Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΟΙ ΚΟΥΡΔΟΙ ΠΙΟ ΕΤΟΙΜΟΙ.. Οι Γενίτσαροι των Τούρκων σε ετοιμότητα στη βόρεια Συρία

Στο εσωτερικό της Συρίας, άρχισε η μεταφορά φιλοτουρκικών μαχητών προς τις κουρδικές περιοχές στα βόρεια της χώρας. Συγχρόνως, την Παρασκευ...







Στο εσωτερικό της Συρίας, άρχισε η μεταφορά φιλοτουρκικών μαχητών προς τις κουρδικές περιοχές στα βόρεια της χώρας.

Συγχρόνως, την Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η υπομονή της Άγκυρας εξαντλείται και ανακοίνωσε την πρόθεσή του να πολεμήσει αποφασιστικά εναντίον των κουρδικών ομάδων που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ και τις δυνάμεις του καθεστώτος, γράφει η ρωσική εφημερίδα Izvestia.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ένας τέτοιος αγώνας «θα φτάσει σε ένα ποιοτικά νέο επίπεδο».

Η Τουρκία έχει ήδη πραγματοποιήσει δύο στρατιωτικές εισβολές εναντίον τους.

Είναι αλήθεια ότι ενώ η Άγκυρα δεν βιάζεται να μεταφέρει τις στρατιωτικές μονάδες της στα σύνορα με τη Συρία, απλά, περιορίζεται στη συγκέντρωση μονάδων των φιλοτουρκικών μαχητών του Συριακού Απελευθερωτικού Μετώπου.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει μετακίνηση τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα με τη Συρία, ανέφεραν πηγές που παρακολουθούν τις κινήσεις.

Διαπιστώθηκε μόνο αυξημένη δραστηριότητα των μονάδων αναγνώρισης και έγινε ορατή η αποστολή drones.

Ταυτόχρονα , εμφανίστηκαν την Παρασκευή πλάνα από τη μεταφορά στις κουρδικές περιοχές μεγάλων στηλών Γενίτσαρων- μαχητών του φιλοτουρκικού «Συριακού Απελευθερωτικού Μετώπου» με οπλισμένα φορτηγά.

Οι εντάσεις κλιμακώθηκαν μετά τον θάνατο δύο Τούρκων αστυνομικών το περασμένο Σαββατοκύριακο στην πόλη Αζάζ της Συρίας.

Σύμφωνα με την Άγκυρα, ήταν θύματα επίθεσης από τους Κούρδους.

Ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, μιλώντας στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας της Κωνσταντινούπολης, δήλωσε ότι όλα όσα είναι απαραίτητα για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της χώρας του «θα γίνουν την κατάλληλη στιγμή και στο σωστό μέρος».

Στις 13 Οκτωβρίου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποσχέθηκε επίσης ότι θα καθαρίσει την περιοχή από τρομοκράτες.

Οι δυνατότητες της Τουρκίας της επιτρέπουν να πραγματοποιήσει μια επιτυχημένη επιχείρηση εναντίον των κουρδικών εδαφών στη βόρεια Συρία, δήλωσε ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Βλάντισλαβ Σουρίγκιν. Το μόνο ερώτημα είναι πόσο μακριά είναι έτοιμη να προχωρήσει η χώρα σε μια σύγκρουση.

«Η Άγκυρα έχει πολεμήσει τους Κούρδους εκεί δύο φορές τα τελευταία χρόνια και ήταν αρκετά αποτελεσματική», υπενθύμισε ο εμπειρογνώμονας. Ακολουθεί την πεπατημένη των Οθωμανών, των Γενίτσαρων, αυτούς στέλνει για να κάνει ότι θέλει.

Στην πρώτη γραμμή θα σταλούν Σύροι μαχητές από τη λεγόμενη μετριοπαθή αντιπολίτευση, οι Τούρκοι θα προχωρήσουν στη δεύτερη γραμμή και θα σώσουν τις δικές τους δυνάμεις. Η τεχνική υπεροχή τους δεν αφήνει καμία ευκαιρία για τους ελαφρώς οπλισμένους Κούρδους.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν θέλει όχι μόνο να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας σε όλα τα σύνορα, αλλά σκοπεύει επίσης να εγκαταστήσει εκεί εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες που έχουν συσσωρευτεί στην Τουρκία. Αυτό θα διευκολύνει την κατάσταση στη χώρα και θα αυξήσει τη δημοτικότητά του. Μέχρι τώρα, αυτό δεν έγινε μόνο λόγω της αντίθεσης της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, κατέληξε ο ειδικός.

Το Κουρδικό Ζήτημα





Το έδαφος της πατρίδας των Κούρδων - του Κουρδιστάν - έχει ιστορικά διαιρεθεί μεταξύ τεσσάρων κρατών: Τουρκίας, Συρίας, Ιράκ και Ιράν. Παρά τα όνειρα ανεξαρτησίας, αυτός ο λαός δεν απέκτησε ποτέ το δικό του κράτος.

