Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ένοπλες Δυνάμεις: Βαλκανικό «μπλόκο» στην Τουρκία! Το σχέδιο του ΓΕΕΘΑ που εξοργίζει τον Ερντογάν

Μαχητικά F-16 στα Σκόπια, συνεκπαίδευση του Στρατού Ξηράς με Ρουμάνους και ο Στρατηγός Φλώρος στη Σερβία – Πώς η στρατιωτική ηγεσία επιχε...







Μαχητικά F-16 στα Σκόπια, συνεκπαίδευση του Στρατού Ξηράς με Ρουμάνους και ο Στρατηγός Φλώρος στη Σερβία – Πώς η στρατιωτική ηγεσία επιχειρεί να αποτρέψει τη διείσδυση της Τουρκίας στη βόρεια γειτονιά μας.

Τη δημιουργία ενός πλέγματος ασφαλείας στην περιοχή των Βαλκανίων επιδιώκει η χώρα μας, προχωρώντας με μεθοδικές και στοχευμένες κινήσεις στην εμβάθυνση της συνεργασίας με χώρες – «κλειδιά» στην περιοχή.

Η Ελλάδα, με συνεχή διπλωματική κινητικότητα και ενίσχυση των στρατιωτικών συμμαχιών, επιχειρεί να δημιουργήσει έναν άξονα ασφαλείας απέναντι στις νέο-οθωμανικές βλέψεις του τουρκικού καθεστώτος στα Βαλκάνια. Έχοντας τον πιο ισχυρό, αλλά και πιο ποιοτικό στρατό σε ολόκληρη τη Χερσόνησο, η Αθήνα ενδυναμώνει σταθερά και αποφασιστικά ακόμη περισσότερο το ρόλο της ως χώρα που εγγυάται την ειρήνη και την ευημερία σε αυτή τη νευραλγική περιοχή της Γηραιάς Ηπείρου.

Παράλληλα, με την Τουρκία εδώ και χρόνια να δημιουργεί θύλακες σε χώρες με βαθύ μουσουλμανικό στοιχείο, η Ελλάδα επιχειρεί να μπει «σφήνα» στα σχέδιά της αποτρέποντας τη διείσδυση και την ενσωμάτωση στη σφαίρα επιρροής της.

Η οικονομική κρίση ωστόσο στην Τουρκία, έχει επηρεάσει τις διπλωματικές και στρατιωτικές κινήσεις της γείτονος, με την Ελλάδα να «εκμεταλλεύεται» αυτό το κενό ενισχύοντας την συνεργασία με χώρες όπως η Σερβία, τα Σκόπια, η Ρουμανία και η Βουλγαρία.

Η εικόνα του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου να γίνεται δεκτός με όλες τις τιμές από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Σερβίας, επιβεβαιώνει πως οι Ένοπλες Δυνάμεις των δύο χωρών έρχονται όλο και πιο κοντά, με τη Σερβία να επιδιώκει όλο και πιο συχνά τη συνεκπαίδευση με τον έμπειρο ελληνικό Στρατό. Θυμίζουμε πως τον περασμένο Μάιο, οι Σέρβοι κομάντος είχαν δώσει το «παρών στην άσκηση «Orion 21», μαζί με τις SOF από ΗΠΑ, Ισραήλ και Κύπρο.


Την ώρα που ο Στρατηγός Φλώρος συζητούσε στο Βελιγράδι την ενδυνάμωση της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών, δύο μαχητικά F-16 block 52+ της 335 Μοίρας «Τίγρεις», προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο των Σκοπίων, ενδυναμώνοντας τη στρατιωτική επιρροή της χώρας μας στο γειτονικό κρατίδιο και στέλνοντας παράλληλα δυναμική απάντηση στην Άγκυρα που εδώ και χρόνια επιθυμεί να κερδίσει το Air Policing στα Σκόπια.

Ανάλογη τακτική ακολουθείται με την Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Οι εικόνες του Στρατού Ξηράς να εκπαιδεύεται με μία Διμοιρία 29 ατόμων του Στρατού της Ρουμανίας, στο Εθνικό Πρότυπο Κέντρο Εκπαίδευσης Αγώνα σε Αστικό Περιβάλλον (ΕΠΚΕΑΑΠ) της 71 Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας (71 Α/Μ ΤΑΞ «ΠΟΝΤΟΣ»), είναι ενδεικτική της πολιτικής που ακολουθεί η χώρα μας, με τις χώρες των Βαλκανίων.

Είναι δεδομένο πως οι βαλκανικές χώρες επιθυμούν τη συνεργασία με τις πανίσχυρες ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, από τις οποίες λαμβάνουν πολύτιμες εμπειρίες, τεχνογνωσία και τρόπους αντίδρασής σε κάθε σενάριο απειλής.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.