Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Παίζουν σενάρια πως η Ρωσία θα επιτεθεί στην Ουκρανία τα Χριστούγεννα όταν η Δύση θα γιορτάζει (Η Ρωσία γιορτάζει με το παλιό)

Αν μόλις πριν από μερικές εβδομάδες η Ουκρανία αρνούνταν «τη συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα τους», ή έστω αποκαλούσαν τα παρα...







Αν μόλις πριν από μερικές εβδομάδες η Ουκρανία αρνούνταν «τη συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα τους», ή έστω αποκαλούσαν τα παραπάνω παραπληροφόρηση του Κρεμλίνου, τώρα απδέχεται ότι η κατάσταση κλιμακώνεται, ενώ αξιωματούχοι της χώρας αναφέρουν μέχρι και την υποτιθέμενη ημερομηνία της επίθεσης.

Όλη αυτή η ρητορική είναι εντυπωσιακή στην αοριστία της. Κανείς δεν μιλάει για το πού ακριβώς συγκεντρώνουν οι Ρώσοι στρατεύματα ενώ την ίδια στιγμή οι ουκρανικές αρχές εμφανίζονται ότι «γνωρίζουν ακράδαντα» ότι η εισβολή θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά την «αποσταθεροποίηση» που φέρεται να ετοιμάζει η Ρωσική Ομοσπονδία στο εσωτερικό της Ουκρανίας.

Ακριβώς πριν από πέντε χρόνια, μια παρόμοια κατάσταση υπήρχε ήδη επί Ποροσένκο, τον Νοέμβριο του 2016, όταν οι υπηρεσίες πληροφοριών ανακοίνωσαν ότι η Ρωσία ετοίμαζε το «σχέδιο Σατούν» στην Ουκρανία, όπου οι όποιες διαμαρτυρίες και τα παιχνίδια εντός της ελίτ της χώρας κατά του προέδρου αποδόθηκαν στο Κρεμλίνο.

Οι Ουκρανοί βλέπουν αποσταθεροποίηση καθοδηγούμενη από τη Ρωσία και στρατιωτική εισβολή στη συνέχεια

Όμως η σημερινή κατάσταση διαφοροποιείται σε σχέση με εκείνη του 2016 από μια παράμετρο με ιδιαίτερη βαρύτητα, που δεν είναι άλλη από την ένταση που προωθούν οι Αμερικανοί, πείθοντας την Ευρώπη ότι «ο Πούτιν θα επιτεθεί».

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, αξιωματούχοι της Ουκρανίας άρχισαν να αναφέρονται στο θέμα της «εισβολής της Ρωσίας». Το έθεσε αρχικά ο αναπληρωτής επικεφαλής του Προεδρικού Γραφείου Mashovets και στη συνέχεια ο σύμβουλος του Yermak Arestovich.

Δήλωσαν ότι μια μεγάλη δύναμη ρωσικών στρατευμάτων βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία και το επίπεδο απειλής χρήσης τους είναι το ίδιο με εκείνο του 2014.

Την ίδια στιγμή, ο αναπληρωτής γραμματέας του NSDC Demchenko προσέγγισε το πρόβλημα από διαφορετική οπτική γωνία και είπε ότι η Ρωσία πρώτα θα αποσταθεροποιήσει την Ουκρανία, θα προκαλέσει διαδικασίες «κατακερματισμού» ,δηλαδή διάλυση και τοπικές εξεγέρσεις και μετά θα επιτεθεί με τις στρατιωτικές δυνάμεις της.

Είναι αλήθεια ότι ο ίδιος Arestovich έχει ήδη προβλέψει τις προάλλες ότι η Ρωσία θα επιτεθεί στα Καθολικά Χριστούγεννα όταν η Δύση θα γιορτάσει τις διακοπές, και επομένως δεν θα μπορέσει να δώσει επαρκή απάντηση.

Και χθες, η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας Anna Malyar ανακοίνωσε ότι οι προβλέψεις της Δύσης για την Ουκρανία επιβεβαιώνονται και ο κίνδυνος «αποσταθεροποίησης» φέτος τον χειμώνα είναι εξαιρετικά υψηλός.

