Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Φιλότουρκος Αλβανός πρέσβης φοβισμένος από την ελληνογαλλική Συμφωνία – Το νεο-οθωμανικό τόξο «τρέμει»

Οι φιλοτουρκικοί κύκλοι στην Αλβανία είναι σε μεγάλη αναστάτωση εξαιτίας της αμυντικής Συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας. Ο Αλβανός πρέσβης Μουράτι...







Οι φιλοτουρκικοί κύκλοι στην Αλβανία είναι σε μεγάλη αναστάτωση εξαιτίας της αμυντικής Συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας. Ο Αλβανός πρέσβης Μουράτι, φιλότουρκος και ανθέλληνας, σε άρθρο του αναφορικά με τη νέα συμμαχία Ελλάδας-Γαλλίας προπαγανδίζει ανοιχτά την τουρκική ρητορική, κατηγορεί Ελλάδα και Γαλλία ότι διαλύουν το ΝΑΤΟ, αποκαλεί την Ελλάδα «μικρή», αυτός ο Βαλκάνιος «νάνος», εκφράζει φόβους ότι η Ελλάδα θα κυριαρχήσει στην περιοχή.

Χαρακτηρίζει επίσης τη χώρα μας χρεοκοπημένη, παραβλέποντας ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι οι ισχυρότερες στην περιοχή, το ελληνικό πολεμικό ναυτικό κυριαρχεί στις θάλασσες, η Ελλάδα είναι αναγνωρισμένη από τις ΗΠΑ ως περιφερειακή ηγέτιδα δύναμη και ότι η «ήπια δύναμη» του Ελληνισμού είναι η μεγαλύτερη παγκοσμίως.

Το άρθρο αποτελεί απόδειξη ότι το νεο-οθωμανικό «τόξο» έχει τρομοκρατηθεί.

Η αλβανική φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Ντίτα» δημοσιεύει μακροσκελές άρθρο γνώμης του Αλβανού διπλωμάτη Σαμπάν Μουράτι, πρώην πρεσβευτή της Αλβανίας σε Σκόπια και Σουηδία, για την ελληνογαλλική αμυντική Συμφωνία. Η αρθρογραφία του κ. Μουράτι χαρακτηρίζεται από φιλοτουρκισμό και έντονο ανθελληνισμό.

Όπως γράφει ο κ. Μουράτι -φανερά ενοχλημένος- «δεν είχε συμβεί ποτέ, από τότε που ιδρύθηκε το ΝΑΤΟ το 1949, δύο κράτη-μέλη να υπογράψουν διμερή στρατηγική Συμφωνία αμοιβαίας στρατιωτικής αρωγής σε περίπτωση πολεμικής σύρραξης ενός εξ αυτών, ακόμα και με άλλο κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ».

Η Συμφωνία, συνεχίζει, «θα μπορούσε να θεωρηθεί ως καινοτομία sui generis από διπλωματικής, στρατηγικής και νομικής άποψης, καθώς δύο χώρες-μέλη της Συμμαχίας θεωρούν ως ανεπαρκείς τις εγγυήσεις και τις υποχρεώσεις της συλλογικής ατλαντικής άμυνας των κρατών-μελών –οι οποίες αποτελούν το θεμέλιο του ΝΑΤΟ– και επισημοποιούν την ανάγκη άμυνάς τους, υπογράφοντας διμερή στρατιωτική Συμφωνία εκτός ΝΑΤΟ, χωρίς καν να το ρωτήσουν.

»Γι’ αυτό η ελληνογαλλική Συμφωνία προκάλεσε έκπληξη στις διπλωματικές υπηρεσίες και τα ΜΜΕ διεθνώς.

»Ο πρωθυπουργός της Ελλάδος, κ. Μητσοτάκης, εξήγγειλε ανοικτά την αποστασιοποίηση αυτή από την Ιδρυτική Συμφωνία της Συμμαχίας, δηλώνοντας κατά την ενημέρωση που έκανε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας κα Σακελλαροπούλου ότι “έχουμε Συμφωνία με ειδική ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής βοήθειας, που πάει και πέρα από τις δεσμεύσεις και τη συλλογική στήριξη του ΝΑΤΟ”».

