Tελευταια Νεα

Κυριακή, Ιουλίου 11, 2021

Κίνηση ματ-Μυστική συνάντηση βασιλιά Αμπντάλα-Μπένετ: Χαστούκι στα σχέδια της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και της ΤουρκίαςΤο Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν επί του παρόντος να ενισχύσουν τους δεσμούς τους με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπνταλα προκειμένου να ενισχύσουν την ηγεσία του, φοβούμενοι ότι η πτώση της μοναρχίας των Χασεμιτών ενδέχεται να έχει αρνητικό αντίκτυπο και να προκαλέσει αστάθεια στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. .

Σύμφωνα με τις τελευταίες ειδήσεις, ο Ιορδανός Βασιλιάς και ο νέος πρωθυπουργός του Ισραήλ Ν. Μπενέτ συναντήθηκαν κρυφά στο Αμμάν την περασμένη εβδομάδα για να μιλήσουν, μεταξύ άλλων, για τις ελλείψεις νερού του βασιλείου, με αποτέλεσμα μια ιστορική συμφωνία για την αύξηση της παροχής νερού. Συζήτησαν επίσης επί των εντάσεων στην βασιλική οικογένεια και για την οικονομική κρίση.

"Oι Ισραηλινοί προαναγγέλλουν σοκ & δέος κατά της Τουρκίας: ''Μπένετ & Λαπίντ θα στριμώξουν τον Ερντογάν, μην κάνει όνειρα'' (702245)

Την Τρίτη, η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο Ιορδανός μονάρχης θα ταξιδέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες αργότερα αυτό το μήνα, ο πρώτος ηγέτης της Μέσης Ανατολής που θα επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο από τότε που ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν ανέλαβε την εξουσία τον Ιανουάριο.

Ανακοινώνοντας την επίσκεψη, η Γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου Τζένιφερ Ψάκη τόνισε τον ρόλο της Ιορδανίας ως «βασικού εταίρου ασφαλείας», σημειώνοντας ότι η επίσκεψη «θα δείξει τον ηγετικό ρόλο της Ιορδανίας στην προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή»

Την Πέμπτη, το Ισραήλ δέχθηκε το αίτημα της Ιορδανίας να αυξήσει την παροχή νερού για να αντιμετωπίσει την κρίση νερού του βασιλείου.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γιάιρ Λαπίντ και ο Ιορδανός ομόλογός του Ayman Safadi συναντήθηκαν επίσης για να συζητήσουν το θέμα.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, το Ισραήλ θα παρέχει στην Ιορδανία επιπλέον 50 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού το 2021.

Χθες, επιβεβαιώθηκε επίσης ότι ο πρωθυπουργός Μπένετ και ο Βασιλιάς Αμπντάλα συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο παλάτι στο Αμμάν, συνάντηση που απετέλεσε την πρώτη σύνοδο κορυφής μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών σε διάστημα τριών ετών.

Η ομάδα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και του Ισλαμικού Κράτους (IS) χρησιμοποιούν την κρίση στο νερό της Ιορδανίας ως πρόσχημα για την αποδυνάμωση του βασιλιά Αμπντάλα. Ωστόσο, η ξηρασία δεν είναι ο μόνος κίνδυνος για το βασίλειο.

Η κακή οικονομία της Ιορδανίας και η υψηλή ανεργία (στο 25% στα τέλη του 2020), που επιδεινώθηκαν τόσο από την πανδημία COVID-19 όσο και από την καταστολή, έχουν επίσης υπονομεύσει τη σταθερότητα της χώρας.

Παρά την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων, ορισμένοι πιστεύουν ότι μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Απριλίου από τον αδελφό του Βασιλιά Αμπντάλα τον πρίγκιπα Χαμζά.

Για τους συμμάχους της, η Ιορδανία είναι πολύ σημαντική και ο Μπενέτ ήρθε για να βοηθήσει τον γείτονα του Ισραήλ με τους απαραίτητους πόρους.

Εκτός από το νερό, οι Ισραηλινοί και οι Ιορδανοί ολοκληρώνουν τις εμπορικές συμφωνίες για την ενίσχυση της συνεργασίας και τη στήριξη του παλαιστινιακού λαού, επιτρέποντας μεγαλύτερο εμπόριο μεταξύ της Ιορδανίας και της Δυτικής Όχθης. Έτσι η Τουρκία που ήθελε να εμφανιστεί ως ο μοναδικός προστάτης των Παλαιστινίων παραγκωνίζεται εμφανώς.

Μέχρι τώρα, εκτός από ορισμένα μεμονωμένα περιστατικά, η Ιερουσαλήμ και το Αμμάν είχαν πάντα καλές σχέσεις, εν μέρει επειδή η Ιορδανία, ως θεματοφύλακας μουσουλμανικών και χριστιανικών ιερών τόπων, συνέβαλε πάντα στην περιφερειακή ειρήνη, ενεργώντας ως μεσολαβητής μεταξύ του Ισλάμ και των υπόλοιπων.

Σύμφωνα με ορισμένους εμπειρογνώμονες, ο Μπάιντεν και ο Μπενέτ βοηθούν την Ιορδανία για να διατηρήσουν μια αξιόπιστη εφεδρεία ενάντια στις εχθρικές δυνάμεις στα ανατολικά, με το Ιράκ και πιο πρόσφατα το Ιράν. Ένα αδύναμο καθεστώς στο Αμμάν θα μπορούσε να οδηγήσει σε κενό ισχύος και να ενθαρρύνει τις διεισδύσεις τζιχάντ κατά μήκος των συνόρων. Αυτό εξηγεί επίσης γιατί η απόπειρα πραξικοπήματος τον Απρίλιο αντιμετωπίστηκε με σκληρή καταστολή, συμπεριλαμβανομένης της σύλληψης του αδελφού του βασιλιά.

Ερωτηθείς από τους The Times του Ισραήλ, ο John Hannah, ανώτερος συνεργάτης του Εβραϊκού Ινστιτούτου Εθνικής Ασφάλειας της Αμερικής, σημείωσε ότι η ιστορία της οικογένειας έθεσε περισσότερες από μία ανησυχίες στην Ουάσιγκτον και την Ιερουσαλήμ. «Η Ιορδανία είναι ένα τόσο σημαντικό κομμάτι του παζλ για τη διασφάλιση των συμφερόντων μας και την επίτευξη κάποιου επιπέδου σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή», δήλωσε ο Χάνα.---------------

✝️✝️✝️ΤΑ ΓΕΡΑ ΔΕΝΤΡΑ ΠΕΤΡΟΒΟΛΑΝΕ

Η Ομάδα «φίλοι εφημερίδας Στόχος» διεγράφη από το Facebook... Κάνε λάϊκ στη νέα ομάδα και προσκάλεσε τους Ελληνόψυχους φίλους σου https://www.facebook.com/groups/filoistoxou2 ✝️✝️✝️

--------------

« Προηγουμενη
Επομενη »