Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Πάμε και πιο κάτω... 1 δολάριο = 15,22 τουρκικές λίρες – Η Τουρκία διαλύεται

Η τουρκική λίρα καταποντίζόταν πριν λίγη ώρα σε μία άνευ προηγουμένου διολίσθηση έναντι του δολαρίου. Το νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολ...







Η τουρκική λίρα καταποντίζόταν πριν λίγη ώρα σε μία άνευ προηγουμένου διολίσθηση έναντι του δολαρίου.

Το νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου φέρνει την ιστοτιμία της στο 1 δολάριο προς 15,22 λίρες, ενόψει νέας αναμενόμενης μείωσης των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα, η οποία έχει ευθυγραμμιστεί με το νέο επικίνδυνο οικονομικό πρόγραμμα του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Η λίρα υποχώρησε έως και 2,9% σήμερα φθάνοντας στο 1 προς 15,25 στις 9 το πρωί.
Η ισοτιμία την ώρα της ανάρτησης:



Το αμερικανικό νόμισμα έχει υπερδιπλασιαστεί σε αξία έναντι της λίρας μέχρι στιγμής φέτος, κλονίζοντας την εύθραυστη οικονομία της Τουρκίας.

Παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε πάνω από το 21%, η κεντρική τράπεζα αναμένεται να μειώσει εκ νέου το βασικό της επιτόκιο κατά 100 μονάδες βάσης (στο 14%) στη συνεδρίασή της για τη χάραξη πολιτικής αργότερα εντός της ημέρας.

«Διεξάγεται ένα πείραμα και ο Ερντογάν είναι υπεύθυνος για το πείραμα αυτό.

»Τα επιτόκια θα μειωθούν όσο μπορούν», δηλώνει ο οικονομολόγος Guldem Atabay στο Istanbul Analytics.

Η τράπεζα μείωσε το βασικό της επιτόκιο κατά 400 μονάδες βάσης στο 15% από τον Σεπτέμβριο στο πλαίσιο του σχεδίου Ερντογάν να δώσει προτεραιότητα στις εξαγωγές και τους δανεισμούς, παρόλο που οικονομολόγοι και βουλευτές της αντιπολίτευσης επικρίνουν ευρέως την πολιτική του ως απερίσκεπτη.

Η τράπεζα έχει επίσης παρέμβει στην αγορά συναλλάγματος τέσσερις φορές τις τελευταίες δύο εβδομάδες, πουλώντας δολάρια για να επιβραδύνει το sell-off (το ξεπούλημα της λίρας).

Δεδομένης της κατάρρευσης της λίρας, οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός θα εκτιναχθεί κοντά στο 30% το επόμενο έτος λόγω κυρίως της εκτίναξης των τιμών στις εισαγωγές.




Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.