Όπως επιχειρεί να εξηγήσει, εκφράζοντας φιλοτουρκική προπαγάνδα, «η ευφορία της ελληνικής κυβέρνησης και της ελληνικής διπλωματίας στηρίζεται στο άρθρο 2 της Συμφωνίας, το οποίο σύμφωνα με τα ελληνικά ΜΜΕ προβλέπει άμεση βοήθεια της Γαλλίας προς την Ελλάδα σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση από τρίτη χώρα, ακόμη και από χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ.

»Το άρθρο 2 αποτελεί την ουσία της Συμφωνίας αυτής.

»Μπορεί να διαπιστωθεί εύκολα ότι η ελληνογαλλική νομική και διπλωματική καινοτομία να συμπράξουν στρατιωτικά ακόμα και εναντίον χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ, αποτελεί μια νέα γραμμή που οι δύο χώρες προβάλουν ανοικτά και η οποία στρέφεται κατά του πνεύματος του ατλαντισμού και της συλλογικής ατλαντικής άμυνας.

»Η ελληνογαλλική Συμφωνία έρχεται σε άμεση αντίθεση με το Άρθρο 5 της Ιδρυτικής Συμφωνίας του ΝΑΤΟ, που αναφέρεται στην υποχρέωση όλων των κρατών-μελών να θεωρήσουν κάθε επίθεση εναντίον μιας χώρας μέλους ως επίθεση εναντίον όλων των μελών της Συμμαχίας.

»Η ελληνογαλλική Συμφωνία εξαιρεί και επίσημα την αξία και την αποτελεσματικότητα του Άρθρου 5, διότι αρνείται την συλλογική ατλαντική άμυνα για όλες τις χώρες-μέλη.

»Η Συμφωνία αυτή, μάλιστα, αμφισβητεί την ίδια την ουσία της ύπαρξης του ΝΑΤΟ και φθάνει μέχρι του σημείου να προβλέψει ως στοιχείο του γαλλο-ελληνικού στρατιωτικού δόγματος την ύπαρξη κινδύνων εντός της ίδιας της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

»Έλληνας στρατιωτικός και διπλωματικός πολιτικός αναλυτής, ο Αθανάσιος Δρούγκας, έγραφε στις 2 Οκτωβρίου ότι η ελληνογαλλική Συμφωνία περιέχει πολλές σκιές, ιδίως ως προς τους όρους των εγγυήσεων και έρχεται σε αντίθεση με εκείνους της δια-ατλαντικής Συμμαχίας».
Ελλάδα και Γαλλία «διαλύουν» το ΝΑΤΟ

Ο χθεσινός στο ΝΑΤΟ φιλότουρκος Αλβανός, που η πάμφτωχη και ισχνή χώρα του δεν προσφέρει τίποτα στη Συμμαχία, ούτε στρατό, ούτε χρήματα, ούτε οπλικά συστήματα, απλά υπάρχει για να μην έχει «τρύπα» ο χάρτης, υποστηρίζει ότι Ελλάδα και Γαλλία, χώρες που πολέμησαν μαζί σε δύο παγκοσμίους πολέμους, πως υπονομεύουν το ΝΑΤΟ.

«Η ιστορία της Ευρώπης αλλά και μεμονωμένων χωρών-μελών του ΝΑΤΟ», συνεχίζει, «αποδεικνύει ότι το Άρθρο 5 ήταν εγγύηση για την ειρήνη και την ασφάλεια όλων των χωρών-μελών τόσο στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου εναντίον της επιθετικότητας της Σοβιετικής Ένωσης, όσο και μετά κατά της επιθετικότητας της Ρωσίας.

»Παρίσι και Αθήνα με τη Συμφωνία τους σήμερα απομακρύνονται από την ουσία και τις υποχρεώσεις του Άρθρου 5.

»Επιδιώκουν να αποδείξουν ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι σε θέση να διασφαλίσει την κυριαρχία, την ασφάλεια και την ακεραιότητα των χωρών-μελών.

»Η ατομικιστική αυτή γραμμή της Γαλλίας και της Ελλάδας αντιτίθεται στο πνεύμα και το Σύμφωνο του ΝΑΤΟ και δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο, το οποίο θα μπορούσε να ενθαρρύνει άλλα κράτη-μέλη να εγκαταλείψουν τις υποχρεώσεις τους και την εφαρμογή του Άρθρου 5 και να αναζητήσουν ασφάλεια μέσω Συμφωνιών με άλλες χώρες-μέλη ή με χώρες εκτός ΝΑΤΟ.

