Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Έρχονται και BlackHawk... Οι ΗΠΑ μας δίνουν 40 με 50 πλήρως επιχειρησιακά ελικόπτερα UH-60A+... και διαθέσιμος αριθμός UH-60L...

Οι ανάγκες στον Ελληνικό Στρατό, για σύγχρονα μέσα μεταφορικά ελικόπτερα, είναι μάλλον η πιο “παλιά” ανάγκη, ίσως μετά από εκείνη για σύγχρ...







Οι ανάγκες στον Ελληνικό Στρατό, για σύγχρονα μέσα μεταφορικά ελικόπτερα, είναι μάλλον η πιο “παλιά” ανάγκη, ίσως μετά από εκείνη για σύγχρονα ΤΟΜΑ. Εδώ και 3 δεκαετίες, ο ΕΣ ψάχνει για νέα ελικόπτερα. 

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχει μια σημαντική ευκαιρία, που προέκυψε τις τελευταίες εβδομάδες. Βέβαια, η δουλειά στο ΓΕΣ και το ΓΕΕΘΑ είχε ξεκινήσει πολλούς μήνες πριν, να μην πούμε χρόνια, αλλά σιγά-σιγά υπάρχουν “απτά” αποτελέσματα. Έτσι, ούτε λίγο ούτε πολύ, οι Αμερικανοί προσφέρουν στη χώρα μας μεγάλο αριθμό ελικοπτέρων UH-60A, ενώ, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες μας, διαθέσιμα για εμάς υπάρχουν και UH-60L. Υπενθυμίζουμε πως οι Αμερικανοί σιγά-σιγά μεταπίπτουν στο κορυφαίο UH-60M, εν αναμονή του “απόλυτου” UH-60V.

H “υπόθεση” BlackHawk για τον Ελληνικό Στρατό, είναι αρκετών ετών. Δυστυχώς, τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 δεν έγινε ούτε μια μικρή παραγγελία για ελικόπτερα UH-60A, προς συμπλήρωση τότε των AB.205/UH-1H. Αντίθετα, στις αρχές του ’90 αγοράστηκαν 35 μεταχειρισμένα UH-1H, προς συμπλήρωση των αριθμών των Huey. Βέβαια η ανάγκη για ένα μέσο μεταφορικό ελικόπτερο παρέμενε. ‘Ετσι, στις αρχές της χιλιετίας, παραγγέλθηκαν τα νέας τεχνολογίας τότε ΝΗ90.

H επιλογή των ΝΗ90 συνοδεύτηκε από σημαντικές “εκπτώσεις” στον αριθμό των ελικοπτέρων που παραγγέλθηκαν, μόλις 20 για να καλυφθούν ανάγκες τουλάχιστον διπλάσιου αριθμού. Τότε, ο ΕΣ είχε “προσπεράσει” και τα UH-60L BlackHawk, τη στιγμή μάλιστα που το ΠΝ είχε παραγγείλει τα S-70B/B6, ενώ η ΠΑ είχε προτιμήσει τα AS332 Super Puma. H επιλογή των ΝΗ90 συνοδεύτηκε κι από την επιλογή των επίσης “παράταιρων” κινητήρων Turbomeca RTM322, τη στιγμή που ο Τ700 υπηρετούσε (και υπηρετεί) με τα ΑΗ-64Α.

Αυτή τη στιγμή,  υπάρχουν στις ΗΠΑ τουλάχιστον 40 με 50 εκσυγχρονισμένα, πλήρως συντηρημένα, UH-60A, ουσιαστικά στα στάνταρντ των UH-60L. Τα ελικόπτερα αυτά μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα μέσω EDA, όπως ακριβώς ήρθαν και τα OH-58D Kiowa Warrior. Επίσης, οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να παραχωρήσουν κι αριθμό UH-60L, από τα αποθέματα του Αμερικανικού Στρατού, όσο αυτά αντικαθίστανται από νεότερα UH-60M. Όμως τα αμερικανικά UH-60L είναι σε κατάσταση as is where is, ενώ τα UH-60A+ που συζητάμε είναι έτοιμα για παράδοση, και μάλιστα με τουλάχιστον μια εικοσαετία μπροστά τους χωρίς σοβαρή ανακατασκευή (έχει ήδη γίνει).

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.