Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΒΟΜΒΑ! Προτείνεται Η ΑΠΟΒΟΛΗ της τουρκίας από το ΝΑΤΟ, για βοήθεια τρομοκρατών στη Συρία και υποκίνηση συγκρούσεων εντός της Συμμαχίας..!!!

Σύμφωνα με το NewsWeek προτείνεται να αποβληθεί από το ΝΑΤΟ, για βοήθεια τρομοκρατών στη Συρία και υποκίνηση συγκρούσεων εντός της Συμμαχία...









Σύμφωνα με το NewsWeek προτείνεται να αποβληθεί από το ΝΑΤΟ, για βοήθεια τρομοκρατών στη Συρία και υποκίνηση συγκρούσεων εντός της Συμμαχίας

Η Τουρκία έχει από καιρό εγκαταλείψει τη Δύση. Ο πρόεδρός της Ερντογάν, έχει ευθυγραμμίσει τη χώρα του με έναν άξονα δυνάμεων ανοιχτά εχθρικό προς τα δυτικά συμφέροντα: την Κίνα, τη Ρωσία και το Ιράν. Έχει το ελεύθερο να το πράττει ως ένας δημοφιλής, εκλεγμένος ηγέτης.

Η Τουρκία μπορεί να αποβληθεί από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία για υποκίνηση σύγκρουσης στο ΝΑΤΟ, καθώς και για βοήθεια τρομοκρατικών δομών στη Συρία. Ένας άλλος βασικός παράγοντας, είναι οι υποτιθέμενες συμμαχικές σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας, οι οποίες, σύμφωνα με το NewsWeek, μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα για το στρατιωτικό μπλοκ.

"Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, συναντήθηκαν πρόσφατα στο Σότσι για να συζητήσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βορειοδυτική Συρία. Ενώ βρισκόντουσαν σε αντίθετες πλευρές στη Συρία, πριν από τις συνομιλίες, ο Ερντογάν εντούτοις, χαρακτήρισε τη στρατιωτική συνεργασία της Τουρκίας με τη Ρωσία ως «εξαιρετικά σημαντική», αναφέροντας αυτό που ήδη γνωρίζουν οι ΗΠΑ: ότι η Τουρκία δεν αισθάνεται δεσμευμένη από τις ευθύνες της στο ΝΑΤΟ. Δεν θα διστάσει να ακολουθήσει τον δρόμο που συνδέεται στενότερα με τα δικά της συμφέροντα, ανεξάρτητα από το πού βρίσκεται στη Δύση ή στη Ρωσία. Οι ΗΠΑ μπορούν να μάθουν κάτι από αυτήν την έξυπνη και ''ξεδιάντροπη'' πολιτική του πραγματικού κόσμου. Ακόμη και μεταξύ των ίδιων των συμμάχων του ΝΑΤΟ, η Τουρκία έχει πυροδοτήσει τις φλόγες των συγκρούσεων και ο Ερντογάν γίνεται όλο και πιο επιθετικός στη Μεσόγειο. Το 2020, Η Τουρκία αγνόησε το εμπάργκο όπλων που επέβαλε ο ΟΗΕ στη Λιβύη και απάντησε με εχθρότητα όταν αντιμετώπισε γαλλικές περιπολίες. Οι ΗΠΑ πρέπει να επανεξετάσουν την ευθύνη τους, για τη μόνιμη άμυνα της Ευρώπης και να σταματήσουν να παρέχουν σε συμμάχους όπως η Τουρκία οποιεσδήποτε παραχωρήσεις", - αναφέρει το "NewsWeek", αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί ήδη να εξετάσουν το ενδεχόμενο αποκλεισμού της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ.

Μεταξύ άλλων, η ίδια η Ουάσινγκτον είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένη με την επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία και την συμμαχία του Ερντογάν με τρομοκράτες, κάτι που εξαντλεί την υπομονή των Ηνωμένων Πολιτειών, και να φέρει νέα προβλήματα στην Τουρκία.

«Η Τουρκία δεν είναι τόσο ισχυρός σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Η κατάσταση στη Λιβύη έδειξε, ότι ακόμη και ο στρατός του Χάφταρ, έσπασε εύκολα τις θέσεις του τουρκικού στρατού και των δυνάμεων της κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας, αν και αντιμετώπισε προβλήματα με τη διαθεσιμότητα σύγχρονων όπλων. Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία είναι σαφώς ξεπερασμένη σήμερα, και ως εκ τούτου, η Άγκυρα δεν αντιπροσωπεύει κανένα σημαντικό σύμμαχο», τονίζει ειδικός.

Ωστόσο, ο Ερντογάν επιθυμεί την προστασία των στρατιωτικών συνεργασιών της χώρας του με τη Δύση και της συμμετοχής του στις οικονομικές ενώσεις της. Θέλει, η Τουρκία να παραμένει εντός του Οργανισμού της Συνθήκης του Βόρειου Ατλαντικού (NATO), ακόμη και όταν αγοράζει οπλικά συστήματα τα οποία υπονομεύουν την ασφάλεια της συμμαχίας ή όταν εκτοξεύει προσβολές κατά αρχηγών κρατών - μελών. Επιδιώκει, δε, "αμοιβαία εμπιστοσύνη" με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την ώρα που απειλεί να την πλημμυρίσει με εκατομμύρια μετανάστες.

Η Δύση πρέπει να απαντήσει, αποδεικνύοντας ότι η ανοχή της προς την τουρκική "αγριότητα" τελειώνει. Το καλύτερο φόρουμ για να γίνει κάτι τέτοιο είναι το ΝΑΤΟ, όπου η υπομονή για τον Ερντογάν έχει ήδη μειωθεί.

Ατεκμηρίωτες κατηγορίες

Ο Ερντογάν έχει αναπτύξει "πολεμική" ρητορική εναντίον των ΗΠΑ. Αυτή η εχθρότητα αντιμετωπίστηκε με περιπαικτική ανοχή από τον τέως πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έδειχνε λίγο ενδιαφέρον για την αμερικανική ηγεσία στον κόσμο. Τώρα που ο Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι θα αναλάβει εκ νέου αυτήν την ευθύνη, πρέπει να καταστήσει σαφές στον Ερντογάν ότι η Τουρκία δεν μπορεί να το έχει "δίπορτο".

Ο Μπάιντεν, είχε πολλές ευκαιρίες να "μετρήσει" τον Ερντογάν όλα αυτά τα χρόνια και έχει καταλήξει σαφώς στο συμπέρασμα, ότι ο Τούρκος ηγέτης είναι ένας αυταρχικός κυβερνήτης. ''Η Τουρκία'', έχει πει, "πρέπει να καταλάβει ότι δεν πρόκειται να συνεχίσουμε να παίζουμε μαζί της όπως κάναμε μέχρι πρόσφατα".

Η Τουρκία ήδη "δοκιμάζει" αυτή τη νέα πραγματικότητα, ανεβάζοντας τους ρητορικούς τόνους. Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού έχει κατηγορήσει ανοικτά τις ΗΠΑ, ότι διέταξαν μια αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 εναντίον του Ερντογάν και έχει ισχυριστεί, ότι η Ευρώπη ήταν ενθουσιώδης στην υποστήριξή των επίδοξων πραξικοπηματιών. Αυτό ξεπερνά κατά πολύ τις προηγούμενες ανάλογες κατηγορίες, μερικές από τις οποίες έχουν προβληθεί από τον ίδιο τον Ερντογάν, ότι οι ΗΠΑ είχαν υποστηρίξει τους συνωμότες Τούρκους στρατιωτικούς.

Στην πραγματικότητα, ο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ κατά τη στιγμή της απόπειρας πραξικοπήματος και πέταξε στην Τουρκία, για να διαβεβαιώσει τον Ερντογάν για την τότε αμερικανική υποστήριξη. Αν και η Άγκυρα διεξήγαγε διεξοδικές έρευνες για τα γεγονότα και συνέλαβε χιλιάδες άτομα, δεν παρείχε κανένα αποδεικτικό στοιχείο ότι οι ΗΠΑ ή η Ευρώπη, συμμετείχαν με οποιονδήποτε τρόπο στην απόπειρα. Ωστόσο, ο Ερντογάν δεν σκέφτηκε να διορθώσει τον υπουργό του για τις κατηγορίες που εκτόξευσε, πολύ λιγότερο δεν σκέφτηκε να τον τιμωρήσει.

Όσον αφορά το ΝΑΤΟ, η Τουρκία έχει παραβλέψει τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις του, κατά της απόκτησης ρωσικών πυραυλικών αμυντικών συστημάτων και στην πραγματικότητα, προτείνει να μπορεί να αγοράσει ακόμη περισσότερα. Έχει οξύνει τις διαφορές με μέλη της συμμαχίας, όπως η Ελλάδα (σχετικά με την εξερεύνηση υδρογονανθράκων) και την Γαλλία (σχετικά με τον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη). Πιο πρόσφατα, χρησιμοποίησε την ιδιότητα του μέλους της Συμμαχίας για να προωθήσει την ατζέντα της Μόσχας, επιμένοντας το ΝΑΤΟ να λειάνει την κριτική του προς τη Λευκορωσία, για την αναγκαστική προσγείωση ενός αεροσκάφους και την απαγωγή ενός Λευκορώσου αντιφρονούντα επιβαίνοντα σε αυτό.

Ανεπιθύμητη

Ο ιδρυτικός καταστατικός χάρτης του ΝΑΤΟ, δεν επιτρέπει την αποβολή των μελών, ωστόσο η Τουρκία μπορεί να ειδοποιηθεί με διάφορους τρόπους ότι δεν είναι πλέον επιθυμητή ως μέλος. Ένα καλό ξεκίνημα, θα ήταν να μειώσει κανείς το αποτύπωμα της Συμμαχίας στο τουρκικό έδαφος, ξεκινώντας με την απόσυρση πυρηνικών όπλων και άλλων στρατηγικών assets. Η ομάδα των κρατών – μελών, μπορεί επίσης να συντονιστεί σε τιμωρητέα μέτρα κατά της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής πωλήσεων όπλων και οικονομικών κυρώσεων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να υπογραμμίσει το μήνυμα, επιβεβαιώνοντας ότι δεν έχει την πρόθεση να αναζωογονήσει τις μακροχρόνιες συνομιλίες για την ένταξη της Τουρκίας στο μπλοκ.

Ο Μπάιντεν θα μπορούσε να υποστηρίξει τα μέτρα του ΝΑΤΟ, με μονομερή αμερικανικά μέτρα. Η κυβέρνησή του έχει ήδη δηλώσει, ότι ενδέχεται να επεκτείνει τις κυρώσεις στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, έχει πει ότι θα υιοθετηθούν ακόμη αυστηρότερες κυρώσεις. Αυτό θα ήταν ευπρόσδεκτο από το Κογκρέσο, όπου μια δικομματική συναίνεση για την τιμωρία της Τουρκίας, είχε "αραιωθεί" από την τάση του Τραμπ να απελευθερώνει τον Ερντογάν ολοένα και περισσότερο.

Το μέρος όπου ο Μέγας Αλέξανδρος έκοψε με το σπαθί του τον Γόρδιο Δεσμό, απέχει μία ώρα με το αυτοκίνητο από τη σύγχρονη Άγκυρα. Η απομάκρυνση της Τουρκίας από τη Δύση, πρέπει να αποδειχθεί ότι είναι μια ακόμη πιο απλή υπόθεση.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.