Tελευταια Νεα

Τετάρτη, Οκτωβρίου 13, 2021

Ορούτς Ρέις: Η Άγκυρα κλιμακώνει τις προκλήσεις και η Αθήνα απαντά με... διπλωματικές συμμαχίες!
Με διπλωματικές συμμαχίες απαντά η Αθήνα στις νέες προκλήσεις της Άγκυρας, που σήμερα προχώρησε στη δημοσιοποίηση χαρτών με τις κινήσεις του Ορούτς Ρέις. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να είναι έντονη η διπλωματική κινητικότητα από ελληνικής πλευράς σχετικά με τις αυξανόμενες τουρκικές προκλήσεις.

Η Αθήνα, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, εντάσσει τη δημοσιοποίηση αυτών των χαρτών στο εσωτερικό παιχνίδι της Τουρκίας και στην έξαρση εθνικισμού που επικρατεί στη χώρα.

Σταθερή απόφαση της Ελλάδας είναι να μην αντιδρά σε κάθε πρόκληση της Άγκυρας, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έχει στραμμένο το βλέμμα του στην Ουάσιγκτον όπου θα συναντηθεί και με τον Άντονι Τζον Μπλίνκεν. Η Αθήνα αναμένει από τις ΗΠΑ να στείλουν κάποιο μήνυμα στην Άγκυρα. Την επόμενη Δευτέρα, εξάλλου, θα συγκληθεί το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, όπου οι κ.κ. Δενδιας και Χριστοδουλίδης αναμένεται να θέσουν τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας στους ευρωπαίους ομολόγους τους. Την επόμενη ημέρα είναι προγραμματισμένη η τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.

Νέα πρόκληση από την Τουρκία: Στη δημοσιότητα χάρτες με τις κινήσεις του Ορούτς Ρέις

Συνεχίζει να προκαλεί η Τουρκία, καθώς σε μία νέα εμπρηστική κίνηση το υπουργείο Άμυνας εξέδωσε ανακοίνωση όπου αναφέρεται ότι “η προστασία και η υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων στη Γαλάζια Πατρίδα μας θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα, όπως γίνεται μέχρι τώρα” ενώ συμπεριέλαβες και χάρτες με τα σύνορα της τουρκικής υφαλοκρηπίδας εντός των οποίων κινείται το Ορούτς Ρέις.

Στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας αναφέρεται πως “οι ειδήσεις που μεταδόθηκαν σε ορισμένα Μέσα Ενημέρωσης δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια, ενώ περιέχουν παραπλανητικές εκτιμήσεις σχετικά με τη NAVTEX, που ανακοινώθηκε για τις δραστηριότητες του σεισμογραφικού σκάφους Ορούτς Ρέις.

Στο πλαίσιο της συλλογής σεισμικών δεδομένων για λογαριασμό της Turkish Petroleum Corporation (εταιρεία Τουρκικών Πετρελαίων), το Ορούτς Ρέις στη Μεσόγειο, το Μπαρμπαρός Χαϊρεντίν Πασά στη Μαύρη Θάλασσα, τα πλοία Φατίχ και Κανούνι αλλά και το πλοίο Denar-2 συνεχίζουν τις ερευνητικές και γεωτρητικές δραστηριότητες υπό τη συνοδεία και τον έλεγχο των δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού και της Αεροπορίας μας” επισημαίνεται στη συγκεκριμένη ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας.


Παράλληλα, στην ανακοίνωση σημειώνεται ακόμη: “Οι περιοχές για τις τρέχουσες δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησης καθορίζονται σύμφωνα με τις επιστημονικές, τεχνικές προϋποθέσεις και ανάγκες, σύμφωνα με την υφαλοκρηπίδα μας όπως αυτή καθορίζεται στη Συμφωνία Καθορισμού Υφαλοκρηπίδας που υπογράψαμε με την ΤΔΒΚ το 2011, και τα όρια της οποίας κοινοποιήθηκαν στον ΟΗΕ στις 18 Μαρτίου 2020.

Στο πλαίσιο αυτό καθορίζεται και η περιοχή για τις έρευνες του Oρούτς Ρέις στα νοτιοδυτικά του κόλπου της Μερσίνας με την έκδοση της NAVTEX”.


“Σε μια τέτοια περίοδο, που οι δραστηριότητες στη Γαλάζια Πατρίδα βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους, υπό τον συντονισμό των αρμόδιων υπουργείων και οργανισμών, υπάρχει ένα υποκείμενο κίνητρο, αν όχι άγνοια, πίσω από τους ισχυρισμούς και τις κατηγορίες που σκοπό έχουν να παραπλανήσουν το ευγενές μας έθνος και να βλάψουν τις εθνικές μας ενέργειες” γράφει το τουρκικό υπουργείο στην ανακοίνωσή του και προσθέτει πως “η προστασία και η υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων μας στη Γαλάζια Πατρίδα μας θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα, όπως γίνεται μέχρι τώρα”.

« Προηγουμενη
Επομενη »