Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Προ των πυλών τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους - Επανέρχονται οι μάσκες - Την Τρίτη οι οριστικές ανακοινώσεις

Την Τρίτη αναμένεται η κυβέρνηση να ανακοινώσει το πλαίσιο μέσα από το οποίο από τις αρχές Σεπτεμβρίου θα επιτραπεί η συμμετοχή των πολιτών...


Την Τρίτη αναμένεται η κυβέρνηση να ανακοινώσει το πλαίσιο μέσα από το οποίο από τις αρχές Σεπτεμβρίου θα επιτραπεί η συμμετοχή των πολιτών στην οικονομική δραστηριότητα και στην κοινωνική ζωή

Προ των πυλών βρίσκονται οι νέοι περιορισμοί για τουςανεμβολίαστους σε πλήθος καθημερινών δραστηριοτήτων, με στόχο να λειτουργήσουν αντίστροφα, ως κίνητρα δηλαδή υπέρ του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών. Την Τρίτη πάντως αναμένεται η κυβέρνηση να ανακοινώσει το πλαίσιο μέσα από το οποίο από τις αρχές Σεπτεμβρίου θα επιτραπεί η συμμετοχή των πολιτών στην οικονομική δραστηριότητα και στην κοινωνική ζωή. Είναι απόλυτα σαφές πως πρόσβαση στην εστίαση και τη διασκέδαση θα έχουν οι εμβολιασμένοι συμπολίτες μας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου περιέγραψε χθες Σάββατο στον ΣΚΑΪ το πλέγμα των επερχόμενων περιορισμών, εκπέμποντας μάλιστα και σήμα επιστροφής του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας παντού. Σύμφωνα με πληροφορίες, παρατηρείται ήδη αύξηση στον προγραμματισμό ραντεβού για εμβολιασμό τις πρώτες ημέρες μετά τον Δεκαπενταύγουστο, σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο διάστημα. Θα δίδεται η δυνατότητα σε όσους είναι εμβολιασμένοι να μπορούν να έχουν μεγαλύτερη άνεση στις κινήσεις τους και στις επιλογές κυρίως σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου και στους υπόλοιπους με τεστ σε ορισμένους χώρους θα υποχρεώνονται με δικά τους έξοδα μια-δυο φορές την εβδομάδα από τον Σεπτέμβριο και μετά», είπε ο κ. Οικονόμου.

2,7 δισ. κάθε μήνα η κλειστή οικονομία

Στην κυβέρνηση επαναλαμβάνουν πως η χώρα δεν πρόκειται να ξαναπάει σε οριζόντια μέτρα ούτε να επιβάλλει lockdown. Άλλωστε κυβερνητικές πηγές υπενθύμιζαν, σύφμωνα με το Reader.gr, πως το κόστος με την οικονομία κλειστή προσέγγιζε κάθε μήνα τα 2,7 δισ ευρώ. Και με δεδομένο ότι για φέτος υπάρχει στόχος για ισχυρή οικονομική ανάκαμψη αλλά και με δεδομένη την καλή πορεία του τουρισμού όπου τα έσοδα σε αρκετές περιοχές θυμίζουν πλέον τα προ-πανδημίας επίπεδα στην κυβέρνηση έχουν βγάλει τα κομπιουτεράκια και υπολογίζουν τα περιθώρια για νέες οικονομικές ελαφρύνσεις. Άλλωστε η κυβέρνηση έχει μπροστά της ένα φιλόδοξο πρόγραμμα φοροελαφρύνσεων μέχρι το τέλος της τετραετίας που σημαίνει πως δεν υπάρχει περαιτέρω δημοσιονομικός χώρος για οριζόντια μέτρα, ενώ έχει δεσμευτεί για μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης αλλά και του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ. Το περίγραμμα αυτών των μέτρων θα περιγράψει ο Πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Σε κάθε περίπτωση, το στοίχημα του φθινοπώρου θα είναι η ανάσχεση του τέταρτου πανδημικού κύματος, με την κυβέρνηση να σφίγγει τον κλοιό για τους ανεμβολίαστους που αφενός θα δουν περιορισμούς στην κοινωνική τους ζωή κι αφετέρου θα συνειδητοποιήσουν πως η επιλογή τους θα στοιχίζει σε χρόνο και χρήμα, αφού θα είναι αναγκασμένοι να πηγαίνουν με δικά τους έξοδα δυο τουλάχιστον φορές την εβδομάδα για εργαστηριακά τεστ.Αναμένεται επίσης να δοθεί τέλος στα δωρεάν self-test με αποτέλεσμα οι ανεμβολίαστοι να οφείλουν να φροντίζουν να υποβάλλονται σε εργαστηριακά τεστ. Το σκεπτικό πίσω από την κυβερνητική στρατηγική είναι πως η έξοδος για ψυχαγωγία αποτελεί επιλογή παρά ανάγκη. Συνεπώς, η επιστροφή των μη εμβολιασμένων στην κανονικότητα θα γίνεται με διαφορετικούς ρυθμούς, χωρίς πάντως να αποκλείονται από την αγορά βασικών αγαθών ή την εργασία τους.

«Η φιλοσοφία των μέτρων είναι να προστατεύσουμε όλους, κυρίως αυτούς που έχουν εμβολιαστεί από τη διασπορά του ιού, αλλά να λάβουμε υπόψιν μας ουσιαστικά κριτήρια», είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Πρώτα από όλα, δεν μπορείς να στερείς το δικαίωμα από τον άλλον να πάει να ψωνίσει. Να πάρει γάλα για το παιδί του ή ψωμί να φάει, ή φάρμακα ή οτιδήποτε. Εκεί υπάρχουν άλλα μέτρα πχ. του περιορισμού του πόσα άτομα θα είναι μέσα στο κατάστημα την κάθε στιγμή».Η κυβέρνηση αναμένεται να επαναφέρει και τη χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους τις επόμενες μέρες.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.