Tελευταια Νεα

Δευτέρα, Ιουλίου 05, 2021

Ελληνικό Προξενείο Βεγγάζης – Φραγκογιάννης: Είμαστε 27 αιώνες εδώ – Η Ελλάδα επέστρεψε στη Λιβύη και θα παραμείνειΣε ατμόσφαιρα χαράς και ιστορικής συνέπειας εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα από τον υφυπουργό Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη, το Γενικό Ελληνικό Προξενείο στη Βεγγάζη της Κυρηναϊκής (Ανατολική Λιβύη).

Το προξενείο συστεγάζεται στο ίδιο κτίριο με το ελληνικό σχολείο της πόλης, καθιστώντας έτσι και το εκπαιδευτικό ίδρυμα ελληνικό έδαφος διπλωματικής αποστολής.

Πολύ σημαντικό εάν αναλογιστούμε ότι το ελληνικό σχολείο δέχτηκε το 2013 επίθεση της οργάνωσης Ανσάρ αλ Σαρία (παρακλάδι της Αλ Κάιντα) και το 2014 ο Βρετανός διευθυντής του απήχθη από τους τζιχαντιστές, αναγκάζοντας το σχολείο προσωρινά να κλείσει.

Βεβαίως αυτά είναι παρελθόν. Σήμερα η Βεγγάζη ελέγχεται από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) και δυνάμεις φιλικές προς την Ελλάδα.

Και το σχολείο, ως διπλωματική αποστολή, αποτελεί ελληνικό έδαφος.

Το ελληνικό προξενείο στη Βεγγάζη είναι η πρώτη διπλωματική αποστολή ξένης χώρας που λειτουργεί στην πρωτεύουσα της Κυρηναϊκής.
Αρχαία ελληνική αποικία

Η Βεγγάζη είναι πόλη και αξιόλογο λιμάνι της Λιβύης, στη Βόρεια Αφρική, δίπλα στον κόλπο της Σύρτης.

Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας και η κύρια πόλη (πρωτεύουσα) της επαρχίας της Κυρηναϊκής.

Κατά τα ελληνιστικά χρόνια, η πόλη ήταν γνωστή ως Βερενίκη προς τιμήν της ομώνυμης βασίλισσας των Πτολεμαίων, κόρη του Μάγα της Κυρήνης.

Η πόλη οφείλει το τωρινό της όνομα σε έναν ευεργέτη του 15ου αιώνα ονόματι Ghazi ή Sidi Ghazi, οπότε και η πόλη ονομάστηκε «Bani Ghazi» («οι απόγονοι του Ghazi»).

Ωστόσο, η ιστορία της ξεκινά από την αρχαιότητα, όταν ιδρύθηκε τον 6ο αιώνα π.Χ. από Έλληνες και ονομάστηκε Ευσπερίδες, αποτελώντας την περίφημη Πεντάπολη μαζί με τη Βάρκη (Al Marj), την Ταύχειρα (αργότερα Αρσινόη, σημερινή Τόκρα), την Κυρήνη και την Απολλωνία (Susah), το λιμάνι της Κυρήνης.

Θεωρούνταν η περιοχή όπου βρισκόταν ο μυθικός κήπος με τα χρυσά μήλα των Εσπερίδων.

Λίγους αιώνες αργότερα επανιδρύθηκε από τους Πτολεμαίους Έλληνες φαραώ της Αιγύπτου με την ονομασία Barneek ή Βερενίκη.


Ο Κώστας Φραγκογιάννης ανέφερε στον χαιρετισμό του:

«Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά που η παρουσία μου σήμερα στη Βεγγάζη συνδυάζεται με την έναρξη λειτουργίας του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας, του πρώτου Προξενείου που θα λειτουργήσει στην πόλη.

»Η Ελλάδα έχει μακροχρόνιους ιστορικούς δεσμούς με την περιοχή, καθώς πριν από 27 αιώνες οι πρώτοι Έλληνες βρέθηκαν στην Κυρηναϊκή, στα παράλια της Λιβύης.

»Η Λιβύη είναι μια γειτονική χώρα, με την οποία διαχρονικά είχαμε ένα ευρύ φάσμα συνεργασίας, οικονομικής, εμπορικής, αμυντικής, ακόμα και πολιτιστικής.

»Επίσης, έχει ιδιαίτερα σημαντική στρατηγική θέση στη Μεσόγειο.

