Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Βεργίνα: Εγκαινιάστηκε το πάρκο της Νεκρόπολης των Αιγών – Οι θησαυροί και το ταξίδι στο χρόνο

Η Λίνα Μενδώνη και ο Απόστολος Τζιτζικώστας εγκαινίασαν το αρχαιολογικό πάρκο της Νεκρόπολης των Αιγών στη Βεργίνα. Εντυπωσιάζουν οι εικόνε...







Η Λίνα Μενδώνη και ο Απόστολος Τζιτζικώστας εγκαινίασαν το αρχαιολογικό πάρκο της Νεκρόπολης των Αιγών στη Βεργίνα. Εντυπωσιάζουν οι εικόνες από το εσωτερικό του…

Το αρχαιολογικό πάρκο της Νεκρόπολης των Αιγών στη Βεργίνα εγκαινίασαν η υπουργός Πολιτισμού Λινα Μενδώνη και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. Καταλαμβάνει έκταση 540 στρεμμάτων, περιλαμβάνει 530 σωζόμενους, ορατούς ταφικούς τύμβους και δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της υλοποίησης από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας του έργου ΠΕΠ της Κεντρικής Μακεδονίας «Προστασία και ανάδειξη του νεκροταφείου των Τύμβων και της ταφικής συστάδας “των Τημενιδών”» (2012-2015).

Για τη δημιουργία του αρχαιολογικού πάρκου περιφράχθηκε συστηματικά ο αχανής χώρος, δημιουργήθηκαν διαδρομές, φυτεύτηκαν 6.500 δένδρα και τοποθετήθηκε εποπτικό υλικό και στέγαστρα προστασίας σε τύμβους και στο παλιότερο τμήμα της βασιλικής ταφικής συστάδας.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών ήρθαν στο φως «νέα εξαιρετικά ενδιαφέροντα ταφικά μνημεία, μερικά από τα οποία προστατεύτηκαν και αναδείχθηκαν με την τοποθέτηση στεγάστρων, ώστε να μπορούν να είναι επισκέψιμα από το κοινό», σημειώνει η προϊσταμένη της ΕΦΑ Ημαθίας Αγγελική Κοτταρίδη.

Στη Βασιλική ταφική συστάδα ήρθαν στο φως συνολικά 21 τάφοι που χρονολογούνται από τις αρχές του 6ου μέχρι τις αρχές του 3ου προχριστιανικού αιώνα, ανάμεσα στους οποίους αναγνωρίζονται οι υπόστυλες ταφικές αίθουσες του Αμύντα Α’ (530-496 π.Χ.) και του Αλέξανδρου Α’ (496-454 π.Χ.), που έφερε τη Μακεδονία στο ιστορικό προσκήνιο, ο τάφος του Περδίκκα Β΄(454-413 π.Χ.) με την αρχαιότερη γνωστή ζωγραφική από την περιοχή και το σύμπλεγμα των τριών μακεδονικών τάφων, οι δύο από τους οποίους πιθανότατα ανήκουν στην κόρη του Φιλίππου Β΄ Κύνα και στο βασιλικό ζεύγος Φιλίππου Γ’ Αρριδαίου (323-317 π.Χ.) και Ευρυδίκης που ήταν ετεροθαλής αδελφός και θυγατέρα της προηγούμενης.




Στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψής της σε Θεσσαλονίκη, Πέλλα και Ημαθία η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη εγκαινίασε μόνιμη, ημιυπαίθρια έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Βέροιας, υπό τον τίτλο «Ο Τοίχος της Μνήμης».

Η έκθεση περιλαμβάνει συνολικά 190 επιτύμβιες στήλες, επιτύμβιους και τιμητικούς βωμούς και μαρμάρινες σαρκοφάγους που χρονολογούνται από τον 4ο αι. π.Χ. έως τον 4ο αι. μ.Χ. οι οποίες, συντηρήθηκαν και αποκαταστάθηκαν αισθητικά και για πρώτη φορά παρουσιάζουν συστηματικά στο ευρύ κοινό την προσωπογραφία, τους θεσμούς και τα ιδεώδη της αρχαίας Βέροιας, της πόλης που χάρισε την τελευταία βασιλική δυναστεία του μακεδονικού κράτους, τους Αντιγονίδες, και ως μητρόπολη και έδρα του «Κοινού των Μακεδόνων» έγινε ο θεματοφύλακας της μνήμης του Μεγαλέξανδρου και του ένδοξου παρελθόντος της Μακεδονίας.

«Από τη μία πλευρά, 124 μαρμάρινες επιτύμβιες στήλες παρουσιάζουν τα πορτραίτα και ανακαλούν τη μνήμη παλαιών Βεροιωτών στους σύγχρονους συμπολίτες τους, κατά τρόπο πιθανώς ανάλογο με εκείνον που το έκαναν και στην αρχαιότητα, αντικρίζοντας και χαιρετίζοντας τους διερχόμενους διαβάτες ενός παρόδιου νεκροταφείου της πόλης», είπε χαιρετίζοντας η κ. Μενδώνη τα εγκαίνια του Τοίχου της Μνήμης .

«Αν θυμηθεί κανείς, στον Κεραμεικό, τα περίφημα γλυπτά του και τις επιγραφές του, είναι ακριβώς στο ίδιο πνεύμα. Λέει ένας νεαρός έφηβος στον Κεραμεικό, σ’ αυτόν που περνάει: Εσύ διαβάτη, στῆθι καὶ οἴκτιρον. Μνῆμα του Θράσωνος εἰμί. Εσύ διαβάτη που περνάς αμέριμνος και σκέφτεσαι άλλα, κάτσε λίγο και κλάψε. Είμαι το μνήμα του Θράσωνος. Κάτι αντίστοιχο συνέβαινε σε όλα τα νεκροταφεία της αρχαιότητας. Με τον Τοίχο της Μνήμης το ανακαλούμε στη μνήμη μας».


---------------

✝️✝️✝️ΤΑ ΓΕΡΑ ΔΕΝΤΡΑ ΠΕΤΡΟΒΟΛΑΝΕ

Η Ομάδα «φίλοι εφημερίδας Στόχος» διεγράφη από το Facebook... Κάνε λάϊκ στη νέα ομάδα και προσκάλεσε τους Ελληνόψυχους φίλους σου https://www.facebook.com/groups/filoistoxou2 ✝️✝️✝️

--------------

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.