Η παρόμοια άποψη ενός αξιωματούχου του Υπουργείου Άμυνας για το ίδιο θέμα, ανέβασε αμέσως το επίπεδο του συναγερμού σε ένα νέο επίπεδο.

Η επίσκεψη του επικεφαλής του GUR, Kirill Budanov στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου μετέβη μαζί με τον υπουργό Άμυνας Αλεξέι Ρέζνικοφ, τροφοδότησαν περαιτέρω τα παραπάνω σενάρια.

«Μόλις τελείωσα μια συνάντηση στο Πεντάγωνο με τον συνάδελφό μου. Ανταλλάξαμε πληροφορίες, ανταλλάξαμε σκέψεις. Οι σκέψεις μας συμπίπτουν απόλυτα. Μια μεγάλης κλίμακας ειδική επιχείρηση κατά της Ουκρανίας για την αποσταθεροποίηση της κατάστασης βρίσκεται σε εξέλιξη», δήλωσε ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών.

Κατά τη γνώμη του η κατάσταση θα «αποσταθεροποιηθεί» από τους αντιεμβολιασμένους και τους λοιπούς δυσαρεστημένους με βάση την κρίση στον ενεργειακό τομέα.

«Μια μεγάλης κλίμακας ενεργειακή κρίση, η οποία ωστόσο πλησιάζει, σύμφωνα με την εκτίμησή μας», είπε ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών, ο πρώτος Ουκρανός αξιωματούχος που αναγνώρισε την απειλή του, θα αποτελέσει το έναυσμα για τα παραπάνω

Τέλος ο Μπουντάνοφ είπε ότι μεγάλης κλίμακας ασκήσεις του ρωσικού στρατού πραγματοποιούνται «σε μια ορισμένη απόσταση» από τα ουκρανικά σύνορα. «Αυτή η συσσώρευση στρατευμάτων θα συνεχιστεί και θα φτάσει στο αποκορύφωμά της περίπου στα τέλη Ιανουαρίου», δήλωσε ο αρχηγός της Διεύθυνσης Πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας.

Όπως μπορείτε να δείτε, αυτές οι πληροφορίες δεν συμπίπτουν με τις προβλέψεις του Αρέστοβιτς, ο οποίος αποδίδει την επίθεση στον Δεκέμβριο. Δεν διαφέρουν ωστόσο στην ουσία.

Το κυριότερο είναι η σταδιακά αυξανόμενη στρατιωτική απειλή από τη Ρωσία, καθώς και η «αποσταθεροποίηση» εντός της χώρας.

Αλλαγή εκτίμησης της κατάστασης από την Ουκρανία

Αν και πριν από μερικές εβδομάδες, οι αρχές έλεγαν εντελώς αντίθετα πράγματα.

Την 1η Νοεμβρίου, η Διεύθυνση Πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας ανέφερε ότι «δεν έχει καταγραφεί καμία πρόσθετη μεταφορά ρωσικών μονάδων, όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στα κρατικά σύνορα με την Ουκρανία».

Όπως μπορείτε να δείτε, δύο εβδομάδες αργότερα, ο Kirill Budanov άλλαξε δραματικά τη γνώμη του.

Στις 2 Νοεμβρίου, ο γραμματέας του NSDC Aleksey Danilov έκανε παρόμοια δήλωση. Ο ίδιος χαρακτήρισε παραπληροφόρηση τα στοιχεία για τα ρωσικά στρατεύματα.

"Δεν παρατηρούμε τη δραστηριότητα των ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας. Υπάρχει μια συνηθισμένη κατάσταση που σχετίζεται με τις διαδικασίες που παρακολουθούμε πολύ στενά", είπε ο Ντανίλοφ.

Στις 4 Νοεμβρίου, ο γραμματέας Τύπου της Κρατικής Υπηρεσίας Συνόρων της Ουκρανίας Andriy Demchenko είπε ότι δεν υπήρξε καμία δραστηριότητα ρωσικών στρατευμάτων σε άμεση γειτνίαση με τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα.

"Η Κρατική Συνοριακή Υπηρεσία παρακολουθεί επίσης την κατάσταση κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας στο έδαφος της Ρωσίας. Σημειώνω ότι σε άμεση γειτνίαση με τα ουκρανικά σύνορα, δεν παρατηρούμε την κίνηση εχθρικού εξοπλισμού ή ανθρώπινου δυναμικού", είπε ο Ντεμτσένκο.