»Η Λιβύη για την Ελλάδα, αλλά και η Ελλάδα για τη Λιβύη, είναι αμοιβαία σημαντικές χώρες.

»Σε αυτό το πλαίσιο και με σκοπό την αναθέρμανση και επανεκκίνηση των σχέσεων μας, η Ελλάδα στήριξε εξαρχής την μεταβατική Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, με σκοπό την διεξαγωγή αξιόπιστων εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου, την πολιτική ομαλότητα, την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και την ανασυγκρότηση της χώρας.

»Επαναλειτουργήσαμε άμεσα την Πρεσβεία μας στην Τρίπολη και είμαστε οι πρώτοι που έχουμε προξενική εκπροσώπηση στη Βεγγάζη, ορόσημα που επιβεβαιώνουν, διευρύνουν και συμπληρώνουν τις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών.

»Επιπλέον, οι εκατέρωθεν υψηλού επιπέδου επισκέψεις – του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Τρίπολη, του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στην Ανατολική Λιβύη αλλά και του προέδρου Menfi στην Αθήνα – καταδεικνύουν την δυναμική επανεκκίνηση των σχέσεων μας και το ενδιαφέρον και των δύο πλευρών προκειμένου η συνεργασία σε όλους τους τομείς να αναπτυχθεί με γρήγορους ρυθμούς.

»Η Ελλάδα επιθυμεί να συμμετέχει ενεργά σε αυτή τη νέα προσπάθεια ανοικοδόμησης της Λιβύης και να ανασυστήσει, να αναβιώσει, παραδοσιακούς οικονομικούς δεσμούς που είχε με τη φίλη χώρα.

»Οι εξελίξεις της τελευταίας δεκαετίας μπορεί να περιόρισαν τις οικονομικές μας σχέσεις.

»Όμως, στην πραγματικότητα, η ελληνική επιχειρηματική παρουσία στη Λιβύη ουδέποτε διακόπηκε.

»Και, σήμερα, που η πολιτική κατάσταση στη χώρα σταθεροποιείται, το ενδιαφέρον αυτό αναζωπυρώνεται.

»Κατά την επίσκεψή μου, τόσο στην Τρίπολη όσο και στη Βεγγάζη, είχα χρήσιμες και εποικοδομητικές συναντήσεις για τις προοπτικές συνεργασίας σε τομείς όπως οι υποδομές, η ενέργεια, η υγεία και οι θαλάσσιες μεταφορές.

»Σημαντικές δυνατότητες υπάρχουν, επίσης, στα πεδία της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και του τουρισμού.

»Αποδίδουμε ιδιαίτερο βάρος στην τόνωση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, καθώς θεωρούμε ότι αυτό θα είναι επωφελές και για τις δύο πλευρές.

»Ελληνικές εταιρείες έχουν, ήδη, κάνει αισθητή την παρουσία τους στην Λιβύη.

»Σε αυτό το πλαίσιο, φιλοδοξούμε όπως το Γενικό Προξενείο να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την οικονομική παρουσία μας στην Ανατολική Λιβύη.

»Θα ήθελα να αναφερθώ και στους Έλληνες της περιοχής, που άντεξαν τις δυσκολίες και κακουχίες και προσδοκάτε και εσείς ένα καλύτερο μέλλον για την περιοχή.

»Η λειτουργία του Γενικού Προξενείου αποδεικνύει το έμπρακτο ενδιαφέρον μας για εσάς.

»Η Ελλάδα επέστρεψε στη Λιβύη και θα παραμείνει.

»Πριν κλείσω, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον νέο μας Γενικό Πρόξενο Αχιλλέα Ρακίνα, να του ευχηθώ καλή δύναμη και καλή επιτυχία στην δύσκολή αποστολή που αναλαμβάνει και να τον διαβεβαιώσω ότι θα έχει την στήριξη και συμπαράσταση του υπουργείου Εξωτερικών», κατέληξε ο κ. Φραγκογιάννης.---------------

✝️✝️✝️ΤΑ ΓΕΡΑ ΔΕΝΤΡΑ ΠΕΤΡΟΒΟΛΑΝΕ

Η Ομάδα «φίλοι εφημερίδας Στόχος» διεγράφη από το Facebook... Κάνε λάϊκ στη νέα ομάδα και προσκάλεσε τους Ελληνόψυχους φίλους σου https://www.facebook.com/groups/filoistoxou2 ✝️✝️✝️

--------------

« Προηγουμενη
Επομενη »