Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Το ΓΕΕΘΑ αποκτά Διεύθυνση Διαστήματος

Η Διεύθυνση Διαστήματος έρχεται να καλύψει τα κενά και να προωθήσει το δόγμα της διακλαδικότητας του ΓΕΕΘΑ. Του Χρήστου Μαζανίτη Πρόσφατα, ...

Η Διεύθυνση Διαστήματος έρχεται να καλύψει τα κενά και να προωθήσει το δόγμα της διακλαδικότητας του ΓΕΕΘΑ.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Πρόσφατα, η γαλλική πολεμική αεροπορία μετονομάστηκε σε “πολεμική αεροπορία αέρος και διαστήματος” (L’armée de l’Air et de l’Espace) δίνοντας τα στίγμα της νέας εποχής που εισέρχεται η αεροπορική πολεμική μηχανή της χώρας. Και δεν είναι μόνη χώρα.

Μια νέα Διεύθυνση που δεν λείπει από καμία οργανωτική δομή σύγχρονων Ενόπλων Δυνάμεων απέκτησε πρόσφατα το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας. Προκειμένου να καλυφθεί και η 5η διάσταση του σύγχρονου περιβάλλοντος πληροφοριακών επιχειρήσεων το Συμβούλιο Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων κατόπιν εισήγησης του ΓΕΕΘΑ αποφάσισε την αλλαγή της οργανωτικής δομής του, αφενός με την συγχώνευση των Διευθύνσεων Επικοινωνιών και Πληροφορικής σε μία ενιαία Διεύθυνση και αφετέρου με τη συγκρότηση μιας νέας Διεύθυνσης που θα ασχολείται αποκλειστικά με την επιχειρησιακή διάσταση του διαστήματος.

Σε μια εποχή που οι απειλές και οι προκλήσεις αυξάνονται, η χρήση του διαστήματος υπό την έννοια της αξιοποίησης και ανάπτυξης δυνατοτήτων είναι σήμερα απαραίτητη όσο ποτέ. Η νέα Διεύθυνση του ΓΕΕΘΑ έρχεται λοιπόν να καλύψει ένα κρίσιμο κενό. Μια μελέτη συμπερασμάτων των συγκρούσεων και κρίσεων που διεξήχθησαν τα τελευταία χρόνια, είναι αρκετή για να αντιληφθεί κάποιος την τεράστια σημασία της εκμετάλλευσης της χωρικής διάστασης του διαστήματος μέσω των δορυφορικών συστημάτων για την συλλογή και την αναμετάδοση των πληροφοριών.

Οι τηλεπικοινωνιακοί δορυφόροι αξιοποιώντας τεχνολογίες αιχμής συντελούν τα μέγιστα στην αστραπιαία μεταβίβαση της πληροφορίας στην οντότητα ή ακόμα και στο πρόσωπο που λαμβάνει τις αποφάσεις σε στρατηγικό, επιχειρησιακό ή τακτικό επίπεδο, ενώ ταυτόχρονα η πληροφοριακή διαχείριση του θεάτρου επιχειρήσεων αποτυπώνεται σχεδόν σε πραγματικό χρόνο σε αυτούς που πρέπει να δράσουν και να πάρουν αποφάσεις σε σύντομο χρόνο.

Πολλώ δε μάλλον, η χρήση του διαστήματος μέσω των στρατιωτικών δορυφόρων παρατήρησης προσφέρει αξιόπιστη εικόνα για τα όσα συμβαίνουν στις περιοχές ενδιαφέροντος, αποκαλύπτοντας με ευκρίνεια υψηλού βαθμού τις πραγματικές προθέσεις ενός δυνητικού αντιπάλου, ενώ παράλληλα οι δορυφόροι υποκλοπής σημάτων παρέχουν κρίσιμα πληροφοριακά προϊόντα στρατιωτικής και όχι μόνο φύσης. Οι κινήσεις άλλωστε που μαρτυρούν επιθετική διάθεση κρύβονται πολύ δύσκολα από το «μάτι» των δορυφόρων, συνεπώς όχι μόνο αποφεύγεται ένας στρατηγικός αιφνιδιασμός, αλλά επιπρόσθετα ενισχύεται η αποτροπή, αφού η μία πλευρά ξέρει ότι η άλλη έχει το διαθέσιμο χρόνο προετοιμασίας και τελικά είναι έτοιμη να αποτρέψει, να αποκρούσει ακόμα και να ανταποδώσει το όποιο χτύπημα.

Περαιτέρω η χρήση του διαστήματος, μέσω των συστημάτων πλοήγησης διασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα κατά την εκτέλεση αποστολών και επιχειρήσεων, ενώ οι εικόνες των μετεωρολογικών δορυφόρων συνιστούν την πλέον αξιόπιστη πηγή πληροφοριών για τα καιρικά φαινόμενα που πρόκειται να επικρατήσουν, ιδίως πάνω από περιοχές εντάσεων ή κρίσεων. Στη δε προηγμένη της μορφή, η διάσταση του διαστήματος αξιοποιείται μέσω της ανάπτυξης τέτοιων δυνατοτήτων οι οποίες μπορούν να διακόψουν ή να αναστρέψουν την πορεία εχθρικών πυραύλων συνδράμοντας στα συστήματα αεράμυνας.

Επομένως καθίσταται απολύτως αναγκαίο για τις Ένοπλες Δυνάμεις να παραμείνουν μέσα στις εξελίξεις, οι οποίες, κατά κοινή ομολογία, συντελούνται με ταχύτατους ρυθμούς. Αυτήν ακριβώς την αναγκαιότητα έρχεται να ικανοποιήσει η Διεύθυνση Διαστήματος η οποία ιδρύεται εντός του Κλάδου Υποστήριξης του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, προς εναρμόνιση με το πλαίσιο των αντίστοιχων οντοτήτων τόσο του ΝΑΤΟ όσο και σύγχρονων Ενόπλων Δυνάμεων άλλων συμμάχων, φίλων και εταίρων χωρών με τις οποίες η στρατιωτική συνεργασία στον κρίσιμο αυτόν τομέα θα καταστεί πιο αποτελεσματική. Η νέα Διεύθυνση, η οποία στελεχώνεται ήδη με κατηρτισμένο και εξειδικευμένο προσωπικό, θα αποτελέσει τον αρμόδιο επιτελικό φορέα των Ενόπλων Δυνάμεων για τα θέματα διαστημικής τεχνολογίας, μεριμνώντας, μεταξύ άλλων, και για την προώθηση των εθνικών επιδιώξεων στο επιχειρησιακό πεδίο του διαστήματος.

Είναι αν μη τι άλλο ηλίου φαεινότερο, ότι η εισήγηση του ΓΕΕΘΑ είναι προς την κατεύθυνση υλοποίησης μιας σύγχρονης αντίληψης για τους σκοπούς τόσο της Εθνικής Άμυνας όσο και της πολιτικοστρατιωτικής συνεργασίας. Οι εκτιμήσεις των Επιτελών είναι ότι τα αποτελέσματα αυτής της πρωτοβουλίας θα είναι μόνο θετικά.enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.