Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ερντογάν: Πώς «φούντωσαν» οι φήμες για την υγεία του και πώς δόθηκε το «σύνθημα» για διαψεύσεις και διώξεις

Ακόμα και οι New York Times αναφέρθηκαν εχθές σε πιθανό εγκεφαλικό του Ερντογάν, εξαιτίας της έντονης φημολογίας που συνοδευόταν από το has...







Ακόμα και οι New York Times αναφέρθηκαν εχθές σε πιθανό εγκεφαλικό του Ερντογάν, εξαιτίας της έντονης φημολογίας που συνοδευόταν από το hashtag Erdogandead στα social media - Οι αναρτήσεις που έριξαν λάδι στη φωτιά, οι απαντήσεις για «σατανάδες» και η «αντεπίθεση» με διώξεις και στοχοποίηση

Η υγεία του Τούρκου προέδρου για ακόμα μία φορά απασχόλησε τη διεθνή κοινή γνώμη, ενώ ο υποτιθέμενος θάνατός του ήταν το ζήτημα που πρωταγωνίστησε στο Διαδίκτυο και στα σόσιαλ μίντια. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, το hashtag Erdogandead (νεκρός Ερντογάν) διακινήθηκε όσο κανένα άλλο και τα βλέμματα παρέμειναν στραμμένα στο προεδρικό Μέγαρο. Ακόμα και πολιτικοί φίλοι ή συνεργάτες του Ταγίπ Ερντογάν δεν γνώριζαν για πολλές ώρες αν οι φήμες που τον ήθελαν να έχει υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο ευσταθούσαν ή όχι. Επικαλούνταν τη γνωστή ρήση: «όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά», καθώς ακόμα και οι The New York Times, αναφέρθηκαν σε πιθανό εγκεφαλικό του Ερντογάν. Είχε προηγηθεί ένα βίντεο, στο οποίο ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε να περπατάει με δυσκολία, μην μπορώντας να πάρει τα πόδια του. Ήταν το δεύτερο μέσα σε λίγες ημέρες. Κατά την άφιξή του στη Σύνοδο των G20 στη Ρώμη, άνδρες της προσωπικής του φρουράς επίσης είχαν σπεύσει να τον βοηθήσουν να μην καταρρεύσει.

Με ανάρτησή του στο Twitter, o βουλευτής Κωνσταντινούπολης του κεμαλικού κεντροαριστερού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Αϊκούτ Ερντογντού έριξε λάδι στη φωτιά. Σχολίασε τα χιλιάδες μηνύματα που κυκλοφορούν για την υγεία του Ερντογάν, εντείνοντας την αγωνία. Τα ερωτηματικά για την κατάσταση της υγείας του Τούρκου προέδρου επανέρχονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, με τα ρεπορτάζ που υποστηρίζουν ότι περνάει το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας του απομονωμένος στο παλάτι του με μία στρατιά γιατρών της απολύτου εμπιστοσύνης του να πληθαίνουν. Μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα το Foreign Policy είχε κυκλοφορήσει ένα άρθρο με τίτλο «πολύ άρρωστος ο Ερντογάν για να κυβερνήσει». Ο ερευνητικός ιστότοπος Nordic έχει δημοσιεύσει απόρρητες πληφορορίες σχετικά με τα χρόνια προβλήματα υγείας του, υποστηρίζοντας ότι πάσχει από καρκίνο και επιληψία, ενώ ο αμερικανός αναλυτής Μάικλ Ρούμπιν είπε ξεκάθαρα στο CNN ότι «η κλονισμένη υγεία του Ερντογάν θα αλλάξει το πολιτικό τοπίο στη γείτονα χώρα πολύ σύντομα». Όλα τα παραπάνω, προκαλούν αναστάτωση στην κυβέρνηση, καθώς προτάσσουν τα σενάρια διαδοχής, ειδικά σε μία περίοδο που ο Ερντογάν βλέπει τη δημοτικότητά του να κατακρημνίζεται στις δημοσκοπήσεις.


Απάντηση στις φήμες έδωσε πρώτος ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν. Δημοσίευσε, μάλιστα, και ένα βίντεο στο οποίο ο Τούρκος πρόεδρος εξέρχεται της προεδρικής λιμουζίνας με το σχόλιο «Να εμπιστεύεστε τους φίλους, να φοβάστε τους εχθρούς». Ακολούθησε ο βουλευτής του AKP Αχμέτ Χαμντί Τσαμλ. «Μην εμπιστεύεστε τους σατανάδες», σχολίασε. Ο σύμβουλος του Ερντογάν, δημοσιογράφος και πρώην αρχισυντάκτης σε τουρκικά δίκτυα Γιγκίτ Μπουλούτ επίσης ανήρτησε ένα βίντεο με τον Ερντογάν να κατεβαίνει από το αεροσκάφος που τον μετέφερε στην τουρκική πρωτεύουσα από την Κωνσταντινούπολη συνοδεία της συζύγου του Εμινέ.

Τη σκυτάλη πήραν τα φιλοκυβερνητικά Μίντια. Η εφημερίδα Υeni Akit επέριψε την ευθύνη για τη φημολογία στα social media, στην αντιπολίτευση και στα τρολ της. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «Τα αριστερόστροφα τρολ που εκτόξευαν το μίσος τους για τον Ερντογάν στις αναρτήσεις με το hashtag #dead αποκάλυψαν πώς έχασαν εντελώς τα ανθρώπινα συναισθήματά τους». Και με το «σύνθημα» αυτό ξεκίνησαν και οι διώξεις. Η Διεύθυνση Ασφαλείας ανάφερε ότι ασκήθηκαν δικαστικές διώξεις κατά 30 χρηστών που δημοσίευσαν «ψευδή και αβάσιμα» μηνύματα για την κατάσταση της υγείας του Ερντογάν. Η ανακοίνωση στοχοποιούσε και το δημοσιογράφο Φατίχ Τεζτζάν για την ανάρτησή του περί «κακών νέων που θα σας λυπήσουν, αλλά σταθείτε δυνατοί».

Οι διώξεις δεν είναι κάτι νέο στην Τουρκία. Η υπόθεση του Οσμάν Καβαλά άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, αποτυπώνοντας την κατάσταση που επικρατεί. Ο 64χρονος άνδρας δεν είναι ούτε ο πρώτος, ούτε ο τελευταίος που κρατείται για χρόνια δίχως δίκη στις τουρκικές φυλακές. Είναι, όμως, ο πλέον προβεβλημένος. Δισεκατομμυριούχος, φιλοδυτικός, με υψηλές γνωριμίες και σχετική επιρροή ανάγκασε τη Δύση να ασχοληθεί ξανά με τη συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.