Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Πολεμικό Ναυτικό: Το μέλλον του ανθυποβρυχιακού πολέμου στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο

Ο ανθυποβρυχιακός πόλεμος είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα για τις Ένοπλες Δυνάμεις, μιας και κατά μεγάλο ποσοστό η Ελλάδα αποτελείται α...





Ο ανθυποβρυχιακός πόλεμος είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα για τις Ένοπλες Δυνάμεις, μιας και κατά μεγάλο ποσοστό η Ελλάδα αποτελείται από νήσους και η δυνητική ΑΟΖ της βάσει της μέσης γραμμής ή του Δικαίου της Θάλασσας περιλαμβάνει ένα μεγάλο τμήμα της Ανατολικής Μεσογείου.

Η αρχική χρήση του υποβρυχίου ως πολεμικό όπλο είχε σηκώσει πολλές αντιδράσεις. Τότε είχε θεωρηθεί ως τακτική που δεν συμβαδίζει με την ηθική του πολέμου μιας και ο αντίπαλος δεν μπορούσε να δει την απειλή που καλυπτόταν αποτελεσματικά από την θαλάσσια επιφάνεια. Όμως με τον καιρό η ανάπτυξη της τεχνολογίας για τον εντοπισμό των υποβρυχίων, που είναι ο κύριος σκοπός του ανθυποβρυχιακού πολέμου, αρκετές φορές ανέτρεψε τους ρόλους και τα υποβρύχια από θηρευτές έγιναν θηράματα.

Ο κύριος σκοπός του ανθυποβρυχιακού πολέμου (Anti Submarine Warfare – ASuW) είναι ο εντοπισμός και η καταστροφή εχθρικών υποβρυχίων. Στα κύρια συμβατικά όπλα συμπεριλαμβάνονται οι τορπίλες, οι νάρκες, οι βόμβες βυθού και οι ρουκέτες βυθού. Επιπροσθέτως στις κύριες συμβατικές μονάδες συμπεριλαμβάνονται τα επανδρωμένα πλοία επιφανείας & υποβρύχια και τα επανδρωμένα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας & ελικόπτερα με ποντιζόμενο σόναρ. Επιπροσθέτως ως ανθυποβρυχιακός πόλεμος μπορεί να χαρακτηριστεί και η προστασία λιμενικών εγκαταστάσεων (ανίχνευση βατραχανθρώπων ή υποβρυχίων τσέπης).

Αδιαμφισβήτητα το υποβρύχιο είναι το εξ’ ορισμού στέλθ όπλο που έχει χρησιμοποιηθεί σε πολεμικές συρράξεις. Αναλυτικά λόγω της πλεύσης του κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας επιτυγχάνεται μεγάλη χαμηλή παρατηρησιμότητα, ενώ παράλληλα η έλλειψη εκπομπών δεν εκθέτει το υποβρύχιο σε υποκλοπή των σημάτων του και τον καθορισμό της θέσεως του από τις αντίπαλες δυνάμεις (χαμηλή πιθανότητα ανίχνευσης).

Ο κύριος τρόπος ανίχνευσης του υποβρυχίου είναι το σόναρ, μια συσκευή που χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για την ανίχνευση υποβρύχιων αντικειμένων. Αναλόγως αν το σόναρ εκπέμπει τα δικά του σήματα ή απλώς ακούει για ηχητικές αντανακλάσεις στον βυθό, υπάρχουν τα ενεργά και τα μη-ενεργά συστήματα με τις αντίστοιχες δυνατότητες.

Ένα κύριο όπλο του ανθυποβρυχιακού πολέμου είναι τα Αεροσκάφη Ναυτικής Συνεργασίας (ΑΦΝΣ). Το 2015 η Ελλάδα αποφάσισε να αναβιώσει τα παροπλισμένα P-3 για αυτή τη χρήση, όμως ας εξετάσουμε την καταλληλότητα τους για το θέατρο επιχειρήσεων του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου (Κύπρος).

Πρώτον αυτά τα αμερικανικά ΑΦΝΣ είναι πλατφόρμες βασισμένες σε πολιτικά αεροσκάφη. Αναλυτικά ένα P-3 Orion είναι ένα Lockheed Electra και ένα P-8 Poseidon είναι στην ουσία ένα Boeing 737 Next Generation. Ας εξετάσουμε ιδιαίτερα το P-3, λόγω της επικείμενης αναβάθμισης και πρόσφατης επαναεισαγωγής του στην ενεργό δράση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ


---------------

✝️✝️✝️ΤΑ ΓΕΡΑ ΔΕΝΤΡΑ ΠΕΤΡΟΒΟΛΑΝΕ

Η Ομάδα «φίλοι εφημερίδας Στόχος» διεγράφη από το Facebook... Κάνε λάϊκ στη νέα ομάδα και προσκάλεσε τους Ελληνόψυχους φίλους σου https://www.facebook.com/groups/filoistoxou2 ✝️✝️✝️

--------------

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.