Tελευταια Νεα

Σάββατο, Σεπτεμβρίου 25, 2021

Συνεχίζουν τις προκλήσεις οι Τούρκοι: «Γενοκτονία» η «Άλωση της Τριπολιτσάς» λέει το δίκτυο TRT


Παναγιώτης Σαββίδης

Στην ίδια γραμμή με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, που χαρακτήρισε την Άλωση της Τριπολιτσάς «λεκέ» της ιστορίας και το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό της Τουρκίας - Πυρά ακόμα κι εναντίον του εθνικού μας ύμνου

Μετά το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών που χαρακτήρισε «λεκέ» της ιστορίας την Άλωση της Τριπολιτσάς πριν από 200 χρόνια, δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου TRT χαρακτηρίζει «γενοκτονία» το γεγονός που σημάδεψε την απαρχή της Ελληνικής Επανάστασης.

«Η Τριπολιτσά είναι ο πόνος χιλιάδων Τούρκων που δολοφονήθηκαν σε μια νύχτα... Η Τριπολιτσά είναι το όνομα του στίγματος της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Των ελληνικών συμμοριών που σκότωσαν γυναίκες, παιδιά, βρέφη και ηλικιωμένους, διαπράττοντας μία γενοκτονία. Συμπληρώθηκαν 200 ​​χρόνια από τότε».

Με την προκλητική αυτή εισαγωγή, ξεκινάει το αφιέρωμα του TRT στα γεγονότα που σημάδεψαν την απαρχή της ελληνικής Επανάστασης που οδήγησε στη απελευθέρωση και τη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους.

Οι συντάκτες του άρθρου υποστηρίζουν προκλητικά πως: «Ο Μεχμέτ ο Πορθητής προσάρτησε τον Μοριά στα οθωμανικά εδάφη το 1460», πως έως το 1821 Τούρκοι, Έλληνες και Εβραίοι «ζούσαν μαζί ειρηνικά» και πως για 360 χρόνια δεν υπήρξε «σημαντικός πόλεμος, λιμός, λιμός ή περιστατικό στην περιοχή» που να διαταράξει τις μεταξύ τους σχέσεις. Προφανώς λησμονούν πως ο Πορθητής δεν κατέκτησε την περιοχή ραίνοντας ροδοπέταλα και πως μετά τα Ορλοφικά (1770) ακολούθησε γενική σφαγή των Ελλήνων στη νότια Ελλάδα ως αντίποινα.

Το δημοσίευμα στρέφει τα πυρά του ακόμη και κατά του Εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού και του έργου του «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» που οι δύο πρώτες στροφές αποτελούν τον Εθνικό Ύμνο της χώρας μας.

«Ο ελληνικός Εθνικός Ύμνος είναι μέρος του ποιήματος που υμνεί τη σφαγή των Τούρκων. Ο Διονύσιος Σολωμός, ο συνθέτης του σημερινού Εθνικού Ύμνου της Ελλάδας, περιγράφει την εξέγερση των Ελλήνων κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στο ποίημά του που γράφτηκε το 1823» αναφέρει, συνεχίζοντας: «Στο ποίημα προσπαθεί να νομιμοποιήσει τη σφαγή των Τούρκων για την ελευθερία. Στο ποίημά ορίζει τους Τούρκους ως άδικο έθνος και υποστηρίζει ότι πρέπει να σκοτωθούν. Στο έργο των 158 στροφών, η σφαγή των Τούρκων στην Τριπολιτσά, το κέντρο του σαντζακίου της Πελοποννήσου, περιγράφεται ως εξής: ’’Ιδού εμπρός σου ο τοίχος στέκει της άθλιας Τριπολιτσάς, τώρα τρόμου αστροπελέκι να της ρίψεις πιθυμάς’’»

Η Άλωση της Τριπολιτσάς ή σφαγή της Τριπολιτσάς ονομάζεται στη νεότερη ελληνική ιστορία η κατάληψη της πόλης της Τρίπολης στις 23 Σεπτεμβρίου 1821, έξι μήνες μετά από την έναρξη της επανάστασης του 1821.


Η πολιορκία, από τις αρχές Ιουνίου 1821, και εν τέλει η άλωση (23 Σεπτεμβρίου 1821) της Τριπολιτσάς, αποτέλεσαν καθοριστικό σταθμό στην πορεία της Ελληνικής Επανάστασης, δεδομένου ότι είχαν ως αποτέλεσμα τη σταθεροποίησή της και την επικράτηση των Ελλήνων σε όλη την Πελοπόννησο, πλην ορισμένων φρουρίων.

Απάντηση μέσω … Φωτάκου

Σχολιάζοντας στο protothema.gr τους προκλητικούς τουρκικούς ανιστόρητους ισχυρισμούς, ο ιστορικός και ερευνητής κ. Γιώργος Πραχαλιάς - που ασχολείται διεξοδικά με τα γεγονότα της Επανάστασης του 1821 - επισημαίνει πως στόχος της Άγκυρας είναι ν’ αμαυρώσει την επέτειο των 200 ετών από την Εθνεγερσία, ενώ παραπέμπει στ’ απομνημονεύματα του Φωτάκου, υπασπιστή του Κολοκοτρώνη για το τι ακριβώς συνέβη.

Συγκεκριμένα ο κ. Πραχαλιάς δήλωσε: «Στα 200 χρόνια της Άλωσης της Τριπολιτσάς ήταν κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι η τουρκική προπαγάνδα θα επιχειρούσε να κηλιδώσει την επέτειο, εγείροντας ζήτημα για τη σφαγή που επακολούθησε την κατάληψη της πόλης.

Την καλύτερη απάντηση τη δίνει ο υπασπιστής του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, ο Φωτάκος, που γράφει χαρακτηριστικά στα απομνημονεύματά του: «Οι Έλληνες εδώ εξεδικήθησαν δι’όσα τόσους χρόνους είχαμεν πάθει από τους τυράννους μας, δεν τους εσκότωναν από ωμότητα, εμέθυσαν από το πνεύμα της εκδικήσεως. Ηύραν εμπρός των τους εχθρούς των, οι οποίοι είχαν ατιμάσει αυτούς τους ιδίους και είχαν σκοτώσει και αιχμαλωτίσει πολλούς συγγενείς κατά τον παρόντα πόλεμο, τα δε αίματα των φονευθέντων ακόμη άχνιζαν».

Ο Ιησούς Χριστός το είπε απλούστερα, λέγοντας «Μάχαιρα έδωσες, μάχαιρα θα λάβεις». Καλό θα είναι να το θυμούνται οι γείτονες, ειδικά αν επιμένουν να γίνονται «Τούρκοι» από το θυμό τους…».
protothema.gr

« Προηγουμενη
Επομενη »