Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν εκτόπισαν κατοίκους, λεηλάτησαν και πυρπόλησαν τα σπίτια τους στον βορρά - Ανησυχία στο Τατζικιστάν

Οι ισλαμιστές αντάρτες προελαύνουν και έχουν καταλάβει δεκάδες περιφέρειες σε όλο το Αφγανιστάν - Το Τατζικιστάν ζητεί από οργανισμό υπό τη...






Οι ισλαμιστές αντάρτες προελαύνουν και έχουν καταλάβει δεκάδες περιφέρειες σε όλο το Αφγανιστάν - Το Τατζικιστάν ζητεί από οργανισμό υπό την ηγεσία της Ρωσίας βοήθεια για τη φύλαξη των συνόρων του

Μαχητές των Ταλιμπάν έδιωξαν οικογένειες από τα σπίτια τους, τα λεηλάτησαν και τα πυρπόλησαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα στο βόρειο τμήμα του Αφγανιστάν, κατά τα φαινόμενα σε αντίποινα επειδή οι κάτοικοι συνεργάζονταν με την κυβέρνηση στην Καμπούλ, ανέφερε χθες Τετάρτη σε έκθεσή της η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW).

Οι «επιθέσεις αντιποίνων» έγιναν από αντάρτες που συμμετέχουν στην ευρείας κλίμακας έφοδο των Ταλιμπάν. Οι ισλαμιστές αντάρτες προελαύνουν και έχουν καταλάβει δεκάδες περιφέρειες σε όλο το Αφγανιστάν, κατά πληροφορίες πάνω από 150, ιδίως στην Κουντούζ και σε άλλες βόρειες επαρχίες, ανέφερε η ΜΚΟ.

«Η ηγεσία των Ταλιμπάν έχει τη δύναμη να σταματήσει αυτές τις καταχρήσεις από τις δυνάμεις τους αλλά δεν μοιάζει να έχει τη βούληση», σημείωσε η Πατρίσια Γκρόσμαν, αναπληρώτρια διευθύντρια του τμήματος της οργάνωσης για την Ασία.

Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δεν απάντησε αμέσως όταν του ζητήθηκε σχόλιο.

Τον περασμένο μήνα το κίνημα των ισλαμιστών κάλεσε μέσω Twitter τους «αξιωματικούς» του να προστατεύουν τη δημόσια περιουσία και να «συμπεριφέρονται καλά στους πολίτες».

Οι Ταλιμπάν έχουν εξαπολύσει την επίθεσή τους, δίνοντας την έμφαση στον βορρά, την ώρα που ο στρατός των ΗΠΑ οδεύει να ολοκληρώσει την αποχώρησή του από τη χώρα έπειτα από δύο δεκαετίες πολέμου. Οι Αμερικανοί εγκατέλειψαν την κυριότερη βάση τους, την Μπαγκράμ, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Η HRW ανέφερε πως πήρε συνεντεύξεις τηλεφωνικά αυτόν τον μήνα από εκτοπισμένους κατοίκους της Μπαγ-ι-Σερκάτ, πόλης στην επαρχία Κουντούζ την οποία αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν περίπου 600 οικογένειες. Κάποιες διέφυγαν στην Ταλοκάν, άλλες στη Φαϊζαμπάντ.

Από την 21η ως την 25η Ιουνίου, σύμφωνα με τις μαρτυρίες που συγκέντρωσε η ΜΚΟ, οι Ταλιμπάν έδιναν στους κατοίκους δύο ώρες για να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και απειλούσαν όσους κατηγόρησαν πως υποστηρίζουν την αφγανική κυβέρνηση.

Μαχητές των Ταλιμπάν σκότωσαν δύο πολίτες, λεηλάτησαν και πυρπόλησαν τα εγκαταλελειμμένα σπίτια, σύμφωνα με τους κατοίκους.

«Βοηθήσαμε την κυβέρνηση κι αυτή μας εγκατέλειψε στα χέρια των Ταλιμπάν», είπε 24χρονη εκτοπισμένη, η οποία δεν κατονομάζεται στο κείμενο για την ασφάλειά της. «Έκαψαν τα σπίτια μας. Φοβόμαστε τόσο πολύ. Και οι δύο πλευρές μας εξαναγκάζουν να τους βοηθήσουμε. Είμαστε απλά φτωχοί άνθρωποι, δεν έχουμε καμία επιλογή».

