Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Μέρκελ για Ελλάδα - τουρκία: Βρείτε λύσεις με διάλογο... Μητσοτάκης: «Δεν ανεχόμαστε απειλές των δικαιωμάτων μας. Η δυτική ψυχραιμία ενθαρρύνει την τουρκική αυθαιρεσία»

Η τουρκική προκλητικότητα αποτέλεσε ένα από τα βασικά σημεία που έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του με την Άνγκελα Μέρκελ μετά τ...







Η τουρκική προκλητικότητα αποτέλεσε ένα από τα βασικά σημεία που έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του με την Άνγκελα Μέρκελ μετά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Έκανε λόγο για μια ένταση που δυστυχώς διαρκεί με στόχο την Ευρώπη και ολόκληρη τη Δύση. «Γνωρίζω και είχαμε πολλές ειλικρινείς συζητήσεις υπέρ του διαλόγου και της εκτόνωσης των εντάσεων. Θα συνεχίζω να αγωνίζομαι για ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας αλλά φοβάμαι ότι η δυτική ψυχραιμία ενθαρρύνει την τουρκική αυθαιρεσία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο αυτό ζήτησε οι ευρωπαϊκές αρχές να μετουσιωθούν σε πρακτική προς όσους την προσβάλουν.

«Γνωρίζω τον μεγάλο αριθμό προκλήσεων όσον αφορά τις σχέσεις με την Τουρκία. Θα πρέπει να ισχύσουν τα ψηφίσματα των ΟΗΕ, το Διεθνές Δίκαιο. Πάντα είναι σημαντικό να βρίσκουμε απαντήσεις και λύσεις μέσω του διαλόγου» απάντησε η Άνγκελα Μέρκελ.
Δείτε τις δηλώσεις Μητσοτάκη-Μέρκελ

Κοινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Καγκελάριο της Γερμανίας Angela Merkel

Μέρκελ: Το 2005 ήμουν η μόνη που ήταν αρνητική για τις ενταξιακές σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας

Οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας κυριάρχησαν και στις ερωτήσεις που δέχθηκαν ο κ. Μητσοτάκης και η κυρία Μέρκελ με την Γερμανίδα καγκελάριο να υπενθυμίζει ότι «όταν εγώ έγινα καγκελάριος το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Εγώ ήμουν αρνητική για την Τουρκία αλλά ήμουν μόνη μου τότε. Τώρα η εικόνα έχει αλλάξει και πολλοί συμμερίζονται την άποψή μου. Η Τουρκία ως μέλος του ΝΑΤΟ πρέπει να χαίρει μιας σχέσης αλληλοσεβασμού αλλά θα πρέπει να τηρούνται και ζητήματα όπως ανθρώπινα δικαιώματα. Πρέπει κατά κύριο λόγο να υπάρξει μια κοινή ευρωπαϊκή στάση εδώ. Παρόλα αυτά είναι απαραίτητος ο διάλογος ακόμα και αν διαρκεί επί μακρόν». Σημείωσε, δε, ότι «είναι προβλέψιμο ότι οι σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας θα είναι στην ημερήσια διάταξη της επόμενης κυβέρνησης της Γερμανίας»

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως «αυτό που θα ζητήσω από τον διάδοχο της κυρίας Μέρκελ είναι να γίνουν σεβαστές του ευρωπαϊκού συμβουλίου για την Τουρκία» υπενθυμίζοντας ότι υπάρχουν δύο επιλογές για τη γείτονα: η μια είναι η επιλογή της συνεργασίας που είναι αμοιβαία επωφελής με μείωση των εντάσεων και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και ο δεύτερος δρόμος είναι πιο σκληρός με την Τουρκία να πρέπει να κατανοήσει ότι θα υπάρξουν κυρώσεις αν συνεχίσει αυτή τη συμπεριφορά καθώς υπάρχουν κάποια όρια.
Μητσοτάκης: Πρώτα να μειωθούν οι αχρείαστες εντάσεις για την Τουρκία

Για την Τουρκία ήταν και η δεύτερη από τις τέσσερις ερωτήσεις που δέχθηκαν Άνγκελα Μέρκελ και Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Έλληνα πρωθυπουργό να ευχαριστεί την κυρία Μέρκελ για τις προσπάθειές της να μεσολαβήσει. «Η δική μου πόρτα είναι ανοιχτή για διάλογο αλλά αυτό προϋποθέτει σε πρώτη φάση τη μείωση των αχρείαστων εντάσεων. Δεν γίνεται να στέλνει επιστολή στον ΟΗΕ με την οποία αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών επικαλούμενη μια στρεβλή ανάγνωση της συνθήκης της Λωζάνης και εμείς να κάνουμε ότι δεν συμβαίνει τίποτα». «Συμφωνούμε, επίσης, ότι δεν μπορεί να γίνει μια συζήτηση στη λογική των δύο κρατών για το Κυπριακό» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι «θα συνεχίζω να αγωνίζομαι για διάλογο ειλικρινή και σεβασμό στο διεθνές δίκαιο όπως προβλέπεται στις σχέσεις καλής γειτονίας . Υπογράψαμε ΑΟΖ με την Αίγυπτο και δεν βλέπω γιατί δεν μπορεί να γίνει αυτό αρκεί να μειωθεί η θερμοκρασία των εντάσεων και να αντιληφθούμε και οι δύο ότι είναι προς όφελος μας».

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία της αν αισθανθεί ότι παραβιάζεται

Στην τρίτη από τις τέσσερις ερωτήσεις που αφορούσαν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «τα ελληνοτουρκικά είναι εξ ορισμού προβλήματα που αφορούν την Ευρώπη όχι μόνο γιατί η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ αλλά γιατί τα προβλήματα αντανακλούν τα τεκταινόμενα στην Ευρώπη όπως για παράδειγμα με το προσφυγικό. Είναι απόφαση στήριξης της Ελλάδας η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Κανείς δεν επιδιώκει την πλήρη ρήξη των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ. Τα όρια έχουν τεθεί με σαφήνεια και ως προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα τείνει χείρα φιλίας αλλά η Ελλάδα θα υπερασπιστεί κυριαρχία ή κυριαρχικά δικαιώματα σε περίπτωση που αισθανθεί ότι αυτά παραβιάζονται».

«Τα προβλήματα της Ελλάδας με την Τουρκία είναι προβλήματα της ΕΕ με την Τουρκία. Υπάρχει ενότητα αλλά βρίσκουμε μια κοινή άποψη» είπε από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ. «Θεωρώ θετικό απέναντι στην Τουρκία παρά τα πολλά που έχω να της επικρίνω, ότι φιλοξενεί 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες αποδεχόμενη ότι τα άτομα αυτά θα είναι καλύτερα εκεί από ό,τι στις χώρες τους. Θα πρέπει να τύχει υποστήριξης της Τουρκίας στο ζήτημα αυτό και το ίδιο ισχύει και για τους Αφγανούς πρόσφυγες γιατί δεν θέλουμε να χρησιμοποιούνται ως εργαλείο».

Μητσοτάκης-Μέρκελ για το μεταναστευτικό

Η τελευταία ερώτηση που δέχθηκαν οι ηγέτες Ελλάδας και Γερμανίας αφορούσε το μεταναστευτικό με αφορμή τη στάση της Λευκορωσίας στο θέμα αυτό με την Άνγκελα Μέρκελ να απαντά πρώτη και να μιλά για «εξαιρετικά αποτελέσματα που έφερε η Ελλάδα στο μεταναστευτικό όταν εργαλειοποιήθηκε το μεταναστευτικό. Εμείς ως ΕΕ δεν μπορούμε να κάνουμε σαν να μην έχει κάποιος από εμάς το πρόβλημα αυτό. Κάθε χώρα που επωφελείται από τη ζώνη Σένγκεν θα πρέπει να αναλαμβάνει μερίδιο της ευθύνης».

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού παρατήρησε αρχικά ότι «ακόμα δεν έχουμε μια κοινή πολιτική στο ζήτημα της κοινής πολιτικής μετανάστευσης και ασύλου» στη συνέχεια συμπλήρωσε ότι «η Γερμανία δεν είναι μέρος του προβλήματος αλλά της λύσης. Άλλοι δεν έδειξαν αλληλεγγύη».

«Δεν μπορούμε να δεχθούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο την εργαλειοποίηση των ανθρώπων αυτών για πολιτικούς λόγους. Δεν μπορεί να επαναληφθεί ό,τι έγινε το 2016 στον Έβρο και όμως αυτό γίνεται στη Λευκορωσία. Η καγκελάριος έχει δίκιο ότι η Τουρκία θα μπορούσε να είναι σύμμαχός μας υπό προϋποθέσεις αλλά πρέπει να κάνει περισσότερα στην εξάρθρωση των κυκλωμάτων διακίνησης. Έχουμε πλήρη εικόνα στο Αιγαίο και είναι βέβαιο ότι μια χώρα του μεγέθους της Τουρκίας μπορεί να σταματάει τις βάρκες πριν να φύγουν από τα τουρκικά παράλια. Θα προσβλέπουμε πάντα στο να επιδιώξουμε αυτή τη συνεννόηση» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε, τέλος, ότι οι χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης σηκώνουν μεγαλύτερο βάρος (σ.σ. στο μεταναστευτικό). Πρέπει να έχουμε μεγαλύτερη στήριξη και ναι η χρηματοδότηση πρέπει να περιλαμβάνει και φυσικά εμπόδια και όχι μόνο τεχνολογία. Η σοβαρή φύλαξη των συνόρων είναι προϋπόθεση για μια σοβαρή μεταναστευτική πολιτική και να μείνει ζωντανή η ιδέα του Σένγκεν».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.