Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Τι αλλάζει στον Ποινικό Κώδικα -Οι 4 άξονες και οι ποινές για τα σκληρά εγκλήματα

 Σημαντικές αλλαγές και τομές στον Ποινικό Κώδικα φέρνει η νομοπαρασκευαστική επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία υπό τον καθηγητή ...



 Σημαντικές αλλαγές και τομές στον Ποινικό Κώδικα φέρνει η νομοπαρασκευαστική επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία υπό τον καθηγητή Λάμπρο Μαργαρίτη.

Οι τροποποιήσεις αφορούν πάνω από 100 άρθρα και φέρνουν αποκατάσταση αστοχιών στον Ποινικό Κώδικα από το 2019.

Πλέον με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα αυστηροποείται το πλαίσιο των ποινών για συγκεκριμένα εγκλήματα ιδιαίτερης ποινικής απαξίας αλλά και το καθεστώς της απόλυσης των καταδίκων υπό όρο, όπως και της άρσης της απόλυσης καταδικασθέντων για βαριά εγκλήματα που τελούν κατ’ επανάληψη σοβαρά κακουργήματα. Ακόμη, διευρύνεται το αξιόποινο σε μια σειρά επικίνδυνων αδικημάτων, όπως εμπρησμός, έκρηξη, πλημμύρα κ.λπ., ενώ προβλέπεται η κατ΄ απόλυτη προτεραιότητα διεξαγωγή της ανάκρισης και την εισαγωγή στο ακροατήριο υποθέσεων εξαιρετικής φύσης που αφορούν εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής.

Το «L&O» παρουσιάζει μια προς μιας τις σημαντικότερες αλλαγές που επέρχονται στη ποινική νομοθεσία της χώρας, μετά από σειρά στυγερών εγκλημάτων που συγκλόνισαν τη κοινή γνώμη, όπως η δολοφονία της Καρολάιν, της Γαρυφαλλιάς στη Φολέγανδρο, η επίθεση με βιτριόλι σε βάρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου, οι υποθέσεις σεξουαλικής κακοποιήσεις που αποκαλύφθηκαν στο πλαίσιο του ελληνικού #metoo, η πρόσφατη δολοφονία νεαρής γυναίκας στη Ρόδο, κ.ά.

Για ποια αδικήματα επανέρχονται τα ισόβια

Καταρχάς, με τις αλλαγές που επήλθαν στον Ποινικό Κώδικα θα επιβάλλεται πλέον μόνο ισόβια κάθειρξη για τα αδικήματα της εσχάτης προδοσίας, της ανθρωποκτονίας, του ομαδικού βιασμού, του θανατηφόρου βιασμού, του βιασμού σε βάρος ανηλίκου και της θανατηφόρας ληστείας. Αυτό σημαίνει ότι οι καταδικασθέντες για τα παραπάνω αδικήματα θα παραμένουν στη φυλακή το ανώτερο στη φυλακή 18 έτη. Βέβαια κάθε περίπτωση θα κρίνεται με βάση το φάκελο κάθε κρατούμενου από τα αρμόδια δικαστικά συμβούλια. Να σημειωθεί ότι τα παραπάνω αδικήματα με τον ισχύοντα Ποινικό Κώδικα τιμωρούνται διαζευκτικά με την ποινή είτε της ισόβιας είτε της πρόσκαιρης κάθειρξης τουλάχιστον δέκα ετών.

Κακούργημα η αιμομιξία και γενετήσιες πράξεις με ανηλίκους

Το αδίκημα της αιμομξίας (άρθρο 345 ΠΚ) μετατρέπεται σε κακούργημα και θα τιμωρείται με κάθειρξη από 5-10 έτη αν η πράξη τελείται από τους γονείς και παππούδες προς τα παιδιά και εγγόνια αντίστοιχα. Σήμερα το συγκεκριμένο αδίκημα τιμωρείται ως πλημμέλημα με ποινή φυλάκισης από 3-5 έτη.

Σε ό,τι αφορά σε γενετήσιες πράξεις με ανηλίκους (αποπλάνηση ανηλίκων), σήμερα το αδίκημα αυτό τιμωρείται ανάλογα με την ηλικία του ανηλίκου. Έτσι τιμωρείται ως πλημμέλημα αν ο ανήλικος, δηλαδή το θύμα, είναι από 14-15 ετών με ποινή φυλάκισης από 2- 5 έτη. Αν ο ανήλικος είναι από 12 – 14 ετών τιμωρείται με κάθειρξη από 5-10 έτη και αν ο ανήλικος είναι έως 12 ετών με κάθειρξη από 5 – 15 έτη. Πλέον, με την προτεινόμενη αλλαγή το συγκεκριμένο αδίκημα τιμωρείται πλέον μόνο ως κακούργημα σε όλες τις μορφές του.

Έτσι, αν σήμερα κάποιος αποπλανήσει ανήλικο έως 12 ετών η προβλεπόμενη ποινή είναι κάθειρξη από 10-15 έτη και αν αποπλανήσει ανήλικο από 12-15 ετών η προβλεπόμενη ποινή είναι κάθειρξη από 5-15 έτη. Ακόμη, στις νέες ρυθμίσεις εμπεριέχεται πρόβλεψη για εξέταση ενηλίκων θυμάτων αδικημάτων σεξουαλικής κακοποίησης παρουσία ψυχολόγου. Με την πρόβλεψη αυτή και τα ενήλικα θύματα των πράξεων του βιασμού, της κατάχρησης ανικάνου προς αντίσταση σε γενετήσια πράξη, της αιμομιξίας, της μαστροπείας κ.λπ. θα προετοιμάζονται για την εξέτασή τους από ψυχολόγο, ο οποίος με κατάλληλες διαγνωστικές μεθόδους θα αποφαίνεται για την αντιληπτική ικανότητα και την ψυχική κατάσταση του θύματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.