Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στη Λιβύη: Απόπειρα δολοφονίας στρατιωτικού Διοικητή στην Τρίπολη και επίθεση στο Υπουργείο Πολιτισμού από ενόπλους

Σοβαρή εκτροπή ασφάλειας στη Λιβύη μόλις 56 ημέρες πριν από τις εκλογές Η μεταβατική αρχή της Λιβύης παρέμεινε σιωπηλή για τις στρατιωτικές...







Σοβαρή εκτροπή ασφάλειας στη Λιβύη μόλις 56 ημέρες πριν από τις εκλογές

Η μεταβατική αρχή της Λιβύης παρέμεινε σιωπηλή για τις στρατιωτικές εξελίξεις που σημειώθηκαν τις προηγούμενες ώρες στην πρωτεύουσα Τρίπολη, όπου σημειώθηκε εισβολή στα κεντρικά γραφεία του Υπουργείου Αθλητισμού και επίθεση ενόπλων στο σπίτι στρατιωτικού διοικητή οι οποίοι πραγματοποίησαν απόπειρα δολοφονίας του

Το Υπουργείο Αθλητισμού καταδίκασε την επίθεση που εξαπέλυσαν αυτοί που περιέγραψε ως «παράνομες δυνάμεις» στα κεντρικά του γραφεία την Τετάρτη, σε μια συνοικία της Τρίπολης, κοντά στην κατοικία του πρωθυπουργού Abdulhamid Dabaiba.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο ανέφερε ότι μια ένοπλη ομάδα «εισέβαλε στα κεντρικά γραφεία του Υπουργείου Αθλητισμού στην Τρίπολη κατά τη διάρκεια της ημέρας, εκφοβίζοντας τους εργαζόμενους και παραβιάζοντας τα γραφεία και καταστρέφοντας εξοπλισμό τους».



Κάλεσε επίσης το Υπουργείο Εσωτερικών να ξεκινήσει έρευνα για το περιστατικό και να παραπέμψει τους δράστες στη δικαιοσύνη.

Κανένα κόμμα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για το περιστατικό, αλλά τοπικές πηγές κατηγόρησαν την πολιτοφυλακή Al-Nawasi, με επικεφαλής τον Mustafa Kaddour, ότι εισέβαλε στα κεντρικά γραφεία του υπουργείου μετά τη συνάντηση του υπουργού Abdul Shafi Hussain Al-Juwaifi με τον Hussein Al-Qatrani, βουλευτή του Dabaiba στη Βεγγάζη.

Εν τω μεταξύ, η οικογένεια του Muammar al-Dhawi, Διοικητή της 55ης Ταξιαρχίας, διέψευσε τις αναφορές για τον θάνατό του, λέγοντας την Πέμπτη ότι τραυματίστηκε αφού επέζησε από απόπειρα δολοφονίας στην περιοχή Ghout Alshaal της Τρίπολης.

Με τη σειρά του, ο υποστράτηγος Abdel Basset Marwan, Διοικητής της Στρατιωτικής Περιφέρειας Τρίπολης, ζήτησε από τη μεταβατική αρχή στην πρωτεύουσα να ερευνήσει την εισβολή στο σπίτι του από ένοπλους άνδρες με στρατιωτικές στολές την Τετάρτη.

Η Στρατιωτική Περιφέρεια Τρίπολης δημοσίευσε πλάνα από κάμερα παρακολούθησης, η οποία δείχνει προσπάθεια αγνώστων με στρατιωτική στολή να συλλάβουν τον Μαρουάν, μετά την εισβολή στο σπίτι του στην περιοχή Ζενάτα.

Μετέδωσε επίσης ένα άλλο βίντεο που ανέφερε ότι η επίθεση στο σπίτι του Μαρουάν έγινε από αυτούς που αποκάλεσε «παράνομους» από την 444η Ταξιαρχία.

Οι εκπρόσωποι του Προεδρικού Συμβουλίου και της κυβέρνησης αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πρόσφατες εξελίξεις.

Τα παραπάνω αποτελούν μια σοβαρή διολίσθηση σε θέματα ασφαλείας στη χώρα, ενώ απομένουν 56 ημέρες μόλις από τις Προεδρικές εκλογές στη χώρα

Μόλις χθές, ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Ahmed Aboul Gheit δήλωσε ότι όλοι οι Λίβυοι έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν υποψηφιότητα για τις επερχόμενες προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές.

Σε τηλεοπτική συνέντευξή του τόνισε ότι ο Στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ και ο Σαΐφ Αλ Ισλάμ Καντάφι, έχουν επίσης το συνταγματικό δικαίωμα να κατέβουν στις εκλογές.

Επεσήμανε επίσης ότι οι Λίβυοι ηγέτες θα πρέπει να προσπαθήσουν να διατηρήσουν τη συναίνεση μεταξύ όλων των μερών για να διασφαλίσουν τη διεξαγωγή των εκλογών όπως έχει προγραμματιστεί.

Ο Aboul Gheit υποστήριξε ότι ο Haftar και ο Saif Al-Islam έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν υποψηφιότητα, καθώς δεν τους αφαιρέθηκε η επιλεξιμότητά τους.

Δήλωσε ότι δεν είδε καμία αντίθεση από πολιτικούς, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη χώρα, σχετικά με την υποψηφιότητα του διδύμου.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Αραβικός Σύνδεσμος χαιρέτισε την υπογραφή ενός πολυαναμενόμενου Σχεδίου Δράσης από την Μικτή Στρατιωτική Επιτροπή (JMC) 5+5.

Αυτό θα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για τη σταδιακή, ισορροπημένη και διαδοχική διαδικασία αποχώρησης μισθοφόρων, ξένων μαχητών και ξένων δυνάμεων από το λιβυκό έδαφος.

Ο Aboul Gheit κάλεσε επίσης όλους τους διεθνείς και περιφερειακούς εταίρους να συνεργαστούν και να παράσχουν υποστήριξη για την εφαρμογή του σχεδίου.

Τόνισε επίσης τη σημασία της ενοποίησης του στρατιωτικού θεσμού της χώρας και τη διασφάλιση του πλήρους αφοπλισμού, αποστράτευσης και επανένταξης των ένοπλων ομάδων.

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι το πολιτικό σκηνικό στη Λιβύη είναι κινούμενη άμμος και οποιαδήποτε εξέλιξη είναι πιθανή, εφόσον δεν αποχωρούν οι μισθοφόροι και το προσωπικό των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων από τη χώρα.

Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι οι πολιτικοί της Λιβύης θα τελούν σε μια ιδιότυπη ομηρία των ξένων μισθοφόρων και δυνάμεων, αφού εάν με λόγια και έργα αντιστρατεύονται τα συμφέροντά τους είτε θα δολοφονούνται είτε θα εκβιάζονται και θα τρομοκρατούνται...

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.