Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

«Χάνουμε την Ανατολική Μεσόγειο»... Τουρκική παραδοχή ήττας από τον εμπνευστή της «Γαλάζιας Πατρίδας» Ναύαρχο Cihat Yaycı

Τα τουρκικά ερευνητικά πλοία σκουριάζουν στα λιμάνια. Εάν σταματήσουμε τις δραστηριότητες εξερεύνησης και γεώτρησης επειδή «διαπραγματεύομα...







Τα τουρκικά ερευνητικά πλοία σκουριάζουν στα λιμάνια. Εάν σταματήσουμε τις δραστηριότητες εξερεύνησης και γεώτρησης επειδή «διαπραγματεύομαι με την Ελλάδα», χάνουμε την Α. Μεσόγειο

Οαρχιτέκτονας του δόγματος Blue Homeland, πρώην Αρχηγός Επιτελείου του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού Αντιναύαρχος Yaycı επέκρινε την απόσυρση ερευνητικών πλοίων από τη Μεσόγειο. «Χάνουμε την Ανατολική Μεσόγειο», είπε.

"Οι ίδιοι με τις ενέργειες μας καταγγέλουμε το τουρκολιβυκό σύμφωνο"

Ο αντιναύαρχος Cihat Yaycı είπε ότι με τη συμφωνία οριοθέτησης της θαλάσσιας δικαιοδοσίας Λιβύης-Τουρκίας που υπογράφηκε στις 27 Νοεμβρίου 2019, η Άγκυρα αύξησε μεν την οικονομική της κυριαρχία κατά ένα τέταρτο, ωστόσο δεν μπόρεσε να λειτουργήσει σε αυτόν τον θαλάσσιο τομέα.

Ο Yaycı είπε: Όταν έγινε ο διαγωνισμός για την άδεια, ελπίζαμε ότι η Turkish Petroleum θα ξεκινούσε γεωτρήσεις. Αλλά δεν το έκανε. Γιατί δεν έγινε; Λέγεται ότι είμαστε σε συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα. Πολύ σοβαρή απώλεια. Υπενθυμίζω σε αυτούς που διοικούν το κράτος:

Εάν σταματήσετε τις δραστηριότητες εξερεύνησης και γεώτρησης επειδή «διαπραγματεύομαι με την Ελλάδα», χάνουμε την Ανατολική Μεσόγειο.

Καταγγέλλουμε τη συμφωνία της Λιβύης με τα ίδια μας τα χέρια.

Περιττές οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα

Υποδεικνύοντας ότι η Ελλάδα δεν είναι συνομιλητής της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και επομένως η διαπραγμάτευση είναι περιττή, ο Yaycı πρότεινε ότι διαφορετικά η συνορεύουσα γραμμή Τουρκίας-Λιβύης που διέρχεται από τα ελληνικά νησιά θα καταρρεύσει και η συμφωνία θα εξαφανιστεί.

Ο Yaycı είπε: Σε μια νησιωτική χώρα όπως η Ελλάδα, η Ινδονησία, η Ιαπωνία και οι Φιλιππίνες δεν ισχύει το καθεστώς κράτους αρχιπελάγους. Επομένως, η κατανομή των περιοχών δικαιοδοσίας στη θάλασσα βασίζεται στην ηπειρωτική χώρα και όχι στα νησιά. Η Ελλάδα είναι ένα κράτος χερσονήσου με νησιά όπως η Τουρκία.

Επιτρέψτε μου να εξηγήσω με ένα παράδειγμα που όλοι μπορούν να καταλάβουν: Έχει μείνει ένα χωράφι από τον παππού μου. Μια μέρα βγαίνει ο ιδιοκτήτης του παρακείμενου χωραφιού και λέει: «Όχι, αυτό είναι δικό μου».

