Tελευταια Νεα

Τετάρτη, Νοεμβρίου 24, 2021

Κύμα οργής για δεύτερη μέρα στους δρόμους της Τουρκίας, ζητούν την παραίτηση Ερντογάν εν μέσω «κραχ»Το μισό εργατικό δυναμικό της Τουρκίας αμοίβεται με λιγότερα χρήματα από το βασικό μισθό της Κίνας, ενώ το κόστος ζωής είναι πολύ υψηλότερο -Οι πολίτες στερούνται βασικά αγαθά - Ελλείψεις σε εκατοντάδες φάρμακα - Η Apple «μπλόκαρε» τις πωλήσεις iPhones - Ο Ερντογάν υπόσχεται αραβικές επενδύσεις

Σε οικονομική περιδήνηση βρίσκεται η Τουρκία, με την κατρακύλα της τουρκικής λίρας να επεκτείνει τους ισχυρούς κλυδωνισμούς στο εσωτερικό της Άγκυρας, τη δημοτικότητα του Ταγίπ Ερντογάν να γνωρίζει ελεύθερη πτώση και την αντιπολίτευση να σχηματίζει ισχυρό μέτωπο εναντίον του. Οι πρωτόγνωρες εικόνες ελλείψεων σε βασικά αγαθά και φάρμακα, η γενικευμένη φτωχοποίηση, έχουν ξεσηκώσει κύμα αγάνάκτησης στη χώρα, με τους πολίτες να διαδηλώνουν στους δρόμους, επί δεύτερη συνεχή ημέρα, για να εκδηλώσουν την οργή τους για την υφιστάμενη προβληματική κατάσταση.

Οι διαδηλωτές ζητούν ακόμη και παραίτηση του κυβερνώντος κόμματος AKP, ενώ ο βασικός μισθός στην Τουρκία, υποχώρησε στα 230 δολάρια, πιο κάτω από τους μισθούς στην Κίνα. Την ίδια στιγμή, μεγάλα σούπερ μάρκετ ενημερώνουν τους καταναλωτές πως μπορούν να αγοράζουν έως δύο συσκευασίες καφέ, ζάχαρης, λαδιού με τις φωτογραφίες να γίνονται viral στα κοινωνικά δίκτυα και να σχολιάζονται έντονα.Πάντως, η κρίση που βιώνει η Τουρκία δεν φαίνεται να αποτυπώνεται στις αναλύσεις και τις προσεγγίσεις των περισσότερων μέσων ενημέρωσης της χώρας, που αποφεύγουν να δώσουν την αναμενόμενη βαρύτητα στο θέμα.

Σε οικονομικό επίπεδο, το εμπόριο έχει «παγώσει», καθώς δεν υπάρχει καμία πίστωση και οι συναλλαγές μεταξύ εμπόρων γίνονται μόνο τοις μετρητοίς και αποκλειστικά σε ευρώ και δολάρια. Οι τράπεζες έχουν κλείσει την…κάνουλα της χρηματοδότησης και δεν χορηγούν δάνεια, ενώ οι αγοραπωλησίες ακινήτων ακυρώνονται, δεδομένης της αβεβαιότητας για την ισοτιμία την επόμενη μέρα.

Παράλληλα, στο ηλεκτρονικό εμπόριο επικρατεί ένα χάος, ενώ οι εταιρείες κατασκευής κινητής τηλεφωνίας, όπως η Apple και η Samsung σταμάτησαν να πουλούν συσκευές στη χώρα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, ο Ερντογάν υποδέχτηκε σήμερα τον πρώην εχθρό του και νυν …σωτήρα του, τον διάδοχο του θρόνου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Ο σεΐχης Ζαΐντ μπιν Σουλτάν Αλ Ναγιάν υποσχέθηκε επενδύσεις ύψους 10 δισ. δολαρίων του κρατικού ταμείου του Άμπου Ντάμπι, τα οποία θα βοηθήσουν μεν την τουρκική οικονομία, όμως δεν είναι αρκετά.

Όπως φαίνεται, αυτά τα κεφάλαια θα επενδυθούν τώρα δίνοντας μια ανάσα στην τουρκική κυβέρνηση, ωστόσο χρειάζεται πολλά δισεκατομμύρια η τουρκική οικονομία για να επανακάμψει.

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν φαίνεται διατεθειμένος να στρίψει το τιμόνι, αλλάζοντας την οικονομική πολιτική του. Δεν είναι, άλλωστε, καινούρια, η εμμονή του στα χαμηλά επιτόκια, θεωρώντας ότι με αυτή την πολιτική θα συντηρήσει έναν υψηλό ρυθμό ανάπτυξης. Όποιος –και είναι αρκετοί– σε επίσημη θέση τόλμησε να εκφράσει τη διαφωνία του αποπέμφθηκε. Έχει ήδη αποπεμφθεί από την αρχή του 2021 ο διοικητής της Κεντρικής τράπεζας και πρόσφατα τρία ακόμα στελέχη της.

Ο πληθωρισμός που επισήμως τρέχει με ρυθμό 20%, αλλά στην πραγματικότητα με υπερδιπλάσιο, ροκανίζει τα εισοδήματα, τα οποία πλέον δεν επαρκούν για ένα στοιχειωδώς αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο, λόγω και της συνεχούς ανόδου των τιμών.

« Προηγουμενη
Επομενη »