Την ίδια μέρα, ο βουλευτής και επικεφαλής της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας, Άμυνας και Πληροφοριών, Alexander Zavitnevich, δήλωσε ότι η συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα ουκρανικά σύνορα δεν αποτελεί κίνδυνο.

Σύμφωνα με τον πολιτικό,πρόκειται για αλλαγές των ρωσικών στρατευμάτων που σημειώνονται κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας και όχι για αύξηση τους

Ο λόγος για αυτό που συμβαίνει ο Zavitnevich το αποδίδει « στην ολοκλήρωση του ετήσιου σχεδίου εκπαίδευσης μάχης και στην ανακατανομή δυνάμεων και πόρων στις επιχειρησιακές τους περιοχές»

Στις 7 Νοεμβρίου, ο εκπρόσωπος του Ζελένσκι, Σεργκέι Νικιφόροφ, δήλωσε ότι το Γραφείο του Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν είχε πληροφορίες σχετικά με τη συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το υπουργείο Άμυνας δεν επιβεβαιώνει ότι υπάρχει συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων πάνω από το κανονικό επίπεδο στα σύνορα κοντά στην Ουκρανία. Πρόσθεσε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τον Πρόεδρο, ο Ανώτατος Διοικητής των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων «δεν μίλησε για τίποτα που θα έπρεπε με κάποιο τρόπο να προειδοποιήσει».

Η στροφή στις δηλώσεις των ΗΠΑ

"Το ερώτημα παραμένει. Γιατί τα αμερικανικά ΜΜΕ διαδίδουν τέτοιες πληροφορίες, είναι αλήθεια; Ωστόσο αυτή τη στιγμή το Γραφείο του Προέδρου δεν έχει καμία υποστηρικτική πληροφορία προς τούτο ", συνόψισε ο Νικιφόροφ.

Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες, μιλώντας για τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας, προσπαθούν να λύσουν τα εσωτερικά τους προβλήματα , και επίσης προσπαθήσουν να επηρεάσουν τη Γερμανία για να σταματήσει το Nord Stream 2 τότε τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Στις αρχές Νοεμβρίου, ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ουκρανία, ο Rinat Akhmetov, εναντιώθηκε με τον Ουκρανό Πρόεδρο.

Στα τηλεοπτικά του κανάλια, άρχισαν να εμφανίζονται πολιτικοί που επέκριναν δριμεία τον πρόεδρο - για παράδειγμα, ο Ντμίτρι Ραζούμκοφ ή ο Αρσέν Αβάκοφ, ο οποίος περιέγραψε πώς το NSDC επέβαλε ουσιαστικά κυρώσεις κατά των Ουκρανών πολιτών από το πουθενά.

Ως εκ τούτου, σχηματίζεται εναντίον του Προέδρου της Ουκρανίαςμια ευρεία συμμαχία πολιτικών και επιχειρηματικών κύκλων σε όλα τα μέτωπα.

Αυτό το μέτωπο βασίζεται σεδύο σοβαρές κρίσεις , την ενέργεια και τον κορωνοϊό.

Ταυτόχρονα, ο δικαστικός κλάδος της εξουσίας ξεφεύγει από τον έλεγχο του προέδρου: το Ανώτατο Δικαστήριο επιδεικνύει μεγαλύτερη ανεξαρτησία από την Bankova και ο Vsevolod Knyazev διορίστηκε πρόσφατα επικεφαλής του παρά τη θέληση του Προεδρικού Γραφείου.

Και, τέλος, φυγόκεντρες τάσεις υπάρχουν στην παράταξη «Υπηρέτης του Λαού». Μέσα σε αυτό, μια ομάδα του πρώην ομιλητή Ντμίτρι Ραζούμκοφ, που αποτελείται από περισσότερα από 20 άτομα, έχει ήδη διαφοροποιηθεί επίσημα.