»Με λίγα λόγια, η ελληνογαλλική Συμφωνία ενθαρρύνει τη διάβρωση του ΝΑΤΟ.

»Από μια άποψη, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως το πρώτο στρατηγικό βήμα της de facto αποχώρησης Γαλλίας και Ελλάδας από τη στρατιωτική δομή και τις στρατιωτικές υποχρεώσεις του ΝΑΤΟ.

»Η Γαλλία εφάρμοσε αυτή τη γραμμή την περίοδο του Προέδρου Ντε Γκωλ, ο Πρόεδρος Μακρόν την ανασταίνει και παρασύρει και την Ελλάδα».

Υποστηρίζει ότι, «Παρίσι και Αθήνα έχουν επίγνωση ότι η περίεργη Συμφωνία τους δημιουργεί βάσιμες υπόνοιες για γαλλο-ελληνική αποστασιοποίηση από τις δεσμεύσεις του ΝΑΤΟ.

»Ο Γάλλος Πρόεδρος και ο Έλληνας πρωθυπουργός προσπάθησαν να τη δικαιολογήσουν με την “στρατηγική αμυντική αυτονομία” της Ευρώπης.

»Το project για μια “στρατιωτικά αυτόνομη Ευρώπη”, ξεχωριστά από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, είναι μια παλαιά γαλλική φιλοδοξία και όνειρο.

»Σε δυτικούς διπλωματικούς κύκλους επικρατεί η άποψη ότι η Γαλλία υπέγραψε τη Συμφωνία με την Ελλάδα ως αντίδραση στη συμμαχία AUKUS.

»Με τα χρήματα που θα πάρει για τις φρεγάτες που θα πουλήσει στην Ελλάδα, ο Μακρόν προσπαθεί να καλύψει κάπως την απώλεια από την ακύρωση της συμφωνίας με την Αυστραλία».
Στρατιωτικά και γεωπολιτικά

Σε στρατιωτικό και γεωπολιτικό επίπεδο, η ελληνογαλλική Συμφωνία δημιουργεί μεγάλες αμφιβολίες ως προς τις δυνατότητες και τις ικανότητες να θεωρηθεί «η βάση για την στρατιωτική αυτονομία της Ευρώπης», γράφει και συνεχίζει:

«Προκαλεί έκπληξη για ποιους λόγους η Γαλλία επέλεξε ως στρατηγικό εταίρο για την σύσταση της αμυντικής αυτονομίας της Ευρώπης, μια χώρα όπως η Ελλάδα, μικρή (σ.σ. να μιλά ο Αλβανός για μικρές χώρες ακούγεται τουλάχιστον κωμικό, εκτός εάν μιλά ως Τούρκος), καταχρεωμένη και από τις πιο φτωχές της ΕΕ (σ.σ. κρίνει αυτός που ζει στον αλβανικό επίγειο παράδεισο), και δεν επέλεξε μεγάλες και ισχυρές χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία ή ακόμα και η Βρετανία, η οποία θα ανήκει πάντα στην Ευρώπη (σ.σ. φοβάται να παραδεχτεί ότι η Ελλάδα είναι μια στρατιωτικά πανίσχυρη χώρα, βεβαίως).

»Επικρατεί η κοινή άποψη ότι η βασική συναισθηματική ώθηση για την υπογραφή της Συμφωνίας, ιδίως για την Ελλάδα, είναι η κακή αίσθηση του χιούμορ που οι δύο αυτές χώρες έχουν προς την Τουρκία (σ.σ. μιλά ως Τούρκος).

»Η νέα ελληνογαλλική Συμμαχία επιβεβαιώνει τους ίδιους φόβους τους για την Τουρκία.

»Η μικρή Ελλάδα νομίζει ότι με τη νέα Συμφωνία που υπέγραψε θα πετύχει ισοδύναμο στρατιωτικό συσχετισμό με την Τουρκία, ο οποίος θα της επιτρέψει να υλοποιήσει τις μεγάλες ναυτικές της φιλοδοξίες στην Μεσόγειο (σ.σ. αυτός ο έρημος φόβος της ναυτικής Ελλάδας)».