Αυτό το μέρος δεν μπορεί να είναι δικό σας, ακόμα κι αν πω ότι καλλιεργώ αυτόν τον τόπο, δεν βοηθά. Τέλος λέω: «Δεν θα καλλιεργήσω το χωράφι μου μέχρι να επιλυθεί η διαφορά. Είμαι ο ηττημένος. Τώρα η Ελλάδα δεν χάνει τίποτα, κερδίζει από εσάς.
Γιατί σταμάτησαν οι έρευνες στην Α. Μεσόγειο

Υπενθυμίζοντας ότι τα ερευνητικά μας πλοία και τα γεωτρύπανα μας αποσύρθηκαν από την Ανατολική Μεσόγειο, ο Yaycı κατέληξε στα λεγόμενά του ως εξής:

«Περιμένουμε καλά νέα από την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά τα καλά νέα δεν έρχονται από τον αέρα. Αυτά τα πλοία θα πραγματοποιήσουν σεισμικές έρευνες και ασκήσεις. Το βλέπω λάθος: Ο Κόλπος της Αττάλειας είναι η περιοχή όπου η ΕΕ και η Ελλάδα βλέπουν ως τουρκική. Λένε, «αυτή είναι δική σου, οι υπόλοιπες δικές μας».

Κατά τη γνώμη μου, το λάθος είναι το εξής: Δημοσιεύσαμε μια NAVTEX για το πλοίο Oruç Reis που θα διεξάγει έρευνα στον κόλπο της Αττάλειας για ένα χρόνο. Κρατώντας το πλοίο μακριά, δίνετε ατού στους εχθρούς μας , αφού δημοσιεύσαμε NAVTEX στον δικό μας κόλπο. Μακάρι να μην το κάναμε αυτό. Πόσο καιρό θα παραμείνουν τα πλοία μας στον κόλπο; Αυτά τα πλοία πρέπει να επιχειρούν στη Δ. Μεσόγειο το συντομότερο δυνατό. Αλλιώς χάνουμε.

Αυτά τα πλοία είναι πολύ ακριβά πλοία με το προσωπικό και τη συντήρησή τους. Εάν δεν τα χρησιμοποιήσουμε αποτελεσματικά, τα χρήματα του κράτους και του λαού θα σπαταληθούν. Αυτός ο στόλος πλοίων είναι ένας τεράστιος πλούτος στα χέρια της Τουρκίας. Ήρθε η ώρα να το χρησιμοποιήσετε αποτελεσματικά.

Θα πρέπει να δοθεί απάντηση στη δήλωση της Ελλάδας , ότι απαγορεύσαμε στην Τουρκία την Ανατολική Μεσόγειο. Κρατώντας τα πλοία μας δεμένα αυτά σαπίζουν και κοστίζουν.

Πλέον τα ερευνητικά μας πλοία έχουν μειωθεί σε ένα μόνο όταν είχαμε δύο σκάφη πρωτύτερα. Αυτό σημαίνει ότι πυροβολούμε τον εαυτό μας στα πόδια μας ».

Θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψιν

Τα παραπάνω λεγόμενα του Τούρκου εμπνευστή της "Γαλάζιας Πατρίδας" Ναυάρχου ε.α Cihat Yaycı, θα πρέπει να μας απασχολήσουν, κυρίως με την έννοια ότι γίνονται σε χρονική συγκυρία όπου η τουρκική επιθετικότητα νοτίως της Κρήτης και στη ΝΑ Μεσόγειο πλησίον της Κύπρου, έχει αυξηθεί κατακόρυφα.

Ουσιαστικά με τα λόγια του ο Yaycı, υπερασπίζεται το δημιούργημα του την "Γαλάζια Πατρίδα", ενώ παράλληλα επιτίθεται στον Ερντογάν ότι έχει υπαναχωρήσει στο θέμα με τις πράξεις του, δείχνοντας αδυναμία με αυτές προς την Ελλάδα και ΕΕ και για αυτό θα πρέπει να βγάλει τα τουρκικά ερευνητικά σκάφη από τα λιμάνια που σαπίζουν και κοστίζουν, στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ η Turkish Petroleum θα πρέπει να ξεκινήσει θαλάσσιες γεωτρήσεις σε περιοχές του τουρκολιβυκού μνημονίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.