Το Τατζικιστάν ζητεί από οργανισμό υπό την ηγεσία της Ρωσίας βοήθεια για τη φύλαξη των συνόρων του

Η κυβέρνηση του Τατζικιστάν ζήτησε από τα μέλη οργανισμού υπό την ηγεσία της Ρωσίας
να το βοηθήσουν να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις για την ασφάλειά του που εγείρονται από την κατάσταση στο Αφγανιστάν, μερικές ώρες μετά την υπόσχεση της Μόσχας ότι θα υπερασπιστεί τους συμμάχους του στην περιφέρεια που πλήττονται από την αναταραχή.

Η κατάσταση στο Αφγανιστάν επιδεινώνεται με ραγδαίο ρυθμό, καθώς τα ξένα στρατεύματα αποχωρούν έπειτα από είκοσι χρόνια. Εκατοντάδες αφγανοί στρατιωτικοί πέρασαν τα σύνορα και κατέφυγαν στο έδαφος του Τατζικιστάν εν μέσω της προέλασης των ισλαμιστών ανταρτών του κινήματος των Ταλιμπάν.

Ο τατζίκος αντιπρόσωπος στην Οργάνωση του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (Collective Security Treaty Organisation, CSTO) τόνισε απευθυνόμενος στη Ρωσία και άλλες πέντε χώρες, άλλοτε σοβιετικές δημοκρατίες, που την έχουν σχηματίσει, ότι η Ντουσαμπέ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την αστάθεια στα σύνορά της με το Αφγανιστάν χωρίς εξωτερική βοήθεια.

«Δοθείσης της τρέχουσας κατάστασης στην περιοχή, του πόσο απομακρυσμένες είναι και του πόσο ορεινή μορφολογία έχουν τμήματα των συνόρων με το Αφγανιστάν, η αντιμετώπιση της πρόκλησης με ίδια μέσα μοιάζει πολύ δύσκολη», εξήγησε ο Χάσαν Σουλτόνοφ, ο τατζίκος αντιπρόσωπος στην Οργάνωση, στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Η δήλωση αυτή ακολουθεί την τοποθέτηση του ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ ότι η Μόσχα είναι διατεθειμένη να αξιοποιήσει τη στρατιωτική βάση της στο Τατζικιστάν –μια από τις μεγαλύτερες που διαθέτει στο εξωτερικό– για να εγγυηθεί την ασφάλεια των συμμάχων της στην περιφέρεια.

«Παρακολουθούμε στενά τι συμβαίνει στο Αφγανιστάν, όπου η κατάσταση παρουσιάζει ταχεία επιδείνωσης με φόντο τη βιαστική έξοδο των αμερικανικών και των άλλων νατοϊκών στρατευμάτων», είπε ο κ. Λαβρόφ.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης των δυνατοτήτων που μας δίνει η ρωσική στρατιωτική βάση στα σύνορα του Τατζικιστάν με το Αφγανιστάν, για να αποτρέψουμε τυχόν επιθετικές ορμές έναντι των συμμάχων μας», πρόσθεσε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ρωσίας.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υποσχέθηκε τη Δευτέρα στον Εμαμαλί Ραχμόν, τον τατζίκο ομόλογό του, πως η Μόσχα θα βοηθήσει την φτωχή πρώην σοβιετική δημοκρατία να αντεπεξέλθει στις συνέπειες της αποχώρησης του NATO από το Αφγανιστάν αν χρειαστεί.

Ο κ. Ραχμόν διέταξε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα να κινητοποιηθούν 20.000 έφεδροι των ένοπλων δυνάμεων προκειμένου να ενισχυθεί η φύλαξη των συνόρων με το Αφγανιστάν.


---------------

✝️✝️✝️ΤΑ ΓΕΡΑ ΔΕΝΤΡΑ ΠΕΤΡΟΒΟΛΑΝΕ

Η Ομάδα «φίλοι εφημερίδας Στόχος» διεγράφη από το Facebook... Κάνε λάϊκ στη νέα ομάδα και προσκάλεσε τους Ελληνόψυχους φίλους σου https://www.facebook.com/groups/filoistoxou2 ✝️✝️✝️

--------------

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.