Και ύστερα προσπαθεί να σπείρει ζιζάνια: «Μοιάζει αφελής η ελπίδα της Ελλάδας ότι η Γαλλία θα σπεύσει να τη βοηθήσει σε περίπτωση στρατιωτικής εμπλοκής με μια περιφερειακή δύναμη όπως η Τουρκία, για χατίρι των ελληνικών διεκδικήσεων μεγαλύτερων θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο.

»Η αλήθεια είναι ότι η ελληνογαλλική Συμφωνία εξαιρεί μια γαλλική παρέμβαση για ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδα, για τις οποίες Ελλάδα και Τουρκία έχουν διαφορές.

»Γι’ αυτό και η Συμφωνία βλάπτει πιο πολύ το ΝΑΤΟ παρά την Τουρκία.

»Η Γαλλία υλοποιεί τα γεωπολιτικά της συμφέροντα ενίσχυσης και εδραίωσης της επιρροής της ως μεγάλης Δύναμης στη Μεσόγειο.

»Η Ελλάδα, θέτει εαυτήν στη διάθεση της γαλλικής μεσογειακής στρατηγικής και η Γαλλία περιλαμβάνει την Ελλάδα στην δική της σφαίρα επιρροής», κρίνει ο μονίμως υποτελής Αλβανός, αρνούμενος να παραδεχτεί την τεράστια στρατιωτική ισχύ της Ελλάδας.

«Παραμένουν ασαφείς οι μακροπρόθεσμοι στρατηγικοί υπολογισμοί της Ελλάδας (σ.σ. προβληματίζεται), διότι είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι η Γαλλία θα επιχειρήσει πόλεμο με τη Ρωσία ή την Κίνα σε ενδεχόμενη σύρραξή τους με την Ελλάδα.

»Δεν έχει νόημα να θέσουμε το ερώτημα εάν η Γαλλία θα ξεκινούσε πόλεμο με τις ΗΠΑ ή τη Βρετανία, σε περίπτωση πολέμου της Ελλάδας με τις δύο αυτές χώρες.

»Από τις άμεσες συνέπειες της Συμφωνίας είναι η εμφάνιση του φαινομένου της στρατηγικής διάσπασης εντός της Ατλαντικής Συμμαχίας και μιας τάσης αντιπαράθεσης της Ευρώπης και της ΕΕ με τις ΗΠΑ.

»Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Ρωσία δέχθηκε με ικανοποίηση την ελληνογαλλική Συμφωνία, διότι θεωρεί ότι εξασθενίζει τη συνοχή του ΝΑΤΟ.

»Η Γαλλία και ο φιλόδοξος Πρόεδρός της παίζουν το μεγάλο γεωπολιτικό χαρτί επέκτασης της σφαίρας της γαλλικής επιρροής στην Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή.

»Η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ και η λήξη της θητείας της Μέρκελ αξιοποιούνται από τον Γάλλο Πρόεδρο ως μια νέα ευκαιρία αναβάθμισης του ρόλου της Γαλλίας στην Ευρώπη και τον κόσμο».

Κλείνοντας υποστηρίζει ότι, «η διμερής Συμφωνία εμφανίζεται ως επίδειξη ατομικιστικών πολιτικών των δύο αυτών χωρών, πράγμα που έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα, τα ιδανικά και τους στόχους του ΝΑΤΟ.

»Καμία διμερής Συμφωνία μεταξύ χωρών-μελών της Συμμαχίας, δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις συλλογικές αμυντικές εγγυήσεις του ΝΑΤΟ.

»Και στα Βαλκάνια οι επιπτώσεις της δεν αναμένεται να είναι θετικές, αυτή η Συμφωνία δεν είναι καλή είδηση για τα Βαλκάνια.

»Αντίθετα, μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες, καθώς θα υποκινήσει ένα νέο πυρετώδη γύρο εξοπλισμών που ακολουθεί η Ελλάδα και θα ενθαρρύνει εκ νέου την ελληνική διπλωματία να ασκήσει στρατιωτικό εκβιασμό σε βάρος όλων των γειτονικών χωρών με τις οποίες η Αθήνα έχει ανοικτά προβλήματα και εντάσεις» (σ.σ. φοβάται και για την Αλβανία; Πολύ λάθος. Την Αλβανία την έχουμε έτσι κι αλλιώς, όλα τα Δυτ. Βαλκάνια έχουμε έτσι κι αλλιώς).tribune.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.