Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Τρέμουν οι Τούρκοι το άρθρο 18 της ελληνογαλλικής συνθήκης- Θα πέσουν πάνω σε Έλληνες κομάντος σε Β.Αφρική και Λιβύη;

Είτε ως ειρηνευτική δύναμη στην Λιβύη είτε ως δύναμη της ΕΕ στην Β.Αφρική οι Έλληνες στρατιώτες φοβίζουν την Άγκυρα. Οκλοιός σφίγγει δραμα...







Είτε ως ειρηνευτική δύναμη στην Λιβύη είτε ως δύναμη της ΕΕ στην Β.Αφρική οι Έλληνες στρατιώτες φοβίζουν την Άγκυρα.

Οκλοιός σφίγγει δραματικά γύρω από τα τουρκικά σχέδια σε Μεσόγειο και Β.Αφρική, ενώ το ενδεχόμενο οι Τούρκοι να βρουν Έλληνες στρατιώτες μπροστά τους ειδικά στην Β.Αφρική είναι πλέον μια οδυνηρή πραγματικότητα για αυτούς.

“Ελλάδα και Γαλλία υπέγραψαν συμφωνία αμυντικής συνεργασίας την Τρίτη, η οποία ορίζει ότι εάν η μία πλευρά δεχθεί επίθεση, η άλλη θα βοηθήσει. Σύμφωνα με το 18ο άρθρο της συμφωνίας, οι Έλληνες στρατιώτες θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν κοινή επιχείρηση με τους Γάλλους στρατιώτες στην περιοχή του Σαχέλ.

Επισημαίνουμε ότι η Τουρκία αύξησε την παρουσία της στην αφρικανική ήπειρο, ειδικά στην περιοχή του Σαχέλ, και αυτή η κατάσταση ανησυχεί τη Γαλλία.

Επικαλούμενοι διπλωματικούς κύκλους, ένα ΜΜΕ υποστήριξαν ότι το 18ο άρθρο της συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας, γράφτηκε λόγω της αυξανόμενης επιρροής της Τουρκίας στο Σαχέλ”, αναφέρει Τούρκος δημοσιογράφος και ειδικός επί αμυντικών θεμάτων.

Όντως ήδη οι Γάλλοι φέρονται να ζήτησαν από την Ελλάδα να στείλει ελληνικά στρατεύματα στο Μάλι για αντιμετώπιση των εκεί ανταρτών του ISIS.

Η Ελλάδα όμως δεν πρόκειται να στείλει πολλούς, σύμφωνα με πληροφορίες του «Βηματοδότη», καθώς έτσι και αλλιώς θα στείλουν και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά περίπου 50 για Force Protection, δηλαδή για φρουρά στρατιωτικών δυνάμεων.

Οι Έλληνες στρατιώτες δεν πρόκειται να εμπλακούν στις μάχες, απλώς θα φροντίζουν για την ασφαλή συνοδεία άλλων δυνάμεων. Συνεπώς θα αποσταλούν και τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα, ειδικά για συνοδεία δυνάμεων.

Το σχέδιο όμως κοινής δράσης Ελλάδος-Γαλλίας στην Λιβύη για παράδειγμα ως ειρηνευτική δύναμη είναι πιο εφικτό.

Πριν ένα χρόνο ο Έλληνας ΥΠΑΜ κ.Παναγιωτόπουλος είχε μεταβεί στο Παρίσι για να συνατηθεί με την Γαλλίδα ομόλογο του.

Εκεί η Γαλλίδα υπουργός είχε δηλώσει: “είναι, όμως θέμα, να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο. Η διμερής συμφωνία εταιρικής σχέσης ανοίΓει μια νέα εποχή συνεργασίας.


Αποφασίσαμε να ενισχύσουμε μια πολύ σημαντική διμερή συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας μεταξύ των χωρών μας", είχε δηλώσει τότε η Γαλλίδα υπουργός.

Αυτή η "νέα εποχή" θα μπορούσε να μεταφραστεί σε ελληνική στρατιωτική υποστήριξη στις γαλλικές επιχειρήσεις στη ζώνη της Βόρειας Αφρικής (Sahelo-Saharan), ανέφεραν τότε γαλλικά ΜΜΕ.

Πράγματι, η κ. Παρλύ είχε καλέσει την Αθήνα να «εξετάσει μια σημαντική δέσμευση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στο γαλλικό πλευρό στην περιοχή, της Αφρικής και ειδικά στο Σαχέλ, για την καταπολέμηση της τρομοκρατικής απειλής και για την εξουδετέρωση της εμπορίας ανθρώπων, καθώς και της λαθρομετανάστευσης, με σκοπό να σταματήσουν οι ροές προς τις ακτές της Μεσογείου”.


Εκτιμάται ότι η Ελλάδα πρέπει και οφείλει πλέον να έχει στρατιωτική παρουσία στη Βόρεια Αφρική, που είναι μια περιοχή άνθησης του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, για να ακυρώσει πρωτίστως τα σχέδια της Τουρκίας.

Η παρουσία Ελλήνων στρατιωτικών στην Βόρειο Αφρική, αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία, αν και εφόσον αποφασιστεί, να μετατραπούν οι ένοπλες δυνάμεις μας σε πολλαπλασιαστή ισχύος της εξωτερικής μας πολιτικής, για να διεκδικήσουμε περισσότερα παντού και κυρίως έναντι των Τούρκων. Αυτό το αποδεικνύει άλλωστε και η ιστορία της περιόδου 1912-1919.

Για το θέμα ενός ελληνοτουρκικού πολέμου με διεθνείς προεκτάσεις στην Μεσόγειο και Β.Αφρική έχει μιλήσει και Ρώσος ειδικός που αναφέρει:

Η κατάσταση θα μετατρέπονταν σε ακόμα πιο περίπλοκη, εάν το θέατρο της Λιβύης... "ενώνονταν" με το μεσογειακό, ενώ η Γαλλία βρίσκεται στο πλευρό της «αντιπολίτευσης» του LNA, και η Τουρκία υποστηρίζει ενεργά την κυβέρνηση του Σαράτζ.

Η χώρα που υποστηρίζει όμως σθεναρά τον LNA είναι η Αίγυπτος, η οποία στην πραγματικότητα βρίσκεται ήδη σε κατάσταση "κρυφού πολέμου" με την Τουρκία, και απέχει ένα βήμα από την άμεση εισβολή στη Λιβύη.

Αν συνέβαινε αυτό το σενάριο με την Αίγυπτο και εμπλέκονταν οι Αιγύπτιοι εναντίον της Άγκυρας, τότε έως και 300 σύγχρονα μαχητικά (F-16, Mirages-2000, Rafal και MiG-29M2), καθώς και τρία υποβρύχια τύπου 209, 11 φρεγάτες και 30 ΤΠΚ, θα κτυπούσαν τις τουρκικές δυνάμεις από νότια.

Μετά από αυτό το σενάριο η ανωτερότητα της «τρόικας» θα γίνονταν συντριπτική.Σε αυτήν την περίπτωση, θα ήταν παράξενο για την Ελλάδα να μην επιχειρούσε να εκκαθαρίσει τις τουρκικές δυνάμεις στην κατεχόμενη Κύπρο.

Ο πόλεμος για την Κύπρο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα ήταν σε αυτήν περίπτωση σχεδόν σίγουρος, και σε αυτό το σενάριο που περιγράφεται εδώ, η Ελλάδα θα είχε σχεδόν εγγυημένη την νίκη.

Ταυτόχρονα, η Κύπρος θα μετατρέπονταν σε ένα «αεροπλανοφόρο» για τον συνασπισμό αυτόν, επιτρέποντας στα ελληνικά , γαλλικά, αιγυπτιακά αεροσκάφη να διεισδύσουν βαθιά στον τουρκικό εναέριο χώρο”.

Κατά ειρωνικό τρόπο σε όλο αυτό το σκηνικό, από τους πέντε πιθανούς συμμετέχοντες, τρεις είναι μέλη του ΝΑΤΟ και η άλλη χώρα είναι η πιο δυτικοποιημένη χώρα στον αραβικό κόσμο".

Πρόκειται το επαναλαμβάνουμε για σενάριο το οποίο όπως φαίνεται πιθανότατα να απεργάζονται κάποιοι σε Ανατολή και δύση για να απαλλαγούν από τον “ενοχλητικά” προκλητικό Ερντογάν στην Μεσόγειο, τη στιγμή που ετοιμάζουν τα δικά τους ενεργειακά σχέδια στην Μεσόγειο με τα τεράστια κοιτάσματα υδρογονανθράκων που είναι από τα μεγαλύτερα του πλανήτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.