Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ομοσπονδιακοί πράκτορες των ΗΠΑ βρίσκονται στην Κύπρο για να επιθεωρήσουν ένα ελαφρύ αεροσκάφος που διαδραμάτισε ρόλο στον πόλεμο της Λιβύη

   Ομοσπονδιακοί πράκτορες των ΗΠΑ βρίσκονται στην Κύπρο για να επιθεωρήσουν ένα ελαφρύ αεροσκάφος, ανακοίνωσε σήμερα η κυπριακή αστυνομία,...

  





Ομοσπονδιακοί πράκτορες των ΗΠΑ βρίσκονται στην Κύπρο για να επιθεωρήσουν ένα ελαφρύ αεροσκάφος, ανακοίνωσε σήμερα η κυπριακή αστυνομία, στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου διεθνούς ενδιαφέροντος για ένα αεροπλάνο που ειδικοί του ΟΗΕ πιστεύουν ότι διαδραμάτισε ρόλο στον πόλεμο της Λιβύης.

Το αεροσκάφος, το οποίο τα Ηνωμένα Έθνη πιστεύουν ότι τροποποιήθηκε για να μεταφέρει όπλα, βρίσκεται σε ένα υπόστεγο αεροσκαφών στο αεροδρόμιο της Πάφου από το 2019.

Σε απάντηση μέσω mail σε ερωτήσεις του Reuters σχετικά με το αεροσκάφος, το κυπριακό υπουργείο Μεταφορών παρείχε κωδικούς ταυτοποίησης που ταιριάζουν με ένα από τα τρία αεροσκάφη που αναφέρθηκαν στην έκθεση του ΟΗΕ τον Μάρτιο του 2021 από ανεξάρτητους επιτηρητές για τον έλεγχο της τήρησης των κυρώσεων στον πόλεμο της Λιβύης.

Αυτή η αναφορά παρουσίασε λεπτομερώς τις καταγγελίες για μια προτεινόμενη το 2019 ιδιωτική στρατιωτική επιχείρηση από τον ιδρυτή της Blackwater, Έρικ Πρινς, για την υποστήριξη του τότε ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, Χαλίφα Χάφταρ.

Ο Πρινς αρνήθηκε κάθε ισχυρισμό ότι συμμετείχε σε οποιοδήποτε σημείο σε όποια επιχείρηση στη Λιβύη.

Οι επιθεωρητές όπλων του ΟΗΕ δήλωσαν ότι η πρόταση, με την κωδική ονομασία Project Opus, δεν προχώρησε τον Ιούνιο του 2019, αφού ο Χάφταρ δεν εντυπωσιάστηκε από ελικόπτερα που του δόθηκαν για την επιχείρηση.

Στην Κύπρο, ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι Αμερικανοί ομοσπονδιακοί πράκτορες, σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη, επιθεώρησαν χθες το αεροσκάφος.

Η Κύπρος είχε αρχικά πει στον ΟΗΕ ότι δεν είχε αρχείο για την προσγείωση του αεροσκάφους στη χώρα τον Ιούλιο του 2019, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ τον Μάρτιο του 2021. Δύο αξιωματούχοι του κυπριακού υπουργείου Μεταφορών δήλωσαν ότι αυτό οφειλόταν σε λανθασμένους κωδικούς ταυτοποίησης που δόθηκαν από τα Ηνωμένα Έθνη.

Η παρουσία του αεροσκάφους στην Κύπρο αποσαφηνίστηκε στη συνέχεια σε επικοινωνία με τα Ηνωμένα Έθνη, είπε ένας από τους αξιωματούχους.

«Προφυλάσσεται με ασφάλεια σε αποθήκη στο αεροδρόμιο της Πάφου», δήλωσε ένας αξιωματούχος του υπουργείου Μεταφορών. Δεν έχει φύγει από το νησί από τότε που προσγειώθηκε το 2019», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.