Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

«Πιθανό σενάριο σύγκρουσης με την Τουρκία στην Α. Μεσόγειο» λέει Αμερικάνος αναλυτής... «Η Ελλάδα χρειάζεται τέσσερις νέες Φρεγάτες»

Τα αποθέματα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο έχουν γίνει η κύρια πηγή εντάσεων στη Μέση Ανατολή, οι οποίες θα μπορούσαν να μετατραπούν σε ενεργ...








Τα αποθέματα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο έχουν γίνει η κύρια πηγή εντάσεων στη Μέση Ανατολή, οι οποίες θα μπορούσαν να μετατραπούν σε ενεργειακό πόλεμο

Σύμφωνα με τον Emil McHarsky, Ακαδημαϊκό και συνεργάτη στο Spectrum Legal Consulting Law,ο τρέχων διαγωνισμός Τεσσάρων Φρεγατών για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό είναι ίσως το πιο ενδιαφέρον πρόγραμμα προμηθειών στον πλανήτη αυτή τη στιγμή, κυρίως επειδή έχουμε συγκέντρωση της αφρόκρεμας εταιρειών του κλάδου.

Μιλάμε για κολοσσούς συμμετεχόντων εταιρειών, όπως οι Fincantieri, Naval Group, Damen, Lockheed Martin, Babcock, ThyssenKrupp (TKMS) και μέχρι πρόσφατα, Navantia.

Το πρόγραμμα του ελληνικού πολεμικού ναυτικού εξοπλισμού έρχεται σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη στιγμή για την Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο.


Από την πλευρά το ελληνικό πολεμικό ναυτικό αντιμετωπίζει την ανάγκη ταχέως εκσυγχρονισμού, μαζί με την αναβάθμιση να των Φρεγατών κλάσεως ΥΔΡΑ η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Για την ακρίβεια, η Ελλάδα αναζητά:

1) 4 νέες υπερσύγχρονες φρεγάτες.

2) Ενδιάμεση λύση για τα πλοία κλάσεως ΥΔΡΑ με πακέτο αναβάθμισης που θα παρατείνει τη διάρκεια ζωής τους, διατηρώντας τες παράλληλα στο μέγιστο επιχειρησιακό βαθμό.

Αυτό το πρόγραμμα πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο του γεγονότος ότι το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό σχεδιάζει να ανταγωνιστεί το μεγαλύτερο τουρκικό ναυτικό, το οποίο εξοπλίζεται με μια σειρά από νέα υποβρύχια, φρεγάτες και αντιτορπιλικά στις τάξεις του (για να μην αναφέρουμε το μίνι αεροπλανοφόρο Anadolu), η τύχη του οποίου είναι αβέβαιη μετά την απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα F35).

"Αυτός ο διαγωνισμός θα ήταν σημαντικός σε κανονικές συνθήκες, αλλά προς το παρόν οι συνθήκες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας κάθε άλλο φιλικές δεν κρίνονται.

Αυτό, φυσικά, αναφέρεται στις έντονες διαμάχες μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με την οριοθέτηση της ΑΟΖ και την εξερεύνηση υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, μαζί με διαφορές στον εναέριο χώρο κλπ.

Αρκεί να πούμε ότι οι εντάσεις είναι οι υψηλότερες που υπήρξαν τις τελευταίες δεκαετίες.

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι ορθό να πούμε ότι το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό προβλέπει μια απτή πιθανότητα να χρειαστεί τις νέες φρεγάτες σε ένα πραγματικό σενάριο μάχης, που πιθανότατα θα αφορά την Τουρκία (αυτός είναι και ο λόγος πίσω από την αστραπιαία απόκτηση μαχητικών Rafale από τη Γαλλία από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία)”, δηλώνει ο ίδιος ειδικός μεταξύ άλλων.

Υπενθυμίζουμε ότι σαφή προειδοποίηση είχε στείλει Ισραηλινός σύμβουλος και ειδικός αμυντικός αναλυτής, περί πιθανής επικείμενης στρατιωτικής αντιπαράθεσης των χωρών της περιοχής (Ελλάδα, Αίγυπτο, Κύπρο και Ισραήλ) με την Τουρκία στην Α.Μεσόγειο, με αφορμή την ανακάλυψη τεράστιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, μετατρέποντας ένα σενάριο σε κάτι "χειροπιαστό".

Τα αποθέματα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο έχουν γίνει η κύρια πηγή εντάσεων στη Μέση Ανατολή, οι οποίες θα μπορούσαν να μετατραπούν σε ενεργειακό πόλεμο, έγραψε ο ισραηλινός ειδικός Eyal Zisser για λογαριασμό του ισραηλινού πρακτορείου ειδήσεων, ο οποίος όπως γίνεται κατανοητό ξέρει πολύ καλά τι λέει.

Πληροφορίες φέρουν τους Τούρκους επιτελείς να «συζητούν και να εξετάζουν την επάρκεια των μάχιμων δυνάμεων, ειδικά σε θέματα που αφορούν την πολεμική αεροπορία με περισσότερες λεπτομέρειες, για να δουν το τι μπορεί να γίνει σε όλες τις περιπτώσεις».

Μιλάμε δηλαδή για πιθανά σενάρια που απεργάζονται στο τουρκικό επιτελείο μετά από εντολή Ερντογάν, για την επικείμενη επιχείρηση «Γαλάζια πατρίδα», η οποία όπως δείχνουν τα πράγματα θα μας απασχολήσει έντονα το επόμενο διάστημα.pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.