Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Φωτιά στα Βίλια: Κινείται προς Παλαιοχώρι - Πάνω από 20 χιλιόμετρα το πύρινο μέτωπο

Σε εξέλιξη είναι η φωτιά στα Βίλια, η οποία κινείται προς Παλαιοχώρι, ενώ οριοθετημένη και χωρίς φλόγα, αλλά με αναζωπυρώσεις είναι η πυρκ...






Σε εξέλιξη είναι η φωτιά στα Βίλια, η οποία κινείται προς Παλαιοχώρι, ενώ οριοθετημένη και χωρίς φλόγα, αλλά με αναζωπυρώσεις είναι η πυρκαγιά στην Λαυρεωτική.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, μιλώντας στο MEGA, τόνισε ότι «όλο το βράδυ δόθηκε μεγάλη επίγεια μάχη. Η φωτιά κινείται προς την πλευρά του Αγίου Σωτήρα και Παλαιοχώρι. Οι οικισμοί έχουν εκκενωθεί και η φωτιά δεν έχει φτάσει εκεί. Το βράδυ υπήρχε μία αναζωπύρωση μία φωτιά προς τα Βίλια».

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης σημείωσε ότι «είναι δάσος και μάλιστα πυκνό, με μεγάλο θερμικό φορτίο και είναι και αρκετά χιλιόμετρα το μέτωπο, πάνω από 20 χιλιόμετρα».

«Το βράδυ απεγκλωβίστηκαν πυροσβέστες από το σημείο των Βιλίων, σε μία αναζωπύρωση που υπήρξε. Υπήρξε και μία πυρκαγιά στο Μελετάκι, όπου έκαψε την κατασκήνωση. Τώρα περιμένουμε τα πρώτα εναέρια μέσα. Το δάσος είναι πυκνό, πευκόφυτο. Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κίνδυνος άλλων οικισμών ή άλλη μορφή εκκένωσης», ανέφερε.

«Πιστεύω ότι σήμερα πρέπει να δώσουμε μεγάλη μάχη, με πολλά εναέρια μέσα», υπογράμμισε.


Σύμφωνα με τον κ. Πατούλη, τα δασαρχεία που είναι υπεύθυνα να φτιάξουν τις αντιπυρικές ζώνες αυτή τη στιγμή με πράξη νομοθετικού περιεχομένου βρίσκονται στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, στην πυρκαγιά στα Βίλια το μέτωπο που ανησυχεί είναι αυτό που καίει δάσος προς το όρος Πατέρα και ειδικότερα στο τμήμα ανάμεσα στο Παλαιοχώρι και την Οινόη, ωστόσο και εκεί από το πρωί δεν υπάρχει μεγάλη φλόγα, αλλά πυκνός καπνός, που είναι ενδεικτικός πως το μέτωπο είναι ενεργό, μέσα στο δάσος. Ταυτόχρονα, υπάρχουν πολλές εστίες διάσπαρτες στα όρια του καμένου με το άκαυτο δάσος, καθώς η περίμετρος της πυρκαγιάς εκτείνεται σε πολλά χιλιόμετρα και γίνονται προσπάθειες να αντιμετωπιστούν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό μέχρι το μεσημέρι.

Και αυτό γιατί αυτή την ώρα δεν υπάρχουν ισχυροί άνεμοι (πνέουν βόρειοι άνεμοι 2 μποφόρ με ριπές 3), ενώ από τις 11 και μετά αναμένεται να γυρίσουν σε νότιους. Μετά το μεσημέρι που ανεβαίνει η θερμοκρασία είναι πολύ σοβαρός ο κίνδυνος μεγάλων αναζωπυρώσεων. Ήδη, με το πρώτο φως έχουν αρχίσει να κάνουν ρίψεις νερού τα εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 8 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη, ενώ στο έδαφος παραμένουν και επιχειρούν όλες οι δυνάμεις.

Οι επιτελείς της Πυροσβεστικής φοβούνται τις αναζωπυρώσεις, καθώς το δάσος είναι πυκνό και δύσβατο, κάτι που καθιστά πολύ δύσκολη την προσέγγιση του μετώπου από τις επίγειες δυνάμεις. Αυτό συνέβη και χτες με τη μεγάλη αναζωπύρωση που προξένησε τεράστια καταστροφή. Σημειώνεται ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ήδη ενεργοποιήσει το ευρωπαϊκό σύστημα Copernicus για την καταγραφή των καμένων εκτάσεων, τόσο στα Βίλια όσο και στην Λαυρεωτική, το οποίο μέχρι στιγμής έχει δώσει αποκαρδιωτικά στοιχεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.