Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

O «ΑΙΑΝΤΑΣ» του Αιγαίου, έπιασε δουλειά για το Πολεμικό Ναυτικό

Το Πλοίο Γενικής Υποστήριξης (ΠΓΥ) ΑΙΑΝΤΑΣ εντάχθηκε το πρωί στο Πολεμικό Ναυτικό. Του Χρήστου Μαζανίτη Πρόκειται για το 3ο πλοίο του τύπου...







Το Πλοίο Γενικής Υποστήριξης (ΠΓΥ) ΑΙΑΝΤΑΣ εντάχθηκε το πρωί στο Πολεμικό Ναυτικό.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Πρόκειται για το 3ο πλοίο του τύπου που προμηθεύεται το Πολεμικό Ναυτικό, δωρεά του Προέδρου του Ιδρύματος «Αικατερίνης Λασκαρίδη», εφοπλιστή και Υποναύαρχου επί τιμή Παναγιώτη Λασκαρίδη.

Το πρωί, πραγματοποιήθηκε στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η τελετή ονοματοδοσίας και ένταξης στον Στόλο του πλοίου που θα φέρει τα διακριτικά «ΑΙΑΣ» (ΠΓΥ Α-473).










Η τρίτη δωρεά ΠΓΥ, έρχεται ακριβώς ένα χρόνο μετά την παράδοση στο Πολεμικό Ναυτικό του δεύτερου ΠΓΥ ΗΡΑΚΛΗΣ και μόλις είκοσι μήνες από αυτή του πρώτου ΠΓΥ ΑΤΛΑΣ Ι. Αφορά ένα ιδιαίτερο σκάφος, ισχυρότερο, με ευρυφασματικές δυνατότητες υποστήριξης των μονάδων κρούσεως του Στόλου, επιχειρησιακού σχεδιασμού και υλοποίησης αποστολών πολλαπλού τύπου, όχι μόνον διοικητικής μέριμνας, το ΠΓΥ ΑΙΑΣ από το όνομα του Σαλαμίνιου Ομηρικού ήρωα.

Τα επιχειρησιακά χαρακτηριστικά του είναι εντυπωσιακά. Είναι μήκους περίπου 85 μέτρων και εκτοπίσματος 4.426 τόνων. Έχει μέγιστη ταχύτητα 16 κόμβων και διαθέτει μεγάλη μεταφορική ικανότητα στο ανοικτό του κατάστρωμα των 1000 τετραγωνικών μέτρων.

Αυτό που διαφοροποιεί σημαντικά το ΠΓΥ ΑΙΑΣ από τα δύο προηγηθέντα αυτού «αδελφά» πλοία είναι ότι είναι ένα πλήρως εξηλεκτρισμένο σκάφος με αμιγώς ηλεκτρική πρόωση με αποτέλεσμα να εμφανίζει σημαντικά επιχειρησιακά πλεονεκτήματα. Διαθέτει και αυτό σύστημα Dynamic Positioning κατηγορίας DP2 (δηλαδή σταθεροποίησης σε ακινησία με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες).

Η επιχειρησιακή του ευελιξία συμπληρώνεται από την ύπαρξη δύο γεφυρών διοίκησης (στην πλώρη και προς την πρύμνη), και από ηλεκτρονικό εξοπλισμό τελευταίου τύπου.

Στην ομιλία του, στην τελετή ονοματοδοσίας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η θέση της Ελλάδας στο γεωγραφικό στερέωμα είναι τέτοια που την υποχρεώνει να αντιμετωπίζει συνεχείς προκλήσεις τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι Ένοπλες Δυνάμεις και το Πολεμικό Ναυτικό ανέκαθεν αποτελούσαν τον εγγυητή της Εθνικής Κυριαρχίας για την υποστήριξη των εθνικών συμφερόντων, καθιστούν τη χώρα ισχυρό και αξιόπιστο σύμμαχο που διαδραματίζει ενεργητικό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις αλλά και δύναμη αποτροπής για κάθε επίδοξο επιβουλέα και αντίπαλο».

Από τη μεριά του, ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, δεν μπορούσε να κρύψει την χαρά του, αφού επί των ημερών του το Πολεμικό Ναυτικό ενισχύθηκε με 4ο πλοίο (μετά τα ΑΤΛΑΣ1, ΗΡΑΚΛΗΣ, και ΤΠΚ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ).

Στην ομιλία του, ο Αρχηγός ΓΕΝ επεσήμανε: Με τα εν εξελίξει και τα υπό ενεργοποίηση εξοπλιστικά προγράμματα, το Πολεμικό Ναυτικό μετά από πολλά χρόνια προσμονής εισέρχεται στη φάση υλοποίησης ενός μακρόπνοου εξοπλιστικού προγράμματος που θα εξασφαλίσει την επί μακρόν επιχειρησιακή του ικανότητα και θα καταστήσει αξιόπιστη εγγύηση αποτροπής, στιβαρό βραχίονα της εξωτερικής μας πολιτικής και αδιαπέραστο ανάχωμα σε κάθε μορφής υπερφίαλο αναθεωρητισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.