Επιπλέον, σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, τουλάχιστον οι ίδιοι βουλευτές πήγαν επίσης στην αντιπολίτευση στην Bankova, αν και δεν το δηλώνουν ανοιχτά. Ως αποτέλεσμα, τις τελευταίες ημέρες οι «υπηρέτες» δεν είχαν αρκετές ψήφους για μια σειρά σημαντικών νόμων και ως εκ τούτου η ψήφισή τους αναβλήθηκε για τις αρχές Δεκεμβρίου.

Όλα δείχνουν ότι οι πιθανότητες του Ζελένσκι για δεύτερη θητεία θα εκμηδενιστούν σύντομα.

Όμως αυτές οι τάσεις ξεκίνησαν πριν ακόμη οι Αμερικανοί αρχίσουν να προωθούν τη θέση της ρωσικής επίθεσης.

Ωστόσο το γεγονός ότι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αρχίσει να μιλούν ανοιχτά για μια ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, δίνει στο Γραφείο του Προέδρου την ευκαιρία να οργανώσει μια εκκαθάριση της εσωτερικής αντιπολίτευσης με το πρόσχημα της «ρωσικής απειλής».

Επιπλέον, ανοίγει ο δρόμος για εκκαθάριση της ανομίας και πάλι μέσω των κυρώσεων του NSDC εναντίον Ουκρανών πολιτών και το κλείσιμο των τηλεοπτικών καναλιών που επικρίνουν τον πρόεδρο.

Αλλά αυτό ακριβώς είναι που μπορεί να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση εντός της Ουκρανίας.

Παρόλα αυτά η επίφαση ότι Ρωσία πρόκειται να επιτεθεί μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον Πρόεδρο "για να κατηγορήσει όλους τους εσωτερικούς του εχθρούς ότι" εργάζονται για το Κρεμλίνο "και να έχει την επιείκεια της Δύσης για απεριόριστες ενέργειες εναντίον τους με το πρόσχημα " ότι η χώρα του ετοιμάζεται να αποκρούσει την επιθετικότητα. "

Αλλά σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να προκληθεί όντως αποσταθεροποίηση στην Ουκρανία, την οποία φοβούνται πλέον τόσο ο δυτικός τύπος και οι ουκρανικές αρχές.

Και μετά θα έρθει η απώλεια του ελέγχου της κεντρικής κυβέρνησης στη χώρα, η επιδείνωση της κατάστασης στο Donbass, και άλλες αλυσίδες γεγονότων που θα μπορούσαν να έχουν μοιραίες συνέπειες για την Ουκρανία.

"Άρα η κύρια απειλή και πηγή αποσταθεροποίησης σε αυτή τη φάση είναι ο ίδιος ο Ζελένσκι.

Βλέπει ήδη το μέγεθος της απειλής για τον εαυτό του, και ως εκ τούτου μπορεί να κάνει ακατάλληλες ενέργειες για τη δική του σωτηρία. Φυσικά, δεν θα σώσει τον εαυτό του με αυτό, αλλά μπορεί να βλάψει σοβαρά τη χώρα. Και επομένως, όσο πιο γρήγορα του αφαιρεθεί αυτή η ευκαιρία, τόσο το καλύτερο», σχολιάζει αυτή την κατάσταση ο αρχισυντάκτης της Strana, Igor Guzhva.

Ουκρανικές ασκήσεις κοντά στην Κριμαία

Πάντως οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας διεξήγαγαν στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στη χερσόνησο της Κριμαίας που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία εν μέσω της ανάπτυξης των ρωσικών στρατευμάτων γύρω από το ουκρανικό έδαφος, κάτι που προκάλεσε ανησυχία στους δυτικούς συμμάχους του Κιέβου.

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σε δήλωση την Τετάρτη ότι σύμφωνα με το μοτίβο των ασκήσεων, Ουκρανοί πεζοναύτες, τανκς και αεροπορία απέκρουσαν την επίθεση των πεζοναυτών του εχθρού, που προσπαθούσαν να διαρρήξουν την άμυνα.

Τα πλάνα που κυκλοφόρησαν την Τρίτη έδειχναν κινήσεις των πεζοναυτών, να πυροβολούν από πολυβόλα μεγάλου διαμετρήματος και εκτοξευτές χειροβομβίδων, τανκς και ελικόπτερα.pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.