Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Καρκινοβατεί η Τουρκία με διαλυμένη Αεροπορία-Πανικός στον Ερντογάν με F-16 Viper & νέα Advanced, Belh@rra- Gowind & Rafale

Η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας αγγίζει το σημείο πρόκλησης ηθελημένου ατυχήματος «Οι τουρκικές ενέργειες είναι εντελώς απαράδεκτες, ...







Η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας αγγίζει το σημείο πρόκλησης ηθελημένου ατυχήματος

«Οι τουρκικές ενέργειες είναι εντελώς απαράδεκτες, καταπατούν κάθε έννοια του Διεθνούς Δικαίου και της απλής λογικής», σημείωνε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, θέλοντας να περιγράψει την πρόσφατη παρενόχληση ερευνητικού σκάφους, εντός της οριοθετημένης ελληνικής ΑΟΖ, 10 ναυτικά μίλια ανατολικά της Κρήτης.

«Υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσαμε να πούμε ότι η ενέργεια αυτή ήταν γραφική, αλλά δυστυχώς ήταν άκρως επικίνδυνη και βεβαίως καταδικαστέα», επισήμανε και υπενθύμισε πως κατά την τελευταία συνάντηση με τους Ευρωπαίους ομολόγους του, τους έδειξε στο χάρτη το σημείο όπου έγινε η παρενόχληση του Nautical Geo.


«Όπως λένε, μια εικόνα αξίζει χίλιες λέξεις», είπε. «Ακόμα και οι πιο δύσπιστοι εταίροι μας, αυτοί που δείχνουν ανοχή στις τουρκικές ενέργειες, έμειναν άφωνοι. Δεν μπόρεσαν να αρθρώσουν λέξη. Γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει τίποτα, ούτε κατ’ ελάχιστο που να δικαιολογεί παρόμοια συμπεριφορά». συνέχισε.

Το νέο κρεσέντο προκλήσεων της Άγκυρας τόσο σε επίπεδο ρητορικής όσο και στο πεδίο, μαρτυρά ότι ακόμη κι αν η θερμοκρασία πέσει το επόμενο διάστημα λόγω της εποχής, οι μήνες που ακολουθούν θα είναι ιδιαίτερα θερμοί στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Και μπορεί να βρισκόμαστε προ των πυλών του νέου κύκλου των διερευνητικών επαφών ανάμεσα στις δυο επιτροπές των χωρών, αλλά ήδη η Άγκυρα προλειάνει το κλίμα για θερμούς χειμερινούς μήνες στο Αιγαίο αλλά και τη Μεσόγειο.

Είναι αρκετά τα σημεία εκείνα που δείχνουν στο Επιτελείο ότι η γείτονα σταδιακά «απασφαλίζει», φέρνοντας στο πεδίο τις διαχρονικές αιτιάσεις της και αναζητά μάλιστα τον τρόπο με τον οποίο θ’ απεμπλακεί από την δυσχερή θέση που έχει περιέλθει, παρά το γεγονός ότι ακόμη και τώρα οι μεγάλες δυνάμεις καταβάλουν προσπάθεια να τη διατηρήσουν στο Δυτικό άρμα.

Το γεγονός πως οι Τούρκοι αξιωματούχοι ομιλούν διαρκώς για σπριντ εξοπλισμών στην Ελλάδα δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα καθώς εκείνο το οποίο συμβαίνει είναι ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει στις απαραίτητες αναβαθμίσεις και αγορές αναγκαίων υλικών για τις Ένοπλες Δυνάμεις, ώστε να διασφαλιστεί η Εθνική Κυριαρχία.

Ωστόσο μετά τη δημόσια παραδοχή του Τούρκου υπουργού Άμυνας πριν λίγους μήνες, ότι η τουρκική πολεμική αεροπορία έχει χάσει το 80% του δυναμικού της, στο παζλ του «προβληματισμού» της Άγκυρας, συμπλήρωσε ένα ακόμη κομμάτι και ο πρόεδρος Ερντογάν.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Τούρκος πρόεδρος αφού αναφέρθηκε στην αγορά των S-400, μια απόφαση που έχει οδηγήσει στις Αμερικανικές κυρώσεις και την έξωση από το πρόγραμμα των μαχητικών F-35, εξέφρασε ανησυχία για την μελλοντική υποστήριξη των αεροσκαφών F-16, δηλαδή στην πλειονότητα του αεροπορικού στόλου της Γείτονος και γι’ αυτό τον λόγο δικαιολόγησε πως στρέφει η Τουρκία τα μάτια της και σε άλλες λύσεις, εννοώντας την Ρωσία.

Και μπορεί οι αριθμοί των έκνομων ενεργειών της Γείτονος να μεγαλώνουν, όμως η παραβατική συμπεριφορά τους αγγίζει το σημείο πρόκλησης ηθελημένου ατυχήματος. Από την άλλη πλευρά οι αριθμοί των αεροσκαφών που εισβάλουν στον Ελληνικό ουρανό δείχνουν μια αγωνιώδη προσπάθεια να διατηρήσουν αεροσκάφη «ζωντανά» ώστε να προκαλούν στο Αιγαίο.

Το αεροπορικό Επιτελείο παρατηρεί ότι οι καθημερινές παράνομες κινήσεις γίνονται από σχετικά μικρό αριθμό μαχητικών αεροσκαφών F-16 ( κατά την αναχαίτιση καταγράφονται οι αριθμοί σειράς των τουρκικών μαχητικών ) ενώ για να διατηρηθούν οι παραβατικοί αριθμοί των αμφισβητήσεων σε υψηλά ποσοστά, επιστρατεύονται τα αεροσκάφη CN-235 &ATR-72.

Ο προβληματισμός στην Άγκυρα δεν επικρατεί μόνο για τα F-16 καθώς οι Γερμανικές εκλογές δεν αποκλείεται να επηρεάσουν και το πρόγραμμα παράδοσης των υποβρυχίων τύπου 214, τα έξι δηλαδή που έχουν παραγγελθεί από την Τουρκία και είναι ίδια με τα Ελληνικά, τα οποία κατά την Ελληνοτουρκική κρίση του 2020 έκαναν την μεγάλη διαφορά στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Τα μαύρα σύννεφα στην Τουρκία με F-16 Viper& νέα Advanced, Belh@rra- Gowind&Rafale

Την ίδια στιγμή στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια που είναι επιφορτισμένα με την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων εργάζονται πυρετωδώς μιας και μετά την ανακοίνωση για την απόκτηση των φρεγατών Belh@ra, η διαπραγμάτευση για τις κορβέτες Gowind συνεχίζεται σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα ανάμεσα στους Έλληνες και τους Γάλλους.

Βεβαίως οι νέες φρεγάτες και τα Γαλλικά μαχητικά 4,5 γενιάς έχουν φέρει εκτός εαυτού την Άγκυρα διότι το τουρκικό Επιτελείο αντιλαμβάνεται τις σημαντικές επερχόμενες αλλαγές στο ισοζύγιο δυνάμεων τα επόμενα χρόνια.

Και αν λάβουμε υπόψη μας τα όσα είπε ο Ερντογάν στο δίκτυο CBSπερί της τεχνικής υποστήριξης των αεροσκαφών F-16 της TuAF, την ώρα που συνεχίζεται το έργο της αναβάθμισης των Ελληνικών F-16 σε Viper και είναι προ των πυλών του κοινοβουλίου- αν όλα πάνε καλά αυτή τη φορά- η μετατροπή των 38 F-16 Block 50 σε επίπεδο λίγο ανώτερο των σημερινών Advanced, τότε καταλαβαίνει ο καθένας τον λόγο που αγωνιά η Άγκυρα μιας και βλέπει τα μαύρα σύννεφα στο μέλλον, όπως και την υποχρεωτική εγκατάλειψη της πολιτικής των κανονιοφόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.