Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ο Ερντογάν θα "βυθίζει" την Κωνσταντινούπολη με το κανάλι - Τούρκος γεωλόγος προειδοποιεί κίνδυνο από σεισμούς

Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι η Κωνσταντινούπολη είναι πιθανό να βιώσει ισχυρό σεισμό στο εγγύς μέλλον Τα σχέδια για τη...





Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι η Κωνσταντινούπολη είναι πιθανό να βιώσει ισχυρό σεισμό στο εγγύς μέλλον

Τα σχέδια για την κατασκευή του τεράστιου καναλιού που θα συνδέει τη Θάλασσα του Μαρμαρά και τη Μαύρη Θάλασσα θα θέσουν την Κωνσταντινούπολη σε μεγαλύτερο κίνδυνο από σεισμούς, δήλωσε κορυφαίος εμπειρογνώμονας την Πέμπτη.

«Όταν υπάρχει σεισμός, ενδέχεται να υπάρξουν μεγάλες κατολισθήσεις κατά μήκος του καναλιού της Κωνσταντινούπολης», ανέφερε ο Δρ Naci Görür, καθηγητής γεωλογίας στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην τηλεόραση FOX.

Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι η Κωνσταντινούπολη είναι πιθανό να βιώσει ισχυρό σεισμό στο εγγύς μέλλον, θέτοντας σε κίνδυνο πάνω από 15 εκατομμύρια κατοίκους της.

Ο Görür είπε ότι η κατασκευή μιας άλλης πλωτής οδού παράλληλα σχεδόν με την υπάρχουσα του Βοσπόρου, θα μετέτρεπε την Κωνσταντινούπολη σε ένα νησί που ήταν απομονωμένο σε περίπτωση σεισμού.

«Γιατί δεν προετοιμάζετε την Κωνσταντινούπολη για σεισμό και να επενδύετε στην ασφάλεια αυτών των ανθρώπων;» Ο Görür είπε συμπληρώνοντας «Ως επιστήμονας, επαναστατώ».

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι οι βάσεις για το κανάλι των 45 χιλιομέτρων θα τεθούν μέχρι το τέλος του μήνα.


Αναμένεται να κοστίσει πάνω από 25 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ το έργο έχει επικριθεί ευρέως από περιβαλλοντικές ομάδες, οι οποίες λένε ότι κινδυνεύει να καταστρέψει ανεπανόρθωτα τα τοπικά οικοσυστήματα.

Τον Μάρτιο, μια έρευνα από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Metropoll διαπίστωσε ότι η πλειονότητα των πολιτών αντιτίθεται στα σχέδια.

Υπενθυμίζουμε ότι λίγους μήνες πρίν άλλος κορυφαίος Τούρκος γεωλόγος προειδοποιούσε, ότι η Κων/πολη υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να αντιμετωπίσει σεισμό μεγέθους 7,2 ρίχτερ.

Ο Οργανισμός Σχεδιασμού της Κωνσταντινούπολης (IPA), εκτιμά ότι τουλάχιστον 48.000 κτίρια θα υποστούν σοβαρές ζημιές σε σεισμό 7,5 μεγέθους, ενώ άλλα 194.000 θα καταγράψουν τουλάχιστον ζημίες μεσαίας σοβαρότητας.

Οι ανωμαλίες στη γραμμή του ρήγματος που κείται η Κωνσταντινούπολη δείχνουν πιθανότητα σεισμού μεγέθους 7,2 ρίχτερ, που θα επηρεάσει τις περιοχές Silivri-Kumburgaz-Büyükçekmece της πόλης, δήλωσε ο διάσημος Τούρκος γεωλόγος Νάτσι Γκρούρ.


Ο Korur είχε αναφέρει τον Ιανουάριο του 2021 στο Twitter, την αξιολόγηση από το Παρατηρητήριο Kandilli και το Ινστιτούτο Έρευνας για Σεισμούς, που επαναλάμβαναν μια προειδοποίηση για σεισμό στην πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της Τουρκίας.

Το τμήμα της Κων/πολης που εκτείνεται από τις ακτές του Silivri έως το Büyükçekmece, θα μπορούσε να είναι υποψήφιο για πιθανούς σεισμούς στο μέλλον", δήλωσε το παρατηρητήριο. "Οι αντιθέσεις ταχύτητας δείχνουν πιθανές ρήξεις."

Η Κωνσταντινούπολη, η οποία έχει πληθυσμό 16 εκατομμυρίων, βρίσκεται κοντά στο ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας, το οποίο σύμφωνα με τους ειδικούς έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει τρόμο με μέγεθος σεισμού 7.0 ρίχτερ και άνω.

Ο Görür είπε ότι εδώ και χρόνια ότι ένα ρήγμα στη Θάλασσα του Μαρμαρά ήταν το ρήγμα του Kumburgaz, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στις ακτές των περιοχών Silivri και Yeşilköy.

Η πόλη θα χάσει 120 δισεκατομμύρια λίρες (14,2 δισεκατομμύρια δολάρια) αμέσως μετά από έναν τέτοιο σεισμό, με το ανθρώπινο κόστος να είναι ακόμη υψηλότερο.

Η ταχεία και σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτη ανάπτυξη που έχει σημειωθεί στην εμπορική και πολιτιστική πρωτεύουσα της Τουρκίας κατά τα τελευταία 15 χρόνια, συντέλεσε στην ανεξέλεγκτη και άναρχη δόμησή της.

Η κυβέρνηση ξεκίνησε μια "οικοδομική αμνηστία" τον Φεβρουάριο του 2019 σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει το κύμα της παράνομης κατασκευής.

Ωστόσο, η προσπάθεια ενίσχυσης ή ανασυγκρότησης όπου είναι απαραίτητο φαίνεται να προοδεύει πολύ αργά.

Το 1999, η Κωνσταντινούπολη αισθάνθηκε τα αποτελέσματα ενός σεισμού μεγέθους 7,4 που έπληξε την πόλη του Izmit (Νικομήδεια), σκοτώνοντας περισσότερους από 17.000 ανθρώπους.


Αν και το Izmit (Νικομήδεια) βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη των 100 χιλιομέτρων (62 μίλια), οι κραδασμοί προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στην Κωνσταντινούπολη.

Τον Οκτώβριο, ένας σεισμός μεγέθους 6,9 κατέστρεψε ή προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε περισσότερα από 340 κτίρια και σκότωσε 115 άτομα στην πόλη της Σμύρνης.pentapostagma.gr
---------------

✝️✝️✝️ΤΑ ΓΕΡΑ ΔΕΝΤΡΑ ΠΕΤΡΟΒΟΛΑΝΕ

Η Ομάδα «φίλοι εφημερίδας Στόχος» διεγράφη από το Facebook... Κάνε λάϊκ στη νέα ομάδα και προσκάλεσε τους Ελληνόψυχους φίλους σου https://www.facebook.com/groups/filoistoxou2 ✝️✝️✝️

--------------

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.