Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ολοκληρωτική σύγκρουση - Αμερικανικά «γεράκια»... «κόβουν» τα φτερά των τουρκικών UAV

Ο Τζον Μπόλτον και η ένωση Turkey Democracy Project «μπροστάρηδες» στο μποϊκοτάζ-Στις ΗΠΑ μεγαλώνουν οι φωνές διαμαρτυρίας κατά του Ερντογά...








Ο Τζον Μπόλτον και η ένωση Turkey Democracy Project «μπροστάρηδες» στο μποϊκοτάζ-Στις ΗΠΑ μεγαλώνουν οι φωνές διαμαρτυρίας κατά του Ερντογάν

Δεν έχει περάσει ένας μήνας που συνολικά 28 μέλη της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, συνυπέγραψαν κείμενο που αποτέλεσε πρωτοβουλία του Γκας Μπιλιράκη (Φλόριντα) και του Ντέιβιντ Σισελίνι (Ρόουντ Αϊλαντ), σχετικά με τη διακοπή κάθε είδους αρωγής από πλευράς των ΗΠΑ στο πρόγραμμα κατασκευής UAV της Τουρκίας. Η επιστολή που προετοιμάστηκε από τον Ιούλιο, εστάλη στον υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν.

Στην επιστολή εκφραζόταν η ανησυχία των μελών του Κογκρέσου καθώς, όπως ανέφεραν, το πρόγραμμα μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) της Τουρκίας «έχει αποσταθεροποιήσει πολλαπλές περιοχές στον πλανήτη και απειλεί τα αμερικανικά συμφέροντα, τους συμμάχους και τους συνεργάτες μας».


Η επιστολή των 28 βουλευτών καταγράφεται, σε μια περίοδο κατά την οποία, υπάρχουν αρκετά σημαντικές πιέσεις και στα δύο νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ (Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων), για περαιτέρω σκλήρυνση της στάσης της αμερικανικής κυβέρνησης κατά της Τουρκίας, ιδιαίτερα στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.

Σε μια νέα εξέλιξη στις ΗΠΑ, η ένωση «Turkey Democracy Project», η οποία ιδρύθηκε από πρόσωπα όπως ο Aykan Erdemir της FETO και ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ John Bolton, στόχευσε την BAYKAR Defense, για την κατασκευή οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (SİHA) και ζητάει από τις Αμερικανικές βιομηχανίες να προχωρήσουν σε μποϊκοτάζ κατά της κατασκευαστικής εταιρείας BAYKAR Defense.

Να αναφερθεί ότι η προαναφερθείσα ένωση, ξεκίνησε κάλεσμα για μποϊκοτάζ κατά της BAYKAR, με την υποστήριξη των λόμπι της Αρμενίας.

Στη δήλωση, αναφέρθηκε ότι οι SİHA που αναπτύχθηκαν από την Τουρκία, «χτύπησαν τις κουρδικές δυνάμεις (PKK/YPG)» που πολεμούν κατά της DAESH, στο βόρειο τμήμα της Συρίας και έγινε έκκληση στις αμερικανικές εταιρείες, να διακόψουν κάθε σχέση τους με την BAYKAR.

Οι ιδρυτές της ένωσης περιλαμβάνουν τον Τζον Μπόλτον, ο οποίος ήταν σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ όταν ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν Πρόεδρος των ΗΠΑ, τον πρώην κυβερνήτη της Φλόριντα Τζεμπ Μπους στις ΗΠΑ, τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας Sant'Agata, (έχει ένταλμα σύλληψης στο πλαίσιο της έρευνας εναντίον της οργάνωσης FETO), συμπεριλαμβανομένου του πρώην βουλευτή του CHP Aykan Erdemir.

Μεταξύ των ιδρυτών της ένωσης είναι ο Süleyman Özeren, ο οποίος φέρεται να είναι στενός φίλος του Önder Aytaç, ενός από τα κορυφαία στελέχη της FETÖ και πρώην Διοικητής της σχολής της Αστυνομικής Ακαδημίας. Σημειωτέον ότι ιδρυτικό μέλος είναι ο Τζεμπ Μπους, αδελφός του προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους και γιος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Χ. Μπους.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι οι Αμερικανοί βουλευτές, ζητούν επίμονα ενημέρωση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το εύρος της τεχνολογικής εμπλοκής των ΗΠΑ, στο πρόγραμμα των τουρκικών UAV και εμμέσως πλην σαφώς ζητούν απόσυρση, κάθε αμερικανικού ανταλλακτικού που εξάγεται στην Τουρκία για την κατασκευή τους.

«Από καιρό έχουμε δώσει στην Τουρκία πρόσβαση, σε κορυφαίου επιπέδου στρατιωτική τεχνολογία. Είναι όμως επιτακτικό η χρήση της αμερικανικής τεχνολογίας, να είναι συμβατή με τα αμερικανικά συμφέροντα, τις αξίες και τις συμμαχίες», δήλωσε ο κ. Σισελίνι και πρόσθεσε πως για αυτό ζητείται από τον κ. Μπλίνκεν «να διερευνήσει εάν το πρόγραμμα των τουρκικών UAV, παραβιάζει την αμερικανική νομοθεσία ή αποσταθεροποιεί περιοχές στις οποίες έχουμε εθνικά συμφέροντα ασφαλείας».

Η κυβέρνηση Ερντογάν δεν είχε λάβει σοβαρά τα μηνύματα από την Ουάσιγκτον, αναφορικά με την αγορά των αμυντικών συστοιχιών S400, με αποτέλεσμα την εξαίρεση της Τουρκίας από το πρόγραμμα των πολεμικών αεροσκαφών F35 και την επιβολή κυρώσεων, μέσω του περιώνυμου προγράμματος CAATSA, που αφορά σε αντιπάλους των αμερικανικών συμφερόντων.

Πλέον στο στόχαστρο μπαίνουν τα τουρκικά ντρόουν, για τα οποία οι Αμερικανοί βουλευτές και οργανώσεις ζητούν ενδελεχή ενημέρωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.