Η σύγκρουση μεταξύ των Κούρδων που ζουν στην Τουρκία και των αρχών της χώρας κλιμακώθηκε τη δεκαετία του 1960.

Δημιουργήθηκαν εθνικιστικά κινήματα, ένα από τα οποία ήταν το αυτονομιστικό Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), στόχος του οποίου ήταν να διαχωρίσει τις εθνοτικές περιοχές και να δημιουργήσει το δικό του κράτος.

Το 1984, αυτό οδήγησε σε μια σοβαρή ένοπλη σύγκρουση. Παρά την ήττα, τα επόμενα χρόνια, οι Κούρδοι συνέχισαν τον αντάρτικο και τον τρομοκρατικό πόλεμο, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης του εδάφους του Ιράκ. Μέχρι τώρα, δεν έχουν ηττηθεί πλήρως.

Τώρα οι τουρκικές αρχές τείνουν και πάλι προς μια σκληρή λύση στο κουρδικό ζήτημα.

Πραγματοποιούν επιχειρήσεις καταστολής των κέντρων της αντίστασής τους τόσο εντός της χώρας όσο και στις παραμεθόριες περιοχές.

Οι υποστηρικτές του PKK συλλαμβάνονται και διώκονται. Σε απάντηση, το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν έχει εντείνει τις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον των τουρκικών αρχών, του στρατού και της αστυνομίας.

Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, εδάφη με κουρδικό πληθυσμό, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, απέκτησαν de facto ανεξαρτησία από την κυβέρνηση της Δαμασκού και πλησίασαν στο να πραγματοποιήσουν το όνειρο της ανεξαρτησίας.

Η Άγκυρα κατηγορεί τους Κούρδους της Συρίας ότι υποστηρίζουν το PKK και τον αυτονομισμό στην Τουρκία και τους θεωρεί σοβαρή απειλή για την ασφάλειά της.

Το 2018-2019, η Τουρκία εισέβαλε δύο φορές στη Συρία και ανακατέλαβε τεράστια εδάφη άνω των 4.000 τετραγωνικών μέτρων από τους Κούρδους. χλμ. Αλλά δεν έχει καταφέρει ακόμη να δημιουργήσει την προγραμματισμένη ζώνη ασφαλείας σε όλο το σύνορο.




Ο τουρκικός στρατός έχασε λίγο περισσότερο από 50 στρατιώτες, οι ένοπλες φιλοτουρκικές ομάδες έχασαν περισσότερους από 300. Οι απώλειες εξοπλισμού ήταν ασήμαντες. Το Αφρίν και τα περίχωρά του περιήλθαν στην πλήρη κυριαρχία της Άγκυρας.

Οι φιλοτουρκικές δυνάμεις εξακολουθούν να κατέχουν αυτήν την περιοχή της Συρίας και δεν πρόκειται να τη μεταβιβάσουν στην κυβέρνηση της Δαμασκού.


Η ένοπλη σύγκρουση σταμάτησε με την ενεργό μεσολάβηση της Ρωσίας. Αυτή τη φορά, η νίκη δόθηκε στην Τουρκία ακόμη φθηνότερα.

Στη δεύτερη εισβολή της Άγκυρας 12 στρατιώτες σκοτώθηκαν, περίπου 150 τραυματίστηκαν. Οι απώλειες των συμμαχικών μαχητών ήταν πιο σοβαρές - περισσότεροι από 1000 νεκροί και τραυματίες. Οι Κούρδοι συμφώνησαν να αποσύρουν τις δυνάμεις τους από τα σύνορα. Η εκπλήρωση αυτών των προϋποθέσεων ελέγχεται από κοινού από τις περιπολίες της Τουρκίας και της Ρωσίας.

Τώρα η Άγκυρα κατηγορεί τους Κούρδους της Συρίας ότι δεν εφαρμόζουν τους όρους της συμφωνίας για την απόσυρση των στρατευμάτων και τη συνέχιση των επιθέσεων.

Μεταξύ των πιθανών στόχων της επίθεσης που ανακοινώθηκαν στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης είναι οι μεγάλες πόλεις της Βόρειας Συρίας: Μανμπίτζ, Τελ Ταμρ, Άιν Ισα και Τελ Ριφάτ . Η Τουρκία έχει ήδη αποδείξει ότι, με τη βοήθεια των φιλοτουρκικών ομάδων, είναι σε θέση να καταλάβει τόσο εδάφη όσο και μεγάλους, καλά οχυρωμένους οικισμούς.

Iz.ru

--
The Hellenic Information Team
© Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος Ἐχέδωρος

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.