχομένως να είναι κάτι παρόμοιο με αυτό στον Λουκά Παπαδήμο την άνοιξη του 2017 ή μπορεί να προτιμηθεί κάποιου είδους επίθεση σε αστυνομικούς, όπως συνηθίζεται;
Πλέον έντονη ανησυχία επικρατεί στις αρχές και για την περίοδο των εορτών καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως ενδέχεται να υπάρξει τρομοκρατικό χτύπημα αυτήν την περίοδο. Άλλωστε η τρομοκρατία έχει συνηθίσει να “γιορτάζει”…εκρηκτικά. Ουκ ολίγες είναι οι περιπτώσεις που οι εγχώριες τρομοκρατικές οργανώσεις έχουν επιλέξει ημέρες των εορτών για να φωνάξουν "παρών".
Οι επίφοβες ημερομηνίες λοιπόν βάσει παλιότερων χτυπημάτων είναι οι εξής:
23 Δεκεμβρίου 1975 – Η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» δολοφονεί τον σταθμάρχη της CIA στην Αθήνα Ρίτσαρντ Γουέλς, 45 ετών, με τρεις σφαίρες σχεδόν εξ επαφής. Το περιστατικό συνέβη στις 22:00 έξω από την οικία του Γουέλς στο Ψυχικό, μόλις είχε επιστρέψει με τη σύζυγό του και το παιδί του από τη δεξίωση του Αμερικανού πρέσβη Κιούμπιτς στο Χίλτον. Τυπικά είχε το τίτλο του α΄ γραμματέα της αμερικανικής πρεσβείας. Ήταν το πρώτο χτύπημα της 17 Ν.
23 Δεκεμβρίου 2008: Αθήνα, η τρομοκρατική οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας εξαπέλυσε βομβιστική επίθεση με δύο καλάσνικοφ εναντίον 17 αστυνομικών της διμοιρίας Α-524 που επέβαιναν σε υπηρεσιακό λεωφορείο στη περιοχή Γουδί.
24 Δεκεμβρίου 1989: Μέλη της οργάνωσης 17 Νοέμβρη εισέρχονται κρυφά στο στρατόπεδο Συκουρίου της Λάρισας και αφαιρούν δεκάδες αντιαρματικές ρουκέτες.
30 προς 31 Δεκεμβρίου 2004: Δολοφονία Χαράλαμπου Αμανατίδη. Ο ειδικός φρουρός Χαράλαμπος Αμανατίδης εκτελούσε υπηρεσία σκοπού στην οικία του βρετανού στρατιωτικού ακολούθου συνταγματάρχη Βlatherwick Μark στη συμβολή των οδών Θήρας 25 και Καρπάθου στην ΚηφισιάΟι δράστες παίρνουν το αυτόματο όπλο του ΜΡ5.
5 Ιανουαρίου 2009: Ο 21χρονος αστυνομικός των ΜΑΤ Διαμαντής Μαντζούνης, που είχε σκοπιά κοντά στην πίσω πύλη του υπουργείου Πολιτισμού, τραυματίζεται βαριά από πυρά τρομοκρατών. Οι δράστες γάζωσαν τη διμοιρία των ΜΑΤ με ένα καλάσνικοφ και ένα ΜΡ5, ενώ έριξαν και μία χειροβομβίδα. Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε ο «Επαναστατικός Αγώνας». Ο αστυνομικός ανάρρωσε έπειτα από έναν μήνα νοσηλείας.
12 Ιανουαρίου 2007: Επίθεση με ρουκέτα εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα
Το μόνο σίγουρο είναι πως με ένα ακόμη τρομοκρατικό χτύπημα θα βρεθεί γόνιμο έδαφος για ανατρεπτικές θεωρίες.
Κι ένας φοβισμένος νους ποδηγετείται ευκολότερα.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.