Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ μέσω Μενέντεζ επιδιώκει η Αθήνα - Το πρόγραμμα των F-35 και οι φρεγάτες

Το κατώφλι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα περάσει σήμερα το μεσημέρι ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Μπόμπ Με...



Το κατώφλι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα περάσει σήμερα το μεσημέρι ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Μπόμπ Μενέντεζ για μια «εφ’ όλης της ύλης» συζήτηση με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο. 

Και μπορεί οι τελευταίες δυσάρεστες εξελίξεις στο σπαρασσόμενο Αφγανιστάν να αποτελέσουν το ζήτημα το οποίο θα ξεκινήσει τον διάλογο, όμως η αμυντική σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο θα αποτελέσουν τον βασικό κορμό της συζήτησης.

Με την Αθήνα και το Νίκο Παναγιωτόπουλο να θέτουν με λεπτομέρειες στον πανίσχυρο πλέον Γερουσιαστή όλα τα δεδομένα στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και την ανάγκη της Ελλάδας και των Ενόπλων Δυνάμεων για έμπρακτη στήριξη από την Ουάσιγκτον και γενναίες αποφάσεις για στρατιωτική βοήθεια . 

Την ώρα μάλιστα που η διαδικασία ενίσχυσης του Ελληνικού Στόλου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη θεωρείται επίσης δεδομένο ότι το ζήτημα των καινούργιων φρεγατών θα τεθεί στο τραπέζι.


Η Αθήνα είναι ξεκάθαρο ότι περιμένει από τις ΗΠΑ κάτι περισσότερο από τα 60 εκ δολάρια τα οποία προβλέπονται ως στρατιωτική βοήθεια και μάλιστα ήδη έχει συγκεκριμένα αιτήματα για ενίσχυση και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. 

Ο Μπόμπ Μενέντεζ μαζί με τον Γερουσιαστή Ρούμπιο αποτελούν τους εμπνευστές της πρωτοβουλίας East Med Act η οποία μετατράπηκε σε νόμο και αφορά τη στρατηγική συνεργασία των ΗΠΑ με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ.

Ακολούθησε η πρόταση Mενέντεζ «US-Greece Defense and Interparliamentary Partnership Act 2021» η οποία αφορά μεταξύ άλλων και ενίσχυση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με υλικά και οπλικά συστήματα από τα Αμερικανικά περισσεύματα.

Σύμφωνα με άρθρο του Κώστα Σαρικά στο newpost.gr, με δεδομένη την διάθεση της Ουάσιγκτον να υπογραφεί το συντομότερο η Αμυντική Συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ η επίσκεψη Μενέντεζ αποτελεί ‘’χρυσή‘’ ευκαιρία για την Αθήνα να πιέσει και να ζητήσει την βοήθεια του φιλέλληνα Γερουσιαστή προκειμένου η Ουάσιγκτον να αποδεσμεύσει οπλισμό απαραίτητο για την αμυντική θωράκιση της Ελλάδας. 

Την ώρα μάλιστα που η Αθήνα προβάλει ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή απέναντι στην προκλητική και αποσταθεροποιητική Άγκυρα κάτι που έχει τονίσει χωρίς υπεκφυγές και ο ίδιος ο Μπόμπ Μενέντεζ.

Ήδη εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα το ΓΕΕΘΑ μαζί με τα Επιτελεία έχουν ιεραρχήσει τις ανάγκες και έχουν έτοιμη λίστα μεταχειρισμένων οπλικών συστημάτων και στρατιωτικού εξοπλισμού τα οποία επιθυμούν να αποδεσμεύσει η Ουάσιγκτον .

Την ίδια ώρα το Πολεμικό Ναυτικό αναμένει την απάντηση στο έγγραφο ενδιαφέρον με LOR για τα μεταχειρισμένα πλοία που παραχωρούν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα σε περίπτωση συμφωνίας για τις φρεγάτες MMSC(HF2).Απάντηση η οποία η Αθήνα ζητά να επισπευσθεί προκειμένου να διαθέτει το ΠΝ πλήρη εικόνα πριν αποφασιστεί η φρεγάτα που θα επιλεγεί.

Στο τραπέζι αναμένεται να πέσει και το ζήτημα των F-35. Το Ελληνικό ενδιαφέρον άλλωστε είναι δεδομένο για το μαχητικό πέμπτης γενιάς όπως και η πρόθεση των Αμερικανών να βάλουν την Ελλάδα και την Πολεμική Αεροπορία στο πρόγραμμα. Ενδιαφέρον το οποίο αφορά ακόμα και την παραχώρηση μεταχειρισμένων μαχητικών.





Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.