Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Πρεσάρει για τις φρεγάτες η Lockheed Martin-Αντιρωσικά σχέδια των Αμερικανών για τις ελληνικές ναυτικές δυνάμεις

Τα σχέδια των ΗΠΑ, θέλουν την χώρα μας να διαφυλάσσει μέρος της Α.Μεσογείου και να ελέγχει τόσο την κίνηση των ρωσικών υποβρυχίων και πλοίω...





Τα σχέδια των ΗΠΑ, θέλουν την χώρα μας να διαφυλάσσει μέρος της Α.Μεσογείου και να ελέγχει τόσο την κίνηση των ρωσικών υποβρυχίων και πλοίων στην νοητή γραμμή Κρήτη-Κάρπαθος-Ρόδος, όσο και στην είσοδο τους στο Αιγαίο από τα Στενά του Βοσπόρου

Εποχές νέου ψυχρού πολέμου διανύουμε όπως όλα δείχνουν μετά και την χθεσινή συμφωνία-"βόμβα" ΗΠΑ, Αυστραλίας και Βρετανίας στον Ειρηνικό κατά της επεκτατικής Κίνας, αυτή την φορά στην Α.Μεσόγειο, ανάμεσα σε ΗΠΑ-Ρωσία και Τουρκία, με την Ελλάδα να είναι στην “μέση” όπως πάντα.

“Η Ελλάδα ζήτησε μια λύση για τον εκσυγχρονισμό του επιφανειακού στόλου της εν μέσω αυξήσεων της παρουσίας ρωσικών υποβρυχίων στη Μεσόγειο Θάλασσα, μετανάστευσης από την Αφρική και έντασης με τη γειτονική Τουρκία”, αναφέρει το μεγαλύτερο αμυντικό πρακτορείο ειδήσεων του κόσμου, το defensenews και σίγουρα γνωρίζει πολλά παραπάνω.

Το παιχνίδι μετά την αύξηση του αριθμού των ρωσικών υποβρυχίων και πολεμικών πλοίων στην Συρία, και την έναρξη παραλαβής τουρκικών υποβρυχίων Type-214, σαφώς και παίζεται στην Α.Μεσόγειο, όπου οι ΗΠΑ διαθέτουν τεράστια συμφέροντα μαζί με άλλες χώρες της περιοχής και την Ελλάδα φυσικά.


Δεν είναι καθόλου τυχαία η αναβάθμιση της αμερικανικής βάσης της Σούδας, αλλά και οι προτάσεις για ενδιάμεση λύση τύπου Ticonderoga, αφού όλα δείχνουν ότι το ελληνικό πολεμικό ναυτικό θα έχει διττή αποστολή που θα αφορά, τόσο την “αυτόνομη” από το ΝΑΤΟ πλέον, Τουρκία, όσο και την ρωσική αναβαθμισμένη ναυτική παρουσία στην Α.Μεσόγειο που αποτελεί πλέον απειλή για την δύση.

Αποκαλύπτεται επίσης, ότι τα σχέδια των ΗΠΑ, θέλουν την χώρα μας να διαφυλάσσει μέρος την Α.Μεσογείου και να ελέγχει τόσο την κίνηση των ρωσικών υποβρυχίων και πλοίων στην νοητή γραμμή Κρήτη-Κάρπαθος-Ρόδος, όσο και στην είσοδο τους στο Αιγαίο από τα Στενά του Βοσπόρου.

Με λίγα λόγια στο ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα έχει εισέλθει εκτός της Τουρκίας και ο ρωσικός ναυτικός παράγοντας, δια μέσω της Ουάσιγκτον.

Η αμερικανική αμυντική εταιρεία Lockheed Martin συνεχίζει να ενημερώνει για την προσπάθειά της να κερδίσει τον διαγωνισμό για τις νέες φρεγάτες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, παράλληλα με το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των παλαιοτέρων φρεγατών.

Η Lockheed Martin,μαζί με το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, με την οποία η εταιρεία έχει συνδυάσει την επίσημη προσφορά των Ηνωμένων Πολιτειών στο ελληνικό διαγωνισμό, πιστεύει ότι έχει μια κερδοφόρα λύση θα ήταν η υιοθέτηση του συστήματος Aegis Combat System, που θα συνέδεε τις νέες φρεγάτες με τον υπόλοιπο ελληνικό στόλο, δημιουργώντας ένα δίκτυο.

Επιπλέον οι ίδιες πηγές εκτιμούν, ότι ένα από τα μεγάλα οφέλη της προσφοράς των ΗΠΑ, σε σύγκριση με όλες τις άλλες προσφορές, είναι ότι αυτή υλοποιείται μέσω της διαδικασίας πωλήσεων FMS από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.Η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει κάπου 2.000 αγορές αυτού του τύπου με τις ΗΠΑ.

“ Είναι μια πολυκαθιερωμένη και πολύ διαφανής διαδικασία », δήλωσε ο Jon Rambeau, αντιπρόεδρος της Lockheed και γενικός διευθυντής για την επιχειρηματική γραμμή της Integrated Warfare Systems and Sensors.

Πέντε άλλες προσφορές από Ευρωπαϊκές εταιρείες είναι θεωρητικά στο παιχνίδι, αλλά ο ίδιος είπε ότι η πρόταση της Lockheed είναι η μόνη που αποτελεί μέρος ενός επίσημου προγράμματος FMS, κάτι που συνεπάγεται την υλοποίηση όλων των εγγυήσεων κόστους και χρονοδιαγράμματος που ισχύει και για το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ.

Ο Rambeau είπε επίσης ότι εάν η αμερικανική πρόταση βγει νικήτρια, το αμερικανικό ναυτικό θα ενεργούσε ως «θεματοφύλακας των χρημάτων της Ελλάδας» και «θα υπέγραφε αυτό συμβόλαιο με τη Lockheed Martin, διαπραγματευόμενο το ίδιο σκληρά σαν να προμηθεύονταν πολεμικά πλοία η αμερικανική κυβέρνηση".

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της Lockheed Martin για συστήματα ναυτικής μάχης και πυραυλικής άμυνας, δήλωσε σε συνέντευξή του προ μηνών, ότι οι απαιτήσεις της Ελλάδας βασίζονται στην ανάγκη για βελτιωμένο ανθυποβρυχιακό πόλεμο και διευρυμένες δυνατότητες αεράμυνας περιοχής.

“Η προτεινόμενη φρεγάτα, που ονομάστηκε Hellenic Future Frigate, θα επικεντρωθεί στην έκδοση COMBAT-21 με σύστημα Aegis Combat System και θα είναι οπλισμένη με οκτώ πυραύλους Naval Strike, πυροβόλο 76mm Strales, 11 σωλήνες Mk 41 Vertical Launching System και 21 RIM-116 Rolling Airframe Missiles.

Το πλοίο θα περιλαμβάνει διασύνδεση με Link 16, Link 22 και Tactical Common Data Link, επιτρέποντάς του να συνδεθεί μέσω δικτύου με τον υπόλοιπο ελληνικό στόλο”, δήλωσε ο DePietro.

Ο αντιπρόεδρος της αμερικανικής εταιρείας είπε ότι υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας διασύνδεσης σε ένα δίκτυο με τα υπόλοιπα υπάρχοντα και μελλοντικά αεροσκάφη και οπλικά συστήματα της Ελλάδας (εννοεί F-35) δίνοντας τεράστιες δυνατότητες στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.

Η απόφαση για την αγορά των ελληνικών φρεγατών πλησιάζει στο τέλος της, αλλά τονίζουμε ότι ανεξάρτητα του αποτελέσματος της, δεν μπορούμε να μην σημειώσουμε το περίγυρο και τις εξελίξεις που έχουν πλέον αλλάξει δραματικά και στην περιοχή μας, επηρεάζοντας όλα τα μελλοντικά γεγονότα.
pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.