Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν διατάζουν τις εργαζόμενες γυναίκες να μείνουν σπίτι... «Είναι μια πολύ προσωρινή διαδικασία»

Στο σπίτι θα πρέπει να παραμένουν οι εργαζόμενες γυναίκες στο Αφγανιστάν μέχρις ότου να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα που θα διασφαλίζουν την ...







Στο σπίτι θα πρέπει να παραμένουν οι εργαζόμενες γυναίκες στο Αφγανιστάν μέχρις ότου να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα που θα διασφαλίζουν την προσωπική τους ασφάλεια, επισήμανε εκπρόσωπος των Ταλιμπάν σε ρεπόρτερ του BBC. Η εν λόγω δήλωση προκαλεί αίσθηση και προβληματισμός για το τι στάση θα κρατήσουν οι ισλαμιστές απέναντι στο ασθενές φύλο, αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Είναι μια πολύ προσωρινή διαδικασία» έσπευσε να διευκρινίσει ο Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ, χωρίς ωστόσο να δίνει κάποιο σαφές χρονοδιάγραμμα για την άρση του εν λόγω μέτρου.

Οι Ταλιμπάν, οι οποίοι το 2001 είχαν επιβάλει αυστηρό καθεστώς με βάση τον ισλαμικό νόμο της Σαρία, ξαναπήραν τον έλεγχο της χώρας μόλις εννέα μέρες πριν. Τα Ηνωμένα ‘Έθνη κάνουν λόγο για πολλαπλές καταγγελίες – μαρτυρίες κακομεταχείρισης που αφορούν αυστηρές απαγορεύσεις εις βάρος των γυναικών, μέχρι και εκτελέσεις.

«Οι άντρες των δυνάμεων ασφαλείας μας δεν είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι σχετικά με το πώς να διαχειρίζονται τις γυναίκες – ούτε στο πώς (μερικοί) να τους απευθύνουν το λόγο» είπε ο Μουτζαχίντ σε συνέντευξη Tύπου που έγινε στην Καμπούλ. «Μέχρι να έχουμε λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα ασφάλειας θα πρέπει να ζητήσουμε από τις γυναίκες να παραμείνουν στο σπίτι» πρόσθεσε.

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ, δήλωσε την Τρίτη ότι τα δικαιώματα των γυναικών αποτελούν «θεμελιώδη κόκκινη γραμμή».

Επίσης, στη συνέντευξη Τύπου του στην Καμπούλ ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν μίλησε και για την εκκένωση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ από την πρωτεύουσα, την Καμπούλ.
Ταλιμπάν: Η επιχείρηση θα πρέπει να τερματιστεί έως τις 31 Αυγούστου

Οι Αφγανοί δεν πρέπει να προσπαθούν να πάνε στο αεροδρόμιο, είπε ο κ. Μουτζαχίντ, επικαλούμενος τη χαοτική κατάσταση εκεί. Οι ΗΠΑ πρέπει να σταματήσουν να τους «ενθαρρύνουν» να φύγουν καθώς το Αφγανιστάν χρειάζεται τα ταλέντα τους, πρόσθεσε.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Γερμανία ζήτησαν παράταση της προθεσμίας της 31ης Αυγούστου που έθεσαν οι ΗΠΑ για την αποχώρηση από το Αφγανιστάν. Ωστόσο, ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Μπεν Γουάλας παραδέχτηκε ότι ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είναι απίθανο να παρατείνει την προθεσμία.

Τα αμερικανικά στρατεύματα ελέγχουν το αεροδρόμιο της Καμπούλ από όπου έχουν εκκενωθεί περίπου 58.700 άνθρωποι μέχρι στιγμής. Ο Μουτζαχίντ επιβεβαίωσε τη θέση των Ταλιμπάν ότι η επιχείρηση θα πρέπει να τερματιστεί έως τις 31 Αυγούστου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.