Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ναι, ο καπνός βλάπτει. Αλλά η απαγόρευση του ηλεκτρονικού τσιγάρου βλάπτει ακόμα περισσότερο

Ναι, ο καπνός βλάπτει. Αλλά η απαγόρευση του ηλεκτρονικού τσιγάρου βλάπτει ακόμα περισσότερο Όλοι γνωρίζουμε τους κινδύνους από την κατάχρη...





Ναι, ο καπνός βλάπτει. Αλλά η απαγόρευση του ηλεκτρονικού τσιγάρου βλάπτει ακόμα περισσότερο

Όλοι γνωρίζουμε τους κινδύνους από την κατάχρηση του καπνού: Η επιστήμη είναι σαφής ότι είναι πολύ μεγάλοι. Αλλά η επιστήμη έχει επίσης δείξει ότι οι καινοτόμες και ασφαλέστερες εναλλακτικές λύσεις για τα τσιγάρα μπορούν να περιορίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον. Ακόμα κι έτσι, ανεξάρτητα από τα στοιχεία, τοπικά και διεθνή ιδρύματα μάχονται ενάντια στο ηλεκτρονικό τσιγάρο https://replacesmoke.com/ κάτι που έχει τρομερά αρνητικές συνέπειες για τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον και την οικονομία.

Ο αριθμός των ενηλίκων καπνιστών στον κόσμο έχει μειωθεί από 23,5% το 2007 σε 19% σήμερα - και αυτός ο αριθμός αναμένεται να είναι μόλις 17% το 2030. Όλο και περισσότεροι καταναλωτές έχουν επιλέξει εναλλακτικές λύσεις για τα παραδοσιακά τσιγάρα που έχουν αναπτύξει οι εταιρείες για να κάνουν τους καπνιστές να μεταβούν σε προϊόντα χωρίς καπνό, διατηρώντας και αναδιαμορφώνοντας τις επιχειρήσεις τους. Ορισμένες εταιρείες, όπως η Philip Morris, δήλωσαν ότι θα στραφούν τελικά σε προϊόντα που σχετίζονται με ιατρικά προϊόντα (όπως εισπνευστήρες) μόλις οποιοσδήποτε τύπος προϊόντος που σχετίζεται με τον καπνό δεν θα είναι πλέον κατάλληλος για την αγορά.

Η καινοτομία είναι μια έμφυτη και φυσική διαδικασία στις εταιρείες και την ανθρωπότητα. Όπως περιγράφεται από τον παγκοσμίου φήμης οικονομολόγο Joseph Schumpeter, δεν είναι τίποτα παραπάνω από το να “κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά στον τομέα της οικονομικής ζωής”.

Πώς μπορούν όμως οι εταιρείες να καινοτομήσουν για να μειώσουν τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία εάν οι ρυθμιστικές αρχές εμποδίζουν αυτή τη διεργασία;

Δυστυχώς για τους καπνιστές που προσπαθούν να κόψουν το κάπνισμα, στις ΗΠΑ αυτό έγινε ήδη, όπου ανακοινώθηκε πρόσφατα μια απαγόρευση σε εθνικό επίπεδο των αρωματικών υγρών αναπλήρωσης https://www.replacesmoke.com/eshop/ygra-anaplirosis στα ηλεκτρονικά τσιγάρα (θεωρούνται πολύ ελκυστικές για τους νέους). Επιπλέον, ένας άλλος νόμος απαγόρευσε τις αποστολές των ατμιστικών προϊόντων. Και σε άλλες χώρες όπως η Ιταλία, η κυβέρνηση προσπαθεί να εξισώσει τους φόρους στα εναλλακτικά προϊόντα καπνού με τα παραδοσιακά τσιγάρα.

Αυτοί οι αρμόδιοι των εθνικών ρυθμιστικών αρχών λαμβάνουν κακές συμβουλές από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος πιέζει τις κυβερνήσεις και τα ιδρύματα να διεξάγουν πολιτικό πόλεμο στις καινοτόμες εναλλακτικές λύσεις στα τσιγάρα.

Οι πολιτικοί και οι ρυθμιστικές αρχές συχνά κάνουν λόγο για το “δημόσιο συμφέρον” που θα επιδιώκεται με αυτούς τους κανονισμούς. Οι αναφορές σχετίζονται με τις λέξεις “αμαρτίες” και βλάβη. “Πρέπει να προστατεύσουμε τους πολίτες”. Τους προστατεύουμε όμως πραγματικά; Επιπλέον, υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση για τυχόν επιβλαβείς συμπεριφορές;

Ας ξεκινήσουμε με την πρώτη ερώτηση.

Ο Νομπελίστας οικονομολόγος Milton Friedman έγραψε: “Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε, είναι να κρίνουμε πολιτικές και προγράμματα βάσει των προθέσεων και όχι από τα αποτελέσματά τους”.

Οι ευγενείς προθέσεις μπορούν εύκολα να προκαλέσουν καταστροφικές συνέπειες και η ιστορία είναι γεμάτη από τέτοιου είδους επεισόδια.

Για να πάρουμε ένα πιο σύγχρονο παράδειγμα, μπορούμε να δούμε την Κολομβία, μια χώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει βραβεύσει για τις προσπάθειές του να καταπολεμήσει την αγορά καπνού.

Το 2016, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τίμησε την Κολομβία ως την πιο ενάρετη χώρα για την καταπολέμηση της χρήσης καπνού. Η Κολομβία αύξησε τον συντελεστή φόρου καπνού και τον τριπλασίασε από το 2016 έως το 2018.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η κατανάλωση τσιγάρων μειώθηκε κατά 34% το 2018, αλλά ταυτόχρονα, αναπτύχθηκε μια σημαντικά μεγάλη μαύρη αγορά, διπλασιάζοντας τον αριθμό των παράνομων τσιγάρων που πωλούνται στην Κολομβία από το 2016 έως το 2017. Το παράνομο εμπόριο έχει δημόσιο κόστος, το 2017 χάθηκαν χιλιάδες θέσεις εργασίας, όπως και 144 εκατομμύρια δολάρια από φόρους.

Οι Φιλιππίνες τιμήθηκαν επίσης για τον εξαιρετικό “Νόμο περί Φόρου Αμαρτίας”, βάσει του οποίου αυξήθηκαν οι φόροι στα τσιγάρα, τα προϊόντα θερμαινόμενου καπνού και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Ωστόσο, το 2020, το 53% των κατασχεμένων λαθραίων εμπορευμάτων ως προς την αξία ήταν καπνός και τσιγάρα.

Μια άλλη χώρα, η Ινδία, όλως περιέργως έχει απαγορεύσει όλα τα ατμιστικά προϊόντα και τα προϊόντα θερμαινόμενου καπνού, διατηρώντας παράλληλα έναν κοινό κανονισμό για τα παραδοσιακά τσιγάρα, τα οποία αποδεδειγμένα είναι πιο επιβλαβή.

Αυτές οι πολιτικές είναι επικίνδυνες για την πρακτική τους, καθώς αναπτύχθηκαν χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η επιστημονική μέθοδος, και τα αποτελέσματά της και μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τα επιτεύγματα που κατακτούνται στη μείωση των βλαβών.

Μελέτες συμπεριφοράς, ιατρική και ψυχολογία έχουν αποδείξει ευρέως ότι οι άνθρωποι μπορεί να είναι ευαίσθητοι σε συμπεριφορές που μπορεί να δημιουργήσουν βλάβη και εθισμό.

Αυτό που επίσης έχει αποδείξει η επιστήμη, όμως, είναι ότι γίνεται εφικτό να αναπτυχθούν εναλλακτικές λύσεις που μπορούν να μειώσουν τη βλάβη και να περιορίσουν τις αρνητικές εξωτερικότητες, ενώ δέχεται, και αυτό είναι το βασικό, ότι τα άτομα θα πρέπει να έχουν την ελεύθερη βούληση να επιλέξουν αυτό που είναι καλύτερο ή χειρότερο για τον εαυτό τους.

Η συζήτηση των επιμέρους επιλογών ήταν η εμμονή των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής, των θεσμών και των οικονομικών συμπεριφοριστών, από τις πιο αυταρχικές δικτατορίες μέχρι τα πιο ήπια “κίνητρα” που θέσπισε η Θεωρία Nudge (Θεωρία της ώθησης)

Τέλος, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ορισμένες καινοτομίες συναντούν αντίσταση από τις ρυθμιστικές αρχές και τα θεσμικά όργανα. Ωστόσο, αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι όταν αυτές οι καινοτομίες μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο και καταπολεμούνται από την κυβέρνηση.

Η επίτευξη ενός κόσμου χωρίς καπνό δεν είναι αδύνατη, αλλά μόνο εάν οι κυβερνήσεις σταματήσουν να αποτελούν εμπόδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.