Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Κύπρος: Στο κενό οι τουρκικές απειλές, συνεχίζονται οι γεωτρήσεις στην ΑΟΖ... Πάει και στο 5 η EXXONMOBIL!

Μακριά από το τεμάχιο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ, στο οποίο διενεργεί επιβεβαιωτική γεώτρηση η κοινοπραξία της ExxonMobil με την Qatar Petroleum,...Μακριά από το τεμάχιο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ, στο οποίο διενεργεί επιβεβαιωτική γεώτρηση η κοινοπραξία της ExxonMobil με την Qatar Petroleum, έχει μείνει, παρά τις απειλές η Τουρκία.

Κυβερνητικές πηγές στην Λευκωσία, σημείωναν πως δεν αναμένεται να υπάρξει παρενόχληση της γεώτρησης εκ μέρους της Τουρκίας, αλλά ουδείς μπορεί να είναι βέβαιος, για τις αποφάσεις του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται σε δεινή θέση λόγω της οικονομικής κατάστασης. Ενδεχομένως να επιχειρήσει να κάνει εξαγωγή της κρίσης, ώστε να μετατοπιστεί το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης.

Το πλοίο γεωτρύπανο Stena Forth έχει ξεκινήσει από προχθές εργασίες και ήδη επιχειρεί στον στόχο που είχε εντοπιστεί το 2020, δίνοντας πολύ ενθαρρυντικά στοιχεία. Τα δεδομένα της επιβεβαιωτικής γεώτρησης αναμένεται να ανακοινωθούν τον Φεβρουάριο με Μάρτιο του 2022, ώστε να αποφασιστεί η εμπορική διαχείριση το κοιτάσματος. Πιθανότατα να υπάρξει συνεργασία με την Αίγυπτο για μεταφορά φυσικού αερίου σε τερματικό με σκοπό την υγροποίηση ή την χρησιμοποίηση του για τις εσωτερικές ανάγκες της χώρας.

Μεγάλο κοίτασμα


Η ερευνητική γεώτρηση που είχε γίνει στον στόχο «Γλαύκος» είχε καταδείξει κοίτασμα που εκτιμάται μεταξύ 5 έως 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια. Αυτό αναμένεται να επιβεβαιωθεί και να δοθεί εκτίμηση με μεγαλύτερη ακρίβεια από τα στοιχεία που θα προκύψουν από την επιβεβαιωτική γεώτρηση. Ο τέως υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης σε δηλώσεις του με τον Αντιπρόεδρο της Exxon Mobil, Τρίσταν Άσπρεϊ είχαν αναφέρει πέρυσι ότι «πρόκειται για τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής ανακάλυψη στην κυπριακή ΑΟΖ και με βάση επίσημα στοιχεία είναι μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις παγκοσμίως τα τελευταία δύο χρόνια».

Όπως είχαν επισημάνει «δεν πρόκειται μόνο για μεγάλη ανακάλυψη, αλλά πρόκειται για εξαιρετικής ποιότητας ταμιευτήρα, ο οποίος έρχεται να προσθέσει στα αποθέματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και στα γηγενή κοιτάσματα της ΕΕ αναδεικνύοντας τον ρόλο της Κύπρου ως εναλλακτικής πηγής εφοδιασμού της Ένωσης».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τέλη του 2018 και αρχές του 20019, στο τεμάχιο 10 είχε διενεργηθεί γεώτρηση και στην στόχο «Δελφύνη» χωρίς ωστόσο να εντοπιστεί αξιοποιήσιμο κοίτασμα.

Εν τω μεταξύ η νυν υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Νατάσα Πηλείδου αποκάλυψε πως η Ιταλογαλλική κοινοπραξία ENI/TOTAL αναμένεται να προχωρήσει σε ερευνητικές δραστηριότητες στο πρώτο μισό του 2022, ενώ στις αρχές του επόμενου έτους αναμένονται εισηγήσεις από τις εταιρείες ου διαχειρίζονται το κοίτασμα «Αφροδίτη» για ενδεχόμενες συνέργειες με Ισραήλ ή Αίγυπτο σε σχέση με την ανάπτυξη του κοιτάσματος.

ExxonMobil και στο τεμάχιο 5

Εν τω μεταξύ η αμερικάνικη ExxonMobil και πάλι σε συνεργασία με την Qatar Petroleum απέκτησαν τα δικαιώματα ερευνών και για το τεμάχιο 5 της Κυπριακής ΑΟΖ, το οποίο δεν είχε αδειοδοτηθεί. Η υπογραφή της σχετικής συμφωνίας με την Κυπριακή Κυβέρνηση εξόργισε την Τουρκία και το ψευδοκράτος. Η πρώτη αντίδραση από το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών ήταν απειλητική. Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε ανέφερε: «Η Τουρκία όπως και πριν αλλά από δω και πέρα, δεν θα επιτρέψει σε οποιαδήποτε ξένη χώρα, εταιρεία ή πλοίο να πραγματοποιήσει δραστηριότητες έρευνας υδρογονανθράκων δίχως άδεια στα πεδία θαλάσσιας δικαιοδοσίας της, δεν θα δώσει τέτοια ευκαιρία και θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα να υπερασπίζεται τα δικαιώματα της χώρας μας και της ‘ΤΔΒΚ’ (ψευδοκράτος)».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προειδοποίησε ότι «κανείς δεν θα εισέλθει στην υφαλοκρηπίδα μας χωρίς την άδειά μας και κανείς δεν θα εισέλθει στις περιοχές που έχει αδειοδοτήσει η ‘ΤΔΒΚ’ (ψευδοκράτος) χωρίς την άδειά μας. Όποιος κι αν είναι αυτός. Στο κάτω μέρος του τεμαχίου 5, υπάρχει δική μας υφαλοκρηπίδα. Στο τεμάχιο 5, οι ΗΠΑ και το Κατάρ υποσχέθηκαν ότι δεν θα μπουν στην υφαλοκρηπίδα μας». Κατά τον Τούρκο υπουργό εξωτερικών, «μέχρι να υπάρξει δίκαιη κατανομή, θα συνεχίσουμε για χάρη του τουρκοκυπριακού λαού τις έρευνες και γεωτρήσεις στις περιοχές που έχει παραχωρήσει άδειες η ΤΔΒΚ».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.