Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Γαλλική ασπίδα προστασίας στην Ελλάδα σε περίπτωση κρίσης με την Τουρκία -Τι λέει το άρθρο 2 της συμφωνίας

 Η συμφωνία στρατηγικής συμμαχίας Ελλάδας-Γαλλίας είναι πλέον γεγονός και συνιστά πολυεπίπεδη ασπίδα προστασίας για τα εθνικά συμφέροντα. Η ...


 Η συμφωνία στρατηγικής συμμαχίας Ελλάδας-Γαλλίας είναι πλέον γεγονός και συνιστά πολυεπίπεδη ασπίδα προστασίας για τα εθνικά συμφέροντα.

Η συμφωνία Μητσοτάκη-Μακρόν, που υπεγράφη σήμερα στο Παρίσι, προβλέπει ότι η χώρα μας μετά τα μαχητικά Rafale αποκτά και 3+1 υπερσύγχρονες φρεγάτες Belharra. Ολα συνηγορούν ότι με το deal αλλάζουν οι ισορροπίες στο Αιγαίο.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα τουρκικά ΜΜΕ, σχολιάζοντας την αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας, δεν έκρυψαν την ανησυχία τους, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι «η Αθήνα στρέφεται όλο και περισσότερο κατά της Τουρκίας».

Από την πλευρά τους, βέβαια, τα γαλλικά ΜΜΕέκαναν λόγο για «ευχάριστα νέα για τη γαλλική στρατιωτική βιομηχανία, μετά την "προδοσία" της Αυστραλίας».

Παράλληλα, η ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία συνιστά μία «τολμηρή κίνηση», όπως τη χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για τη μετεξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τη δημιουργία ευρωστρατού.

Από την πλευρά του, ο Μακρόν δήλωσε ότι η συμφωνία με την Ελλάδα «θα ενισχύσει την ευρωπαϊκή μας κυριαρχία», ενώ για τεκμήριο μίας «φιλόδοξης ευρωπαϊκής άμυνας» έκανε λόγο η Γαλλίδα υπουργός Αμυνας,

Φλοράνς Παρλί, σχολιάζοντας τη συμφωνία για την αγορά των φρεγατών.

Δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι η συμφωνία του Παρισιού συνιστά το πρώτο βήμα για «ευρωπαϊκό ΝΑΤΟ». Οπως δήλωσε στο iefimerida.gr ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, Λουκάς Τσούκαλης, πρόκειται για μια εξέλιξη που είναι αναπόφευκτη.

Είναι προφανές, ωστόσο, ότι η συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας υπερβαίνει τα στενά όρια ενός deal για αγορά εξοπλιστικών.

Το σημαντικότερο είναι ότι προβλέπει την άμεση στρατιωτική συνδρομή της Γαλλίας προς την Ελλάδα -και αντιστρόφως- σε περίπτωση που υπάρξει επίθεση από τρίτη χώρα, ακόμη και αν αυτή η χώρα είναι μέσα στο πλαίσιο των συμμαχιών τους (όπως π.χ. η Τουρκία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ).

Το άρθρο 2 προβλέπει, συγκεκριμένα, ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης εναντίον της επικράτειας ενός εκ των δύο συμβαλλομένων μερών, η οποία περιλαμβάνει και τη χρήση στρατιωτικών μέσων (ένοπλης βίας), σύμφωνα με το άρθρο 51 του Χάρτη του ΟΗΕ, το οποίο αναφέρεται στο δικαίωμα στην αυτοάμυνα.

Διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι είναι η πρώτη φορά που μπαίνει τέτοια ρήτρα, σαν και αυτή που περιέχεται στη διμερή συμφωνία της Ελλάδας με Ευρωπαίο εταίρο ή σύμμαχο στο ΝΑΤΟ.

Αυτή η ρήτρα μπορεί να ενεργοποιηθεί εάν τα δύο μέρη διαπιστώσουν ότι υπάρχει ένοπλη επίθεση εναντίον της επικράτειας ενός από αυτά και άρα δεν υπόκειται στους περιορισμούς που επιβάλλει η συνθήκη της Ουάσιγκτον (ΝΑΤΟ) και η Συνθήκη της Λισαβόνας (ΕΕ), όπως διευκρίνιζαν οι ίδιες διπλωματικές πηγές.

Οπως τόνιζαν επίσης, το άρθρο 2 της συμφωνίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία -σε αντίθεση με το άρθρο 5 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον- αφορά επίθεση εναντίον της επικράτειας μίας εκ των δύο χωρών, χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς, αλλά δεν αφορά στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί εκτός